Η σιωπηλή μάχη κατά της παχυσαρκίας

Παρόλα τα άρθρα που έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τα οφέλη της σωστής διατροφής, την αποφυγή των καταχρήσεων και τις βλαβερές συνέπειες της παχυσαρκίας στην υγεία, πολλοί άνθρωποι τρέμουν στην ιδέα να συμπεριλάβουν στο καθημερινό τους διατροφολόγιο περισσότερα χορταρικά και λιγότερα ζωϊκά λίπη, αν αυτό δεν τους επιβληθεί από κάποιον ειδικό της υγείας.

Η Ελλάδα κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις όσον αφορά στο πρόβλημα της παχυσαρκίας ενώ η περίφημη «μεσογειακή διατροφή» παραμένει για πολλούς Έλληνες, και δη Κρητικούς, μία εξαγώγιμη μόνο τάση της εποχής. Κι αν και τα ινστιτούτα ομορφιάς και αδυνατίσματος ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια - υποσχόμενα να τους απαλλάξουν από τα περιττά κιλά και να τους βοηθήσουν να αποτοξινώσουν τον οργανισμό τους - αρκετοί άνθρωποι κρύβουν την αδυναμία τους στο πολύ φαγητό πίσω από τα φαρδιά ρούχα και τη γνωστή ρήση: «τα πάχη μου τα κάλλη μου». Ωστόσο, τελευταίες έρευνες της επιστήμης της ψυχολογίας αποκαλύπτουν πως η παχυσαρκία βλάπτει σοβαρά και την ψυχική υγεία. Οι άνθρωποι που φέρουν πολλά περιττά κιλά δεν διατρέχουν μόνο τον κίνδυνο μιας μελλοντικής καρδιακής δυσλειτουργίας, αλλά και μιας κατάθλιψης. Και παρόλο που είναι αλήθεια πως, στο πρόβλημα της παχυσαρκίας, οι ορμονικές και οι ψυχογενείς αφορμές εναλλάσονται, στις περιπτώσεις που το πάχος δεν οφείλεται σε οργανικά αίτια, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η παχυσαρκία μπορεί να φανερώνει μια δυσκολία των ανθρώπων στο να χειριστούν κάποιες πλευρές της καθημερινότητάς τους δυναμικά. Σε κάθε περίπτωση, η παχυσαρκία δεν είναι εμφανισιακό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα υγείας.

Πέρα από το ποιές τροφές προτιμά κανείς και ποιές όχι, υπάρχει το θέμα του πως τρώει κανείς, πότε τρώει και γιατί. Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη το φαγητό προκειμένου να επιβιώσει αλλά το φαγητό είναι και μια αναγκαία απόλαυση, μια ιεροτελεστία του μυαλού, αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Ανάμεσα στην επιβίωση και την απόλαυση πολλοί πιστεύουν πως, το να προσέχει κανείς τα καθημε