top of page
Αναζήτηση
  • powered by #SheWorks

Business Coaching με την Μαρία Μαντέλη

Η Μαρία Μαντέλη είναι η πιο επιτυχημένη απόδειξη αλλαγής επαγγελματικής σταδιοδρομίας που οδήγησε σε επιτυχία! Μετά από μια εξαιρετική διαδρομή στο πεδίο των οικονομικών και του χρηματοπιστωτικού τομέα, συγκέντρωσε την εμπειρία και τις περγαμηνές ετών σε ένα ενιαίο οργανωσιακό (Organizational Psychology) σύνολο, με στόχο να βοηθήσει και άλλες γυναίκες να ανακαλύψουν κρυφά ταλέντα και να καλλιεργήσουν επιχειρηματικές δεξιότητες σε μια απαιτητική αγορά εργασίας. Σήμερα εργάζεται ως business consultant ενώ πρόσφατα προστέθηκε ως μέλος στην παρέα της The Healing Tree community for Mental Health. Βρείτε παρακάτω τη συνέντευξή της για το #SheWorks:Τι είναι αυτό που σε κινητοποιεί και σε κάνει να σηκώνεσαι από το κρεβάτι σου κάθε πρωί;


Αυτό που με κινητοποιεί είναι η όρεξη που έχω για να πετύχω τους στόχους μου. Θεωρώ πολύ σημαντικό να έχεις καταλάβει τι είναι αυτό που σε γεμίζει και σε κάνει χαρούμενη και να θέτεις τους στόχους και τα βήματα (μικρότερα και μεγαλύτερα) για να το πετύχεις. Σου δίνει μια άλλη διάθεση και ενέργεια ώστε κάθε πρωί να ξυπνάς νιώθοντας γεμάτη και με σκοπό και να ξεκινάς δουλεύοντας πάνω στους στόχους σου.


Ποια ήταν η στιγμή που σε έκανε να θέλεις να αλλάξεις καριέρα;


Είμαι μια "ανήσυχη" προσωπικότητα θα έλεγε ίσως κανείς, καθώς πάντα με ενδιέφεραν πολλοί διαφορετικοί τομείς και είχα ενασχόληση σε διάφορα πεδία. Ήθελα πάντα να μαθαίνω νέα πράγματα και δεν ησύχαζα. Η στιγμή που αποφάσισα να αλλάξω καριέρα ήταν ένα κομβικό σημείο στην ζωή μου, ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό, σε μια καλή θέση, όμως αντιμετώπιζα ένα πρόβλημα υγείας το οποίο ήταν καθαρά ψυχοσωματικής φύσεως καθώς η ψυχολογία μου δεν ήταν καθόλου καλή. Σύντομα, κατάλαβα πως δεν ήμουν ευτυχισμένη και ήθελα να αλλάξω κάποια πράγματα για εμένα την ίδια αρχικά αλλά και κατά προέκταση για τους γύρω μου καθώς παρατήρησα πως δεν ήμουν μόνο εγώ ψυχολογικά ταλαιπωρημένη αλλά και αρκετοί από τους συναδέλφους μου. Το "γιατί" με βασάνισε για αρκετό καιρό όμως κατάλαβα πως παρά την φαινομενικά καλή δουλειά και τα χρήματα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι σαν κι εμένα δεν ήταν ευχαριστημένοι και υπήρχε ένα τοξικό περιβάλλον που επηρέαζε την πλειοψηφία. Με μια μικρή έρευνα που έκανα, συνειδητοποίησα πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που συνέβαινε τελευταία, ειδικά στις Δυτικές κουλτούρες. Με την πανδημία του Covid, ο κόσμος κατάλαβε πως η ψυχική του υγεία, που για τόσο καιρό αγνοούσε, έρχεται σε πρώτη θέση. Από εκείνη την στιγμή και έπειτα, αποφάσισα συνειδητά να ασχοληθώ με την Ψυχολογία σε επαγγελματικό επίπεδο καθώς, μέχρι πρότινος, η επιστήμη αυτή, ήταν για μένα μια μεγάλη αγάπη. Η κατεύθυνση που αποφάσισα να ακολουθήσω ήταν αυτή της εξειδίκευσης στην Οργανωσιακή Ψυχολογία ώστε να ασχοληθώ εντατικά με το wellness των εργαζομένων καθώς πλέον η εργασία είναι και η ταυτότητα του κάθε ατόμου: επομένως, αν δεν είμαστε καλά στην δουλειά μας δεν είμαστε καλά και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας. Το άγχος και η κακή διάθεση, λόγω δουλειάς, μεταφέρεται και στην καθημερινότητα μας, στο σπίτι και τις προσωπικές σχέσεις και μας επηρεάζει παντού.


