top of page
Αναζήτηση
  • Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος MSc

Καταπολέμησε το άγχος για τις πανελλαδικές εξετάσεις!

Πολλά έχουν γραφτεί για το άγχος και τα ψυχοσωματικά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι μαθητές πριν και κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, μια και, για ένα μεγάλο ποσοστό νέων, η κρίσιμη αυτή δοκιμασία είναι το εισιτήριο της μελλοντικής τους επαγγελματικής σταδιοδρομίας και ευημερίας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, οι ειδικοί της ψυχικής υγείας, έχουν εμπλέξει στο παιχνίδι της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του άγχους και τους γονείς των μαθητών, οι οποίοι ενθαρρύνονται σε μερικά απλά βήματα να γίνουν ενεργοί συμπαραστάτες των παιδιών τους: η υπομονή, η ψυχραιμία, οι χαμηλοί τόνοι, η αποφυγή κρίσεων, η διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για μελέτη και αφομοίωση του τεράστιου όγκου των πληροφοριών, καθώς και η σωστή διατροφή, είναι μερικά από τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους και οι δυο πλευρές ενάντια στη σχολική απογοήτευση.

Ακόμα όμως και μετά το πέρας των συναισθηματικά βεβαρημένων αυτών εξετάσεων, το άγχος - που συνήθως έχει βαθύτερα αίτια - παραμένει και ταλαιπωρεί πολλά από τα θύματά του, διογκώνεται και αποκτά τα χαρακτηριστικά διαταραχής, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της προσπάθειας των μαθητών. Σε αυτό το σημείο θα άξιζε κανείς να σταθεί, για δύο λόγους: Από τη μια μεριά, τα συναισθηματικά οφέλη που αποκομίζουν οι μαθητές ή οι απώλειες που βιώνουν από τέτοιου είδους εξετάσεις, αν και θα έπρεπε να αποτελούν θέματα προς συζήτηση, συνήθως αποσιωπώνται, μια και η σχολική επιτυχία στη χώρα μας, ούσα συνώνυμη της προσωπικής καταξίωσης, είναι μη διαπραγματεύσιμη. Άρα το άγχος που προκύπτει από τέτοιες καταστάσεις δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά σχεδόν ποτέ και συντροφεύει ένα άτομο σε όλη την υπόλοιπη ενήλικη ζωή του. Από την άλλη μεριά, οι μαθητές, που κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας λαμβάνουν την αμέριστη συμπαράσταση και προσοχή ενός μεγάλου αριθμού φροντιστών (της οικογένειάς τους, των φίλων τους, των καθηγητών τους, και ενδεχομένως κάποιων ειδικών της υγείας, όπως π.χ γιατρών, ψυχολόγων, διατροφολόγων κ.λ.π), μετά τις εξετάσεις, χάνουν απότομα το δίχτυ ασφαλείας κάτω από τα πόδια τους και μένουν μόνοι - σε ένα μεταβατικό στάδιο για το οποίο δεν έχουν προετοιμαστεί - να παλέψουν με παραμέτρους τις οποίες δεν έχουν υπολογίσει. Και στις δύο περιπτώσεις λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μια ψυχολογική κατάσταση έντασης, που φέρει συγκρούσεις που δημιουργούν αναστάτωση στο άτομο, αλλά δεν απελευθερώνονται ποτέ.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι κάτι περισσότερο από μια γνωστική πρόκληση - για την πλειοψηφία των μαθητών, γίνονται τρόπος σκέψης και ζωής. Από πολύ μικρή ηλικία, τα παιδιά πρέπει να μπουν σε ένα κανάλι, καλούνται να διαλέξουν τον δρόμο που θα τους οδηγήσει γρηγορότερα και ασφαλέστερα στον δικό τους ορισμό της επιτυχίας, προτού όμως ανακαλύψουν τα βαθύτερα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους, προτού να έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διαφορετικά πράγματα, να πειραματιστούν ή να καλλιεργήσουν μια ταυτότητα. Επιπλέον, η απόφαση για ανώτερες και ανώτατες σπουδές λαμβάνεται σε ηλικία στην οποία το παιδί δεν έχει αναπτύξει κριτική σκέψη και, άρα, δεν μπορεί ακόμα προβλέψει τις συνέπειες των αποφάσεών του. Έτσι, αυτή η απόφαση – που οπωσδήποτε αποτελεί κρίκο σε μια αλυσίδα αποφάσεων που θα κληθεί το άτομο να πάρει στη ζωή του - συγκεντρώνει τις αξιώσεις της οικογένειας και τις προσδοκίες του ευρύτερου περιβάλλοντος του παιδιού, είναι ένα «κράμα» των ελπίδων και των κρυφών επιθυμιών που προβάλλει ο κοινωνικός περίγυρος στο παιδί, ή, στην καλύτερη περίπτωση, μια απόφαση από κοινού.

