top of page
Αναζήτηση
  • powered by #SheWorks

Πέντε ακόμα τρόποι για να υποστηρίξεις μια μικρή επιχείρηση (και να υποστηριχθείς)

Το κίνημα του #SupportSmallBusinesses που έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως ενθαρρύνοντας τους κατοίκους μικρών κοινοτήτων να χρησιμοποιούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των ντόπιων μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτρέποντας έτσι τον αφανισμό τους, είναι πολύ περισσότερο από ένα hashtag ή μια ινσταγκραμική καμπάνια. Αποτελεί επιπλέον μια σπουδή πάνω στη βελτίωση της εικόνας ενός brand και της ταυτόχρονης προώθησης του μηνύματος που αυτό θέλει να στείλει σε μεγαλύτερο κοινό, με τον πιο πρόσφατο, αποδοτικό μηντιακό τρόπο.


Στην ομάδα δημοσίων σχέσεων για γυναίκες επιχειρηματίες που έχουμε οργανώσει εδώ, στην κοινότητα του The HealingTree, έχουμε ήδη δώσει tips και οργανογράμματα του πώς μια μικρή επιχείρηση μπορεί να ανθίσει μέσα από συνέργειες (ακολουθήστε μας στο Instagram για περισσότερη έμπνευση και ιδέες!) Στο σημερινό άρθρο αναφέρουμε ακόμα πέντε τρόπους υποστήριξης όχι μόνο του δικού σου έργου αλλά, από κοινού, του οικοσυστήματος των μικρών επιχειρήσεων που διαθέτει η πόλη/κοινότητα/γειτονιά σου.



Η υποστήριξη προς τις μικρές επιχειρήσεις δεν μπορεί να εκπορεύεται από μια στείρα υποχρέωση να επισκεφθείς ένα μαγαζί μόνο και μόνο επειδή πιστεύεις ότι δίνοντας ένα μικρό ποσό, ξοδεύοντας δηλαδή, θα συμβάλλεις στη σωτηρία του από ένα ενδεχόμενο λουκέτο. Προφανώς οι μικρές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη το ζεστό χρήμα και τους πελάτες τους, αλλά μια αποσπασματική συνδρομή δεν είναι ικανή να κάνει απόσβεση των απωλειών που βιώσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και που συνεχίζουμε να βιώνουμε. Γι' αυτό το λόγο, το πλάνο διάσωσης θα πρέπει να είναι στρατηγικό και να περιλαμβάνει τη συσπείρωση των επιχειρήσεων σε ένα cluster που θα δίνει νέο νόημα στη διαδικασία της κατανάλωσης: ο αγοραστής δηλαδή, αυτός που θα πάρει κάτι από σένα ή θα κάνει χρήση μιας υπηρεσίας, πρέπει να μπορεί να το κάνει όχι από διάθεση φιλανθρωπίας αλλά επειδή θα έχει βρει ένα καινούριο νόημα στη στήριξη της προσπάθειας που θα έχεις ξεδιπλώσει εσύ: θα είναι κάτι που θα το θέλει, θα του αρέσει, θα οργανώσει τη ζωή του γύρω από αυτό. Θα είναι κάτι που θα τον κάνει να νιώσει καλύτερα από τη συνειδητοποίηση ότι, χρησιμοποιώντας ένα προϊόν ή υπηρεσία, γίνεται αυτομάτως μέλος ενός community.


Αυτό φυσικά σημαίνει ότι χρειάζεται να διαφοροποιήσεις λεπτομέρειες της δουλειάς σου ή να τροποποιήσεις τις μεθόδους προσέγγισης όχι μόνο του κοινού αλλά και των συναδέλφων σου. Βρες παρακάτω τον τρόπο:


  1. Συνεργάσου με μια άλλη τοπική επιχείρηση πάνω στη διοργάνωση κάποιας εκδήλωσης για την προώθηση της δουλειάς σας. Δεν είναι απαραίτητο για την άλλη επιχείρηση να έχει συναφές αντικείμενο με αυτό που διαχειρίζεσαι εσύ. Δύο παραδείγματα μπορεί να είναι η ένδυση με τη γαστρονομία ή η κοινωνική επιχειρηματικότητα φιλοξενούμενη σε διαφορετικά μαγαζιά-hubs με στόχο την ευαισθητοποίηση για κάποιο σκοπό. Μια τέτοια συνεργασία φέρνει κόσμο κοντά, σε γνωριμίες που έχουν πολλαπλασιαστική αξία. Είναι φθηνότερη σε κόστος αφού υπάρχει μοίρασμα, δημιουργείται μεγαλύτερη ορατότητα για το κάθε brand ενώ το πελατολόγιο (ή το target group) ανάμεσα σε δυο επιχειρήσεις που ενώνουν τις δυνάμεις τους, διπλασιάζεται.

  2. Δημιούργησε με μια άλλη τοπική επιχείρηση κοινό ψηφιακό υλικό: φωτογράφιση σε διαφορετικούς χώρους, ένα podcast που θα ενώνει την θεματολογία σας, μια τηλεοπτική διαφήμιση ή απλά ένα #FollowFriday αφιέρωμα. Άλλες ιδέες μπορεί να είναι ένα κοινό εκπτωτικό κουπόνι για τις επιχειρήσεις σας, ένα διαδικτυακό εργαστήρι ή ένα ψηφιακό event (πχ συνέντευξη).

  3. Χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες άλλων μικρών επιχειρήσεων και πρόβαλλε το υλικό τους στο Instagram (κατόπιν συνεννόησης ότι και η άλλη επιχείρηση θα κάνει το ίδιο). Διάλεξε 5 επιχειρήσεις που έχουν διαφορετικά κοινά ή ύφος και, ακόμα καλύτερα, πέντε επιχειρήσεις που θεωρείς ότι έχουν μια όμορφη, συστηματική διαδικτυακή παρουσία (ναι, πολύ μεγάλο μέρος της αλληλοπροώθησης είναι διαδικτυακό) - από τον καφέ που πίνεις το πρωί, μέχρι το σάντουιτς που φτιάχνεις για το απογευματινό των παιδιών σου, στήριξε τον συνάδελφο πρώτος για να σε στηρίξει κι εκείνος.

  4. Συνήθισε να μιλάς θετικά για τους άλλους επιχειρηματίες και ενθάρρυνε τους φίλους σου να μάθουν επίσης να μιλούν θετικά για τις επιχειρήσεις που αγαπούν. Ας μην υποτιμoύμε το πατροπαράδοτο word-of-mouth!

  5. Διοργάνωσε μαζί με άλλες επιχειρήσεις μια έκθεση των προϊόντων και υπηρεσιών σας, είτε σε φυσικό χώρο (εάν το επιτρέπουν οι καιροί), είτε σε ψηφιακή πλατφόρμα προβολής. Σε δύσκολους καιρούς, το networking, η γνωριμία που οδηγεί στη γνώση του πώς οι άλλοι άνθρωποι συμπεριφέρονται στην αγορά εργασίας, τα κοινά βιώματα και η ανοιχτή συζήτηση πάνω στο πώς οι επιχειρήσεις ξεπερνούν τα εμπόδια, όλα αποτελούν ένα μαξιλαράκι ασφαλείας και τόνωσης της αυτοπεποίθησης όταν συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι μόνη.

bottom of page