Ποιες είναι οι χαρές και τι είδους απογοητεύσεις συναντάει κανείς στη διαδρομή για να κάνει pivoting στην καριέρα του;


Στις χαρές είναι σίγουρα το ψυχολογικό κομμάτι και η διάθεση σου που αλλάζει καθώς έχεις βρει ένα νέο πάθος που σε γεμίζει και έχεις μια άλλη ενέργεια και διάθεση να τρέξεις, να διαβάσεις, να ασχοληθείς.

Στις απογοητεύσεις θα έλεγα πως είναι σίγουρα η δυσκολία του όλου εγχειρήματος καθώς όντας φτασμένος σε μια καριέρα θα πρέπει να ξεκινήσεις ξανά από την αρχή σε κάτι άλλο. Υπάρχουν πολλοί που θα σε αμφισβητήσουν αλλά το σημαντικό είναι να μην πέσεις σε αυτήν την παγίδα και να είσαι συγκεντρωμένη στον στόχο σου.


Πόσο δύσκολο είναι τελικά να κυνηγάς τα όνειρα σου στην Ελλάδα σήμερα;


Δυστυχώς παρά το ότι είμαστε στο 2022, είναι δύσκολο να κυνηγάς τα όνειρα σου ειδικά στην Ελλάδα. Η ελληνική κοινωνία είναι ακόμη πίσω και δεν δίνει ευκαιρίες στους ανθρώπους και δη στις γυναίκες, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους και να δοκιμαστούν σε διαφορετικά πράγματα. Όλοι (οικογένεια, κοινωνία, περιβάλλον φιλικό και επαγγελματικό) θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο και να κρίνουν τις επιλογές σου. Υπάρχει αμφισβήτηση και σίγουρα είναι ένας διαρκής αγώνας.

Το να κυνηγάς τα όνειρα σου δεν είναι σύνηθες ειδικά στην Ελλάδα όπου υπάρχει ακόμη μεγάλη καταπίεση και έτσι οι άνθρωποι που το δοκιμάζουν αντιμετωπίζονται με καχυποψία.

Παρόλα αυτά θεωρώ πως αξίζει κανείς να επιμείνει όσο δύσκολο και αν είναι και είμαι σίγουρη πως θα υπάρξουν στην διαδρομή αυτή για τον καθένα μας άνθρωποι αξιόλογοι και ανοιχτόμυαλοι για να σε ενθαρρύνουν, να σου συμπαρασταθούν και να συμπορευτούν μαζί σου σε μια συνεργατική διαδρομή.


Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποια γυναίκα που θέλει να κάνει κάτι παρόμοιο με αυτό που κάνεις εσύ;


Θα ακουστεί κλισέ αλλά η αλήθεια είναι πως θα πρέπει να έχει γερό στομάχι, να κλείνει τα αυτιά στους γύρω και να κρατήσει κοντά άτομα που θα την βοηθήσουν και θα την στηρίζουν στο κάθε της βήμα. Να είναι επίσης στοχοπροσηλωμένη και να μην ξεχνάει ποτέ τον τελικό της στόχο που κατά καιρούς θα χρειαστεί να υπενθυμίζει στον εαυτό της. Θα πρέπει να είναι ευέλικτη και προσαρμοστική ώστε με τυχόν αναποδιές να μην απογοητεύεται. Πολύ σημαντικό, να βρει ανθρώπους που έχουν κάνει τέτοιες αλλαγές και να ζητήσει συμβουλές και υποστήριξη/καθοδήγηση.

Είναι μια δύσκολη διαδικασία αλλά θα σε επιβραβεύσει στην πορεία. Θα νιώσεις ολοκληρωμένη και πιο δυνατή μόλις καταφέρεις και πετύχεις την αλλαγή που έχεις αποφασίσει.


Ποιο θα είναι το επόμενό σου βήμα;


Έχω εστιάσει στο να ενημερώνομαι συνεχώς και όσο περισσότερο γίνεται για τον κλάδο μου, να συμμετέχω ενεργά σε κύκλους σχετικούς της νέας μου ιδιότητας. Θα ασχοληθώ επίσης με τη διοργάνωση και τον συντονισμό ομιλιών και εργαστηρίων για θέματα σχετικά με το άγχος στο επαγγελματικό περιβάλλον, τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την εργασία και την ενδυνάμωση γυναικών.


Πες μας που και πώς μπορούμε να σε βρούμε


Είμαι διαθέσιμη για επικοινωνία και υποστήριξη στο mail: mantelimaria@yahoo.gr αλλά και στο Instagram @manteli_maria

コメント


bottom of page