top of page
Αναζήτηση
  • healingtreeproject

Ειρήνη Νοτιά: το Project Connect και η πρωτοβουλία Adopt A Ship


Τι είναι το Project Connect και πώς ξεκινήσατε με την ιδέα για αυτό το εγχείρημα;


Η PROJECT CONNECT είναι μια μη Κερδοσκοπική Αστική Εταιρεία, της οποίας  το όραμα είναι η βιωσιμότητα της Ελληνικής ναυτιλίας και η συνέχιση της ναυτικής παράδοσης στην Ελλάδα, μέσα από την ανάπτυξη και εκπαίδευση της νέας γενιάς, προκειμένου να είναι ανταγωνιστική στην διεθνή αγορά.


Η ιδέα μας ήρθε περίπου το 2012 όταν μια απόφοιτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου ήρθε στο γραφείο μου για να αφήσει το βιογραφικό της. H κα Αγγελική Λιβανού που είχε πολύ καλή εμπειρία στο HR και εγώ στις επιχειρήσεις την βοηθήσαμε. Μας είπε ότι δεν είχε μέσον για να βρει δουλειά και της απαντήσαμε ότι θα ήμασταν εμείς το μέσον της - με την καλή έννοια - γιατί θα μπορούσαμε να έρθουμε σε επαφή με τις εταιρείες που συνεργαζόμαστε. Και έτσι μέχρι το 2015 βοηθούσαμε:


1) δίνοντας την επαγγελματική καθοδήγηση σε φοιτητές και πτυχιούχους σε θέματα προετοιμασίας και υποβολής αιτήσεων σε εταιρείες και οργανισμούς στον κλάδο της ναυτιλίας και


2) συνεργαζόμενοι με ναυτιλιακές εταιρείες για την εύρεση θέσεων για πρακτική σε φοιτητές και θέσεων εργασίας σε πτυχιούχους και νέους επαγγελματίες. Επειδή στη συνέχεια μετά από εμάς δημιουργήθηκαν άλλες δυο οργανώσεις που βοηθούσαν νέους να βρουν δουλειά, μειώσαμε αυτή τη δραστηριότητα και στραφήκαμε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση εντάσσοντας το Πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου – Adopt a Ship» που φέτος θα υλοποιηθεί για τρίτη χρονιά.

Τι μπορεί το Adopt A Ship να βοηθήσει τους μαθητές των ελληνικών σχολείων να κατανοήσουν;


Το πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου» βοηθάει τους μαθητές να κατανοήσουν τον κόσμο που τους περιβάλλει μέσα από πληροφορίες που λαμβάνουν για τις θαλάσσιες μεταφορές και τη ζωή στη θάλασσα.


Οι μαθητές μέσω του Προγράμματος ανακαλύπτουν χώρες, λιμάνια, πολιτισμούς, θάλασσες και ωκεανούς, γνωρίζουν τις κατηγορίες πλοίων και τις δραστηριότητές τους, συλλέγουν στοιχεία για τη ναυτιλία, εξοικειώνονται με τη ζωή και το επάγγελμα του ναυτικού και των άλλων επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη ναυτιλία, συνειδητοποιούν την ιδιαίτερη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας στο διεθνές εμπόριο και την διεθνή οικονομία.


Επίσης, αναπτύσσονται οι ικανότητές τους για παρατήρηση, ενσυναίσθηση, έρευνα, επικοινωνία και μαθαίνουν πώς να εργάζονται ομαδικά.


Το πρόγραμμα προτείνεται για τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού (Δ’, Ε’, και ΣΤ’) και μπορεί να ερευνηθεί διαθεματικά με προεκτάσεις στα μαθήματα Γλώσσας, Μελέτης Περιβάλλοντος, Ιστορίας, Γεωγραφίας, Εικαστικών, Πληροφορικής, Μαθηματικών, Αγγλικών και Μουσικής.


Βρείτε το πολύ σημαντικό βίντεο που εξηγεί με παραδείγματα το πρόγραμμα Adopt A Ship εδώ

Τι θα λέγατε σε ένα νέο που θα ήθελε να ασχοληθεί με τα ναυτιλιακά σήμερα;


Θα μίλαγα πρώτα στα παιδιά (9 έως 18 ετών) για τη ζωή, ότι είναι όμορφη, σαν ένα σχολείο και ότι θα μαθαίνουν πάντα μέχρι το τέλος της ζωής τους. Αλλά πρώτα, πρέπει να γνωρίσουν τον εαυτό τους. Πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν όλα όσα χρειάζονται μέσα τους. Εάν μπορούν να μάθουν να κυριαρχούν στη ζωή τους, θα είναι πραγματικά ελεύθεροι και χαρούμενοι άνθρωποι. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι εγωιστές ή εγωκεντρικοί ή εγωιστικοί. Πρέπει να παραμένουν πάντα ταπεινοί, γιατί μοιράζονται αυτόν τον κόσμο με άλλους ανθρώπους σαν αυτούς.


Πρέπει να είναι πρόθυμοι να εργαστούν και να επικεντρωθούν στη δουλειά τους όποια κι αν είναι και ανεξάρτητα από το πόσο ασήμαντη φαίνεται - είναι σημαντική. Κάθε εργασία σε μια εταιρεία είναι μέρος της επίτευξης ενός στόχου της. Όλα τα παραπάνω αποτελούν συστατικά ενός παραγωγικού ατόμου στη ναυτιλία, ο οποίος πρέπει να εκτελέσει τη δουλειά του, να μάθει και να εξελιχθεί στα ναυτιλιακά επαγγέλματα που είναι τόσο πολλά - ίσως υπάρχουν πάνω από 150 στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Τι άλλο ετοιμάζετε αυτή την περίοδο;


Είμαστε έτοιμοι για τη νέα σχολική χρονιά και αναμένουμε την έγκριση του Προγράμματος «Υιοθεσία Πλοίου» από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τρίτη συνεχή χρονιά, για το σχολικό έτος 2020-2021.


Επίσης, οργανώνουμε καλύτερα το δίκτυό μας για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στην έλλειψη τεχνογνωσίας των νέων παρέχοντας θέσεις σε ναυτιλιακές εταιρείες για πρακτική, μαθητεία και επισκέψεις σε γραφεία. Συμβάλλουμε έτσι στη μείωση της ανεργίας στο ναυτιλιακό κλάδο και της κοινωνίας εν γένει.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς και τη δουλειά σας


Για να επικοινωνήσετε μαζί μας μπορείτε να καλέσετε στο 6948-282-298, 211-1195693 ή να στείλετε mail στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση bridge@project-connect.gr

Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας ή να συνδεθείτε στο Facebook

ή στο LinkedIn


* Η κοινότητα του The Healing Tree ευχαριστεί θερμά την κυρία Ειρηνη Νοτιά και τους συνεργάτες της για την διαφωτιστική συνέντευξη αλλά και τη σημαντική δουλειά που κάνουν για την Ελλάδα


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page