Τι είναι το ecotherapy;

Η θεραπεία στην φύση με την βοήθεια του περιβάλλοντος είναι ευρύτερα γνωστή κάτω από την ομπρέλα θεραπευτικών τεχνικών που ονομάζεται ecotherapy. Πρόκειται για μια σειρά προγραμμάτων που έχουν ως στόχο την πνευματική μας αποφόρτιση από το άγχος και την ψυχική μας καλλιέργεια και ευεξία, μέσα από μια σειρά δράσεων, ασκήσεων και δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στην ύπαιθρο.

Τα προγράμματα αυτά μπορεί να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τις παραδοσιακές θεραπείες σε περιπτώσεις ψυχικής νόσου, να «συνταγογραφηθούν» από τους ειδικούς ψυχικής υγείας για την αποφυγή υποτροπών και την σταθεροποίηση του ασθενούς ή να αποτελέσουν εργαλείο αυτοβοήθειας από ανθρώπους που βιώνουν στρες. Τα προγράμματα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις παραδοσιακές θεραπείες ή τις επισκέψεις σε ψυχολόγο/ψυχίατρο και κάθε απόπειρα συμμετοχής σε αυτά τα προγράμματα πρέπει να σχεδιάζεται με προσοχή, με τη βοήθεια ειδικών.

Τα προγράμματα μπορούν να υλοποιηθούν σε αστικό ή φυσικό/αγροτικό περιβάλλον, σε πάρκα και κήπους ή στην εξοχή, στο βουνό και στην θάλασσα. Κάποιες συνεδρίες ecotherapy είναι δομημένες και ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο και άλλες λειτουργούν αυτοσχέδια. Επίσης, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις ομαδικές και στις ατομικές δράσεις και συνεδρίες. Μερικά από αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνουν:

Τις εξορμήσεις περιπέτειας στην φύση που επικεντρώνονται στην σύσφιξη σχέσεων μέσα σε μια ομάδα, στην ψυχολογική στήριξη και στην καλλιέργεια συλλογικής συνείδησης. Περιλαμβάνουν φυσική άσκηση, συχνά έντονη (ορειβασία, rafting, εξερεύνηση σπηλαίων) και απαιτούν την ύπαρξη και την στήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό από οδηγούς, εκπαιδευτές και θεραπευτές.