top of page
Αναζήτηση
  • Μιχάλης Παπουτσάκης

Γιατί συχνά οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την γυμναστική;

Γιατί συχνά οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την γυμναστική; Τι είναι αυτό που κάνει αρκετούς να διακόπτουν το πρόγραμμα των ασκήσεών τους ή να μην ξεκινούν κάποιο παρά μόνο μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας;

Είναι αλήθεια ότι ο Ιανουάριος βρίσκει αρκετό κόσμο μέσα σε μια αίθουσα άσκησης, όλο ενθουσιασμό για την καινούρια χρονιά που ξεκινάει! Αυτός ο ενθουσιασμός όμως ξεθωριάζει σύντομα και πολύ περισσότεροι εγκαταλείπουν την προσπάθεια, τις συνδρομές και την πίστη τους σε οποιαδήποτε αλλαγή καθώς οι μέρες περνούν και η ρουτίνα βρίσκει την θέση της στη ζωή μας. Άλλοι ξαναθυμούνται την γυμναστική λίγο πριν την έλευση του καλοκαιριού, με την ελπίδα να φτιάξουν γρήγορα ένα σώμα για την παραλία. Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις, τα οφέλη δεν μπορούν να γίνουν ορατά χωρίς πρόγραμμα, σύστημα, υπομονή και επιμονή.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτή η παραίτηση; Εδώ είναι μερικοί λόγοι που μας κάνουν να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια και οι τρόποι για να πατάξουμε το μικρόβιο της αναβολής της άσκησης:

Υπερβολικές υποχρεώσεις

Συχνά η άσκηση μπαίνει σε δεύτερη, τρίτη μοίρα μετά από οτιδήποτε άλλο. Μόνο όταν αυτή «συνταγογραφηθεί» από γιατρό γίνεται προτεραιότητα. Έτσι όμως είναι σαν να λέμε ότι καταλήγουμε στη θεραπεία χωρίς να έχουμε δοκιμάσει καν την πρόληψη. Ένα ευέλικτο πρόγραμμα σε συνεργασία με υπεύθυνο γυμναστή μπορεί να βάλει αβίαστα την άσκηση στην ζωή μας με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, την ευεξία και την συναισθηματική κατάσταση.

Έξοδα

Η αλήθεια είναι ότι η κρίση έβγαλε πολλά πράγματα από την ζωή μας με την δικαιολογία της πολυτέλειας. Άλλωστε πώς να γυμναστεί κάποιος που δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες; Είναι κατανοητό. Ωστόσο, σε περίπτωση που το οικογενειακό μας budget ακόμα το σηκώνει, η άσκηση είναι μια καλή επένδυση για το μέλλον, κόντρα στα προβλήματα που δημιουργεί η θλίψη της κρίσης, η καθιστική ζωή, η παραίτηση. Ας θυμόμαστε μόνο ότι καλή φυσική κατάσταση σημαίνει μείωση σε επισκέψεις σε γιατρούς/φαρμακευτική αγωγή.

Μεγάλες/μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Εδώ το άτομο είναι εξολοκλήρου υπεύθυνο για το γεγονός ότι περιμένει γρήγορα, μόνιμα αποτελέσματα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (π.χ. σώμα «παραλίας» μόνο 2 μήνες πριν το καλοκαίρι). Τα καλά πράγματα και τα μόνιμα χτίζονται αργά αλλά τα αποτελέσματα είναι πραγματικά ορατά μέσα κι έξω, για μια ζωή.

Περιβάλλον/Τύπος άσκησης

Επιλέξτε με σύνεση και σεβασμό προς το σώμα, τον χρόνο και την διάθεσή σας, το πρόγραμμα ασκήσεων που σας ταιριάζει. Οι επισκέψεις στο γυμναστήριο με φίλους που δεν έχουν την ίδια διάθεση για δέσμευση με σας, καταλήγουν σε συχνές απουσίες και τελικά παραίτηση. Τα εξατομικευμένα προγράμματα γυμναστικής είναι τα πλέον κατάλληλα για τον καθένα που επιθυμεί να δουλέψει σοβαρά με τον εαυτό του και να βάλει το λιθαράκι για καλά, μόνιμα αποτελέσματα με το σώμα του.

* Ο Μιχάλης Παπουτσάκης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Personal Trainer και Yoga Instructor, μέλος της κοινότητας του The Healing Tree. Η κοινότητα λειτουργεί Γραφείο Συμβουλευτικής Υποστήριξης σε Θέματα Άσκησης. Καλέστε σήμερα στο 2810286952 για ένα ραντεβού εκτίμησης της φυσικής σας κατάστασης και δημιουργίας του προσωπικού σας προγράμματος.

bottom of page