Με ποιους τρόπους μπορούν τα Χριστούγεννα να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία;
Τα Χριστούγεννα σπάνια γίνονται η πραγματικότητα εκείνου του ονείρου που έχουμε φτιάξει μέσα στο μυαλό μας παρακολουθώντας σχετικές με την εποχή ταινίες. Μπορεί να έχουν γκλίτερ, φαντασμαγορία ή κινητικότητα που μας φέρνει κοντά με συγγενείς και φίλους, αλλά εμπεριέχει επίσης θλίψη, ένα αίσθημα ματαίωσης για όλα αυτά που δεν καταφέραμε τελικά και μια σειρά αναμνήσεων από εποχές που πλέον φαντάζουν καλύτερες ή πιο ζεστές μέσα στην καρδιά μας, επειδή ακριβώς είναι μέρος ενός μυθοποιημένου παρελθόντος. Αν είμαστε άρρωστοι για οποιονδήποτε λόγο ή έχουμε υποστεί απώλειες οποιασδήποτε μορφής, τα πράγματα την εορταστική περίοδο γίνονται δυσκολότερα. Υπάρχει μια έντονη διαφορά σε σχέση με τον εσωτερικό μας κόσμο και την εξωτερική κοινωνική πίεση να «περάσουμε καλά», να διασκεδάσουμε ή να αισθανθούμε αισιόδοξα. Ακόμα κι αν τα Χριστούγεννα ως εορταστική περίοδος δεν μας αφορούν καθόλου, υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστούμε ως προς την διάθεση και την ψυχική μας ισορροπία από όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από το σπίτι.
Μερικές σκέψεις ή συναισθήματα που μπορεί να μας κάνουν να αισθανθούμε άσχημα είναι για παράδειγμα η μοναξιά του να βρισκόμαστε μακριά από πρόσωπα και καταστάσεις ή να μην αισθανόμαστε το ίδιο με όσους γλεντούν και απολαμβάνουν τη ζωή με ένα πιο ξέφρενο τρόπο από αυτόν που νομίζουμε ότι θα ταίριαζε με την ιδιοσυγκρασία μας. Επιπλέον, η εποχή έχει ρίσκο για αυξημένα έξοδα σε ένα ήδη οικονομικά επιβαρυμένο νοικοκυριό. Ο ψυχαναγκασμός του να είναι όλα «τέλεια» δυσκολεύει πολύ κόσμο που προετοιμάζει τραπέζια, πάρτι και συγκεντρώσεις ενώ αρκετοί άνθρωποι έχουν κατά καιρούς παραδεχτεί ότι οι οικογενειακές συναθροίσεις αποτελούν τεράστια πηγή άγχους πριν και μετά το συμβάν. Το να ακούς τα Χριστουγεννιάτικα πλάνα των άλλων μπορεί να σε βάλει σε μια ασυνείδητη διαδικασία σύγκρισης με τη δικιά σου ζωή ενώ - σε περίπτωση που υπάρχει ψυχική νόσος ή συμπτωματολογία που συνδέεται με κάποιο θέμα ψυχικής υγείας – οι γιορτές ενέχουν τον κίνδυνο μιας υποτροπής σε αυτά τα συμπτώματα.
Επιπλέον, η Χριστουγεννιάτικη περίοδος είναι δύσκολη για όσους παλεύουν με εξαρτήσεις ή χρειάζονται πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, καθώς συχνά συναντάμε υποστελέχωση των δομών φροντίδας λόγω αδειών. Το αλκοόλ ρέει άφθονο, τα τυχερά παιχνίδια εμφανίζονται ως μέρος μιας τελετουργίας «για να πάει καλά ο χρόνος», το διαδίκτυο έχει την τιμητική του και μαζί οι πλατφόρμες στοιχημάτων και συνδρομητικού διαδικτυακού σεξ. Είναι πολύ πιο εύκολο να ξεδιπλώσεις την ευαλωτότητα σου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου στην οποία θέλεις κι εσύ να έχεις μερίδιο στη χαρά, οτιδήποτε κι αν συμβολίζει αυτή η χαρά.
Ο καινούριος χρόνος μέσα στο μυαλό μας έχει την έννοια της επανεκκίνησης αλλά και της απογοήτευσης για όσα δεν έγιναν. Υπολογίζεται ότι η απογοήτευση χτυπάει περισσότερο το πά