top of page
Αναζήτηση
  • Δέσποινα Λιμνιωτάκη

Μιλώντας για Ψυχική Υγεία με τους εμπνευστές της πλατφόρμας StandbyMe

Η 4η Φεβρουαρίου για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αφιερωμένη σε ένα εθνικό διάλογο για την Ψυχική Υγεία με τον τίτλο Time To Talk Day. Εκείνη την ημέρα, μικροί-μεγάλοι από όλα τα περιβάλλοντα, μπορούν ανοιχτά να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τις απορίες τους σχετικά με το θέμα, να μοιραστούν βιώματα και εμπειρίες, να μάθουν τεχνικές διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων και να ανακαλύψουν από κοινού το πόσο η φροντίδα της ψυχικής υγείας είναι σημαντική για όλους, σε όλες τις εποχές.


Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε ακόμα μια τέτοια ιδιαίτερη ημέρα, ωστόσο αυτό δεν μας εμπόδισε εδώ στην κοινότητα του The Healing Tree από το να ανοίξουμε τη συζήτηση γύρω από την Ψυχική Υγεία με την ομάδα μαθητών του Γενικού Λυκείου Επισκοπής, με αφορμή την δημιουργία της εικονικής τους επιχείρησης «Στάσου δίπλα μου» (StandbyMe). Πρόκειται για μια σημαντική διαδικτυακή δουλειά που φτιάχτηκε - με την στήριξη των εκπαιδευτικών Γιώργου Βουζαξάκη, Νίκου Γιαννακόπουλου και Κυριακής Μαραγκάκη - στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων. Η πλατφόρμα παρέχει (εικονικά) ψυχολογική στήριξη σε εφήβους και νέους σε ζητήματα άγχους, εξαρτήσεων, bullying, ενδοοικογενειακής βίας κλπ., φέρνοντας τους σε επαφή με ομάδα ψυχολόγων με τους οποίους μπορούν να κλείνουν ραντεβού για στήριξη και βοήθεια. Επιπλέον, εμπλέκει δημιουργικά την ευρύτερη κοινότητα σε μια διαδικασία στήριξης ευπαθών ομάδων μέσω προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο project, το οποίο δίνει πολύ περισσότερα πράγματα στα παιδιά από αυτό που περιγράφεται διαδικτυακά: είναι μια αληθινή βουτιά στα ζητήματα γύρω από την Ψυχική Υγεία, στη διαχείρισή τους αλλά και στην πραγματικότητα της αγοράς που έχει ανάγκη από επιχειρήσεις που λειτουργούν με ευαισθησία και θετικό πρόσημο προς τους ενδιαφερόμενους και τους πολίτες. Μέντορας της επιχείρησης είναι ο κ. Κωνσταντίνος Βασσάκης, συνιδρυτής του Bizrupt και διευθυντής του προγράμματος Foundit ενώ ο Δήμος Χερσονήσου λειτουργεί ως υπερήφανος υποστηρικτής του εγχειρήματος.




Η συζήτησή μας το απόγευμα της Πέμπτης με τα παιδιά της επιχείρησης και τον ένα από τους υπεύθυνους καθηγητές τους, τον κ. Βουζαξάκη, κύλησε με εξαιρετικό ενδιαφέρον και ανταλλαγή απόψεων για την καθημερινότητα και την σύγχρονη πραγματικότητα. Πολύ περισσότερο όμως, μάθαμε το όραμα πίσω από την γέννηση του project που ελπίζουμε μια μέρα να γίνει κάτι περισσότερο από εικονικό: να βγάλει φτερά και να πετάξει!


Πώς γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας μιας εικονικής επιχείρησης γύρω από την ψυχική υγεία;


Η ιδέα προέκυψε από αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή, μια κατάσταση δύσκολη και πρωτόγνωρη, μέσα στην οποία όλοι αισθανόμαστε την ανάγκη να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τον εαυτό και την οικογένεια μας, εφόσον μάλιστα περνάμε πια τόσο χρόνο μέσα στο σπίτι. Ειδικά για τους εφήβους που είχαν ως κύριο δεδομένο το σχολείο και τη ζωή γύρω από αυτό για την κοινωνικοποίησή τους, η καραντίνα και η απομόνωση στάθηκαν μια δύσκολη προσαρμογή. Αρκετοί έφηβοι αισθάνθηκαν πίεση σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας, στην προσπάθειά τους δηλαδή να κατανοήσουν το πώς είχε διαφοροποιηθεί η μαθησιακή διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης. Έτσι, θελήσαμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτά.


