Αναζήτηση
- Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος MSc
Τρώγονται τα συναισθήματα; Το συναισθηματικό φαγητό και η πιο σοβαρή μας σχέση στη ζωή με αυτό (μέρος Ι)
Η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού ή «συναισθηματικό φαγητό» όπως συνηθίζουμε να το ονομάζουμε, είναι η διαδικασία καταφυγής στο φαγητό στις περιπτώσεις που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε δύσκολα συναισθήματα. Με άλλα λόγια, είναι η διαδικασία του να τρως όσα δεν μπορείς να διαχειριστείς. Το συναισθηματικό φαγητό δεν έχει καμία σχέση με το αίσθημα της πείνας και, ως εκ τούτου, οδηγεί στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες χρειάζεται ή θα χρησιμοποιήσει το σώμα μας. Το συναισθηματικό φαγητό είναι μέρος ενός φαύλου κύκλου απογοήτευσης που μπορεί να οικοδομηθεί με τον ακόλουθο τρόπο:
Στάδιο Ι: Δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας και χρησιμοποιούμε το φαγητό για αυτόν τον σκοπό.
Στάδιο ΙΙ: Η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση της παραπάνω συνειδητοποίησης καθώς και τα παράπονα για το πώς μοιάζει το σώμα μας, μπορεί να μας κάνουν πιο επιρρεπείς στο συναισθηματικό φαγητό.
Στάδιο ΙΙΙ: Οι δίαιτες βασίζονται στην αυστηρότητα, τη στέρηση, την αποφυγή, την απαγόρευση, το μέτρημα, την συνειδητή επιλογή και την προσοχή (διάβασε εδώ το άρθρο Η Σιωπηλή Μάχη κατά της Παχυσαρκίας) – πόσα από τα παραπάνω είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε στην καθημερινότητα μας, από τη στιγμή που τα συναισθηματικά προβλήματα προϋπάρχουν και μπλοκάρουν την ορθή λογική; Επιπλέον, όταν αισθανόμαστε στέρηση, μπορεί να καταλήξουμε να φάμε από άγχος, ως πράξη «πρώτων βοηθειών» ενάντια στην κρίση πανικού.
Πώς μπορούμε να σπάσουμε λοιπόν τον παραπάνω κύκλο; Εδώ είναι μερικές οδηγίες αντιμετώπισης αλλά διάβασε πρώτα το άρθρο μου για την Ενσυνείδητη Διατροφή γιατί θα σε βοηθήσει στην κατανόηση του slow living και του γιατί φέτος πρέπει να βάλεις προτεραιότητες και να παραμείνεις πιστή σε αυτές:
Γίνε παρατηρήτρια του εαυτού σου. Ξεκίνησε ένα ημερολόγιο διατροφής που θα έχεις πάντα μαζί, ώστε να καταγράφεις το τι και το πώς τρως και πίνεις. Ταυτόχρονα, σημείωνε σε σχόλια όλα τα άτομα ή τα συμβάντα που σε κάνουν να θέλεις να καταφύγεις στο φαγητό.
Τρως όταν νιώθεις θυμό, θλίψη ή απογοήτευση;
Τρως ως απάντηση σε γεγονότα της ζωής;
Ποιες είναι οι ώρες στις οποίες κινδυνεύεις περισσότερο από το συναισθηματικό φαγητό;
Άλλαξε τη διαδρομή για το ψυγείο. Την επόμενη φορά που θα επιθυμήσεις τροφή για θεραπεία (ή τροφή αντί θεραπείας με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας), σκέψου τι θα μπορούσες να κάνεις στη θέση του φαγητού και πάρε μια διαδρομή διαφορετική από αυτή που οδηγεί στο ψυγείο σου ή σε ένα μαγαζί με έτοιμο, γρήγορο φαγητό. Πήγαινε μια βόλτα, δώσε στον εαυτό σου ένα γρίφο, ένα παζλ ή ένα βιβλίο.
* Η Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Κοινωνική Ψυχολόγος και Συνιδρύτρια της The Healing Tree Community for Mental Health, έχει παρουσιάσει πολλά εργαστήρια με θέμα την διατροφή και την ψυχολογική μας κατάσταση. «Η αιτία που πολλά προγράμματα διατροφής δεν επιτυγχάνουν είναι επειδή όλοι οι λόγοι που μας κάνουν να παίρνουμε ή να χάνουμε βάρος, βρίσκονται μέσα μας και όχι στο φαγητό». Πρόκειται για ένα θέμα που ερευνά τη στάση μας απέναντι στη διατροφή, τη σχέση και την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας όπως επίσης και τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους τα συναισθήματά μας επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε. Τα εργαστήρια εξετάζουν όχι το τι τρώμε, αλλά το πώς τρώμε, ρίχνουν φως στην ψυχολογική πλευρά της διατροφής, προτείνουν ένα εναλλακτικό πρόγραμμα ελέγχου του βάρους και απευθύνονται τόσο σε γυναίκες που θέλουν να σταθεροποιήσουν τα κιλά τους χωρίς άγχος όσο και σε γονείς επιθυμούν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο πρόγραμμα καθημερινής διατροφής γι’αυτούς και τα παιδιά τους.
Για περισσότερες πληροφορίες, στείλτε mail στο thehealingtreeproject@gmail.com