top of page
Αναζήτηση
  • Μιχάλης Παπουτσάκης

Πώς να παραμείνουμε υγιείς και σε φόρμα τις γιορτές!


Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους τις εορταστικές περιόδους, είναι αυτό της διατήρησης ενός προγράμματος που θα τους επιτρέψει να παραμείνουν υγιείς και σε φόρμα χωρίς υπερβολές σε φαγητό, ποτό και καθιστική ζωή. Αντίθετα από ότι πιστεύουν βέβαια πολλοί, οι γιορτές μπορούν να αποτελέσουν μια γενναία αφετηρία για περισσότερη φροντίδα της υγείας, αφού έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε την υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο και να αποφασίσουμε να βάλουμε το πολυπόθητο μέτρο στην καθημερινή μας ρουτίνα, αυτό που δεν θα μας δημιουργήσει προβλήματα με τον γιατρό αλλά θα γίνει το ξεκίνημα μιας ιστορίας φροντίδας και αγάπης για τον οργανισμό και το σώμα μας. Παρακάτω θα βρεις μερικές οδηγίες για το πώς μπορούμε να πετύχουμε ακριβώς αυτό και να θέσουμε στόχους ευ ζην για τη νέα χρονιά που έρχεται:

1. Συνέχισε να φτιάχνεις τα δικά σου, σπιτικά γεύματα και γλυκά

Η προετοιμασία σπιτικών γευμάτων μπορεί αρχικά να ακούγεται ως πειρασμός για να φάμε περισσότερο, αλλά στην πραγματικότητα μας επιτρέπει να ελέγχουμε τόσο τα υλικά που χρησιμοποιούμε, όσο και τις ποσότητες που βάζουμε μπροστά μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι τις γιορτές υποφέρουν ακριβώς από το διαρκές σερβίρισμα φαγητού και γλυκών σε κοινωνικές συναθροίσεις, εξόδους και γλέντια. Τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε εκτός σπιτιού δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν για την ποιότητα, τις θερμίδες ή την διατροφική τους αξία - όμως το μεσημεριανό ταπεράκι στη δουλειά ή το σπιτικό σνακ το απόγευμα μπορούν να κρατήσουν ισορροπίες, αν αποφασίσουμε να πάρουμε τον έλεγχο του τι βάζουμε στον οργανισμό μας τώρα τις γιορτές. Ας φτιάξουμε ένα πρόγραμμα των υποχρεώσεων που έχουμε και ας συνεχίσουμε να μαγειρεύουμε στο σπίτι, όσο δελεαστικές κι αν ακούγονται οι προσκλήσεις για εξόδους φαγητού.

2. Συνέχισε να τρως μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας και κράτησε μισογεμάτο στομάχι πριν βγεις σε βραδινή έξοδο για φαγητό

Έτσι θα αποφύγεις τον πειρασμό να τσιμπήσεις από εδώ κι από εκεί ή να γεμίσεις το πιάτο σου με περισσότερα από όσα μπορείς να αντέξεις, αφού θα είσαι ήδη σχεδόν χορτάτος. Προσπάθησε να μείνεις μακριά από τις δεύτερες μερίδες ή την περιέργεια του "να δοκιμάσω κι από αυτό!"

3. Μην εγκαταλείψεις την προπόνηση κατά την διάρκεια των εορτών

Το ξέρω ότι οι γιορτινές περίοδοι μοιάζουν σαν να μη μας επιτρέπουν χρόνο για οτιδήποτε ήταν αυτό που κάναμε τον προηγούμενο καιρό (κάποιου είδους άσκηση ή άθλημα) αλλά ας προσπαθήσουμε να μη χαλάσουμε τη ρουτίνα μας. Επιπλέον, προτείνονται νέοι τρόποι για να κρατηθούμε σε φόρμα, όπως το να δοκιμάσουμε χειμερινά αθλήματα (πατινάζ, σκι), να παρακολουθήσουμε μερικές συνεδρίες yoga που θα μας αποφορτίσουν από την φρενίτιδα των ημερών , να κάνουμε πεζοπορία στο βουνό που βρίσκεται κοντά στο χωριό μας ή ακόμα και περισσότερο περπάτημα σε ένα πιθανό ταξίδι για αναψυχή που θα προκύψει. Γενικά, τις γιορτές μπορούμε να κινηθούμε περισσότερο, να εγκαταλείψουμε το αυτοκίνητο υπέρ της βόλτας στην στολισμένη πόλη και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας.

4. Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και πίνε πολύ νερό

Το νερό βοηθάει στην αποβολή τοξινών, ενυδατώνει και διώχνει την πιθανή κούραση των ημερών σε συνδυασμό φυσικά με τις υπόλοιπες συμβουλές για τη διατήρηση της συνολικής μας υγείας.

5. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους υγείας, μην ξεκινήσεις δίαιτα τις γιορτές και φρόντισε τόσο την εσωτερική σου υγεία, όσο και την εξωτερική εμφάνιση.

Αυτό θα σου δώσει έξτρα αυτοπεποίθηση και την αίσθηση ότι μπορείς να ξεκινήσεις κάτι πραγματικά καλό για τον εαυτό σου. Ψάξε για τον δικό σου σύμβουλο διατροφής και φυσικής κατάστασης τις γιορτές και κλείσε ένα ραντεβού για αμέσως μετά. Έτσι θα γνωρίζεις ότι έχεις κάνει ένα πρώτο, σημαντικό βήμα για την καλυτέρευση του πώς είσαι και του πώς αισθάνεσαι!

* Ο Μιχάλης Παπουτσάκης είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Personal Trainer και Yoga Instructor στην The Healing Tree Community.


Για ραντεβού παρακαλούμε επικοινωνήστε στο 2810286952 (ώρες γραφείου).

bottom of page