top of page
Αναζήτηση
  • Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος MSc*

Culinary Therapy: Μαγειρεύοντας για την ψυχή


Τι σχέση έχουν τα ψώνια για την κουζίνα με την αυτοσυγκέντρωση και την καθαρότητα του μυαλού, η προετοιμασία του φαγητού με την καταπολέμηση των ψυχοσωματικών προβλημάτων που μας δυσκολεύουν την ζωή, η μαγειρική με την ψυχική υγεία;

Είναι όλα μέρος μιας νέας προσέγγισης στην μαγειρική που ονομάζεται culinary therapy και εφαρμόζεται ως δημιουργική διαδικασία σε δομές και ξενώνες φιλοξενίας για άτομα με διάφορα προβλήματα καθώς και σε σεμινάρια του εξωτερικού προς τους ανθρώπους που επιθυμούν να καλλιεργήσουν δεξιότητες καταπολέμησης άγχους και να θεραπευτούν από συμπτώματα πανικού ή από διαταραχές που τους κρατούν φυλακισμένους σε συγκεκριμένα, επαναλαμβανόμενα μοτίβα αρνητικής συμπεριφοράς.

Επιπλέον, η ενασχόληση με την δημιουργική κουζίνα είναι μια καλή μέθοδος να σιγήσουμε το μυαλό από αδιέξοδες σκέψεις, να ανακαλύψουμε ταλέντα που δεν ξέραμε ότι έχουμε, να τονώσουμε την μνήμη και τις αισθήσεις, να χαλαρώσουμε, να διασκεδάσουμε και να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλο.

Η προετοιμασία του φαγητού, οι σκέψεις προς τους ανθρώπους που πρόκειται να το γευτούν (π.χ. οικογένεια, σύντροφος, φίλοι ή και εμείς οι ίδιοι μόνο) και η αναμονή για το δικό μας δημιούργημα, όλα είναι καταρχάς τροφή για την ψυχή! Μας κάνουν να σκεφτούμε πολλά πράγματα: τις σχέσεις ή την μοναξιά, την υγεία μας, την απώλεια, τα όνειρα, αυτά που έχουμε ακόμα μπροστά μας να ζήσουμε... Είναι μια δυναμική διαδικασία που προτιμάται από πολλούς ψυχοθεραπευτές σε κλινικές ψυχικής υγείας ή προσωπικά ιατρεία στο εξωτερικό και δείχνει να βελτιώνει μέχρι στιγμής τα συμπτώματα πολλών καταστάσεων όπως είναι η κατάθλιψη, το άγχος, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, η διαχείριση της απώλειας και οι εξαρτήσεις.

Η συνταγή λοιπόν για υγιές μυαλό και σώμα δεν περνάει μόνο από την σωστή διατροφή αλλά από την ίδια την κουζίνα και τα μυστικά της!

 

Κατά καιρούς, η κοινότητα του The Healing Tree προσφέρει σεμινάρια εκπαίδευσης στο Culinary Therapy.

Μείνετε συντονισμένοι στον ιστότοπο και στις σελίδες μας

σε Facebook και Instagram για περισσότερα.

*Η Δέσποινα Λιμνιωτάκη είναι Ψυχολόγος MSc, Σύμβουλος σε θέματα Διομαδικών Διεργασιών, συνιδρύτρια και Πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ The Healing Tree

bottom of page