Αποφασίσαμε να δράσουμε ψηφιακά και να ασχοληθούμε με τον κλάδο της Ψυχολογίας επειδή η Ψυχολογία είναι ένα πεδίο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους νέους και τους ωθεί στο να το ερευνήσουν περαιτέρω ή και να ειδικευτούν σε αυτό στο μέλλον. Οι έφηβοι βρίσκονται στην ηλικία που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους και η Ψυχολογία έχει μεγάλη σημασία όσο και μεγάλη επιρροή σαν πεδίο γνώσης και εξερεύνησης.


Ποιος είναι ο διαγωνισμός για τον οποίο προετοιμάζεστε σήμερα;


Συμμετέχουμε στο παγκόσμιο βιωματικό πρόγραμμα Μαθητική Εικονική Επιχείρηση του Junior Achievement Greece που απευθύνεται σε εφήβους 15 έως και 18 ετών και εξελίσσεται σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ταυτόχρονα, λαμβάνουμε μέρος στον Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας του παραπάνω φορέα, ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο ώστε να ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και παράλληλα να τους δώσει τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να γίνουν κοινωνικά υπεύθυνοι επαγγελματίες στο μέλλον.


Ταυτόχρονα, συμμετέχουμε στον πρώτο Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας Νέων με προσανατολισμό την Αειφόρο Ανάπτυξη, που έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών που θα είναι προσανατολισμένη στην αειφόρο ανάπτυξη και θα συμβάλει με καθοριστικό τρόπο στη διατήρηση ενός βιώσιμου πλανήτη στο εγγύς μέλλον. Μια και ο τρίτος στόχος βιώσιμης ανάπτυξης αφορά στην καλή υγεία, εντάσσουμε την πρότασή μας στην προσπάθεια για την καλή υγεία και ευημερία των πολιτών.


Σε ποια τάξη στο σχολείο βρίσκονται τα παιδιά που συμμετέχουν στο project και πόσα είναι στον αριθμό;


Είναι όλοι μαθητές πρώτης λυκείου, περίπου είκοσι παιδιά που συμμετέχουν σε διάφορες φάσεις παρόλο που η σταθερή ομάδα παραμένει 12-15 παιδιά.


Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να φτιάξετε μια ψηφιακή πλατφόρμα στήριξης εφήβων;


Σαν ομάδα προσπαθούμε να περάσουμε την ασφάλεια - που θα ένιωθε κάποιος σε μια δια ζώσης συνεδρία - στις διαδικτυακές μας συναντήσεις και να κάνουμε την εμπειρία με ένα ψυχολόγο πιο άμεση και ευχάριστη για έναν έφηβο που μπορεί να διστάζει ή να ντρέπεται να προσεγγίσει με άλλο τρόπο τον ειδικό.


Ποιος είναι ο τελικός στόχος της επιχείρησής σας;


Να βοηθήσει τους εφήβους σαν ιδέα, έστω και εικονικά σε πρώτη φάση, και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, μια αφορμή για να συζητηθεί το θέμα της ψυχικής υγείας ανάμεσά μας, κάτι που μας απασχολεί πολύ.


Να καταφέρουμε να διαδώσουμε ότι οι έφηβοι και οι μικρές ηλικίες είναι αυτές στις οποίες πρέπει να δοθεί έμφαση όταν μιλάμε για προβλήματα. Όταν κάποιος είναι νέος, νομίζει ότι όλα κρίνονται από την φάση στην οποία βρίσκεται εκείνη τη στιγμή και ότι μια στιγμή είναι ικανή να διαμορφώσει το μέλλον μας. Είναι σημαντικό να γνωρίσουμε περισσότερα για την ψυχική υγεία και να πάρουμε παραπάνω γνώσεις, γιατί σε μια τέτοια ηλικία είναι σαν να χάνουμε τον δρόμο μας ή να μην ξέρουμε ποιος είναι αυτός και πρέπει να τον βρούμε.

Επιπλέον, είναι μια ευκαιρία και για τους μεγαλύτερους, να ενημερωθούν, να γνωρίσουν τι πρέπει να προσέχουν και πώς να κινούνται σε σχέση με τα παιδιά τους και την συμπεριφορά τους.


* Η The Healing Tree community θέλει να ευχαριστήσει θερμά τόσο τους μαθητές για τη συνέντευξη όσο και τον υπεύθυνο καθηγητή τους κ. Γιώργο Βουζαξάκη για την οργάνωση του απογεύματος.


Καλή επιτυχία σε όλους!


Διαβάστε περισσότερα για την πλατφόρμα StandbyMe εδώ


bottom of page