Η επιτυχία ή η αποτυχία γίνονται ο καθρέπτης της προσωπικής αξίας του παιδιού αφού δεν υπάρχει τίποτα άλλο από το οποίο το παιδί να αντλήσει ικανοποίηση, τίποτα άλλο να συγκρίνει.


Παρακάτω θα βρεις μερικές εύκολες και άμεσα εφαρμόσιμες συμβουλές για να αισθανθείς καλύτερα κατά την διάρκεια της προετοιμασίας σου για τις πανελλαδικές εξετάσεις:


1) Πλαισίωσε την καθημερινότητά σου με ανθρώπους που έχουν ποικίλα ενδιαφέροντα και που δεν συζητούν συνέχεια για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι σημαντικό να δημιουργείς ένα διάλειμμα από το ίδιο βασανιστικό θέμα και να θυμάσαι ταυτόχρονα ότι η ζωή έχει πολλές πλευρές που αλληλοσυμπληρώνονται!


2) Κάνε πολλά, μικρά, διαφορετικά διαλείμματα μέσα στην ημέρα, πότε για μια βόλτα στο τετράγωνο της γειτονιάς σου, για ποδηλασία ή για τρέξιμο το πρωί.


3) Μην εγκαταλείπεις την άσκηση! Η άσκηση δημιουργεί ασπίδες προστασίας ενάντια σε πολλά πράγματα από αυτά που μας βασανίζουν. Άκουσε το σχετικό podcast εδώ


4) Βρες εδώ μια εύκολη άσκηση για να απελευθερώσεις την αναπνοή σου από το άγχος στη στιγμή!


5) Δημιούργησε χρόνο για να κάνεις ασκήσεις νοερής απεικόνισης. Όχι μόνο θα σε βοηθήσουν με το άγχος αλλά επιπλέον μπορούν να σε κάνουν να οραματιστείς την επιτυχία και να γεμίσεις αισιοδοξία για το μέλλον. Βρες εδώ τις καλύτερες εφαρμογές για κάτι τέτοιο!


6) Ξεπέρασε τους φόβους σου ένα βήμα τη φορά. Μπορείς να φτάσεις όπου έχεις ονειρευτεί, αρκεί να το πιστέψεις. Από την άλλη, εσύ είσαι πολλά περισσότερα πράγματα από τις εξετάσεις που θα δώσεις.


7) Βρες εδώ μερικές ιδέες για να νιώθεις όμορφα κάθε μέρα!


8) Βοήθησε έναν φίλο σου που το έχει ανάγκη


9) Φρόντισε την διατροφή σου. Η καλή διατροφή και ο ύπνος θα σε βοηθήσουν να δυναμώσεις και να παραμείνεις ακμαίος.


10) Φτιάξε plan B (ή και C αν χρειαστεί) για την περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με τις πρώτες σου επιλογές. Όταν μόνοι μας έχουμε διαλέξει εναλλακτικές λύσεις, τότε είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης και φοβόμαστε το μέλλον λιγότερο.


Καλή επιτυχία!



bottom of page