Απώλεια και Τραύμα


Κανένας δεν είναι θωρακισμένος από το τραύμα που μπορεί να προκαλέσει ένα αναπάντεχο καταστροφικό γεγονός ή ένα απρόσμενο συμβάν που πλήττει εμάς και την οικογένειά μας. Από την αρρώστια στο βίαιο έγκλημα, από τη φυσική καταστροφή στον χαμό ενός αγαπημένου προσώπου, από τα ατυχήματα στη βία, οποιοδήποτε συμβάν μπορεί να κλονίσει την πίστη και την ελπίδα μας στη ζωή ανά πάσα στιγμή.


Τραύμα μπορεί να δημιουργηθεί και από τη μακροχρόνια έκθεση στον ανθρώπινο πόνο ή την προσπάθεια να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τους γύρω μας. Επίσης, η μαρτυρία ενός τραυματικού γεγονότος μέσα από τις εικόνες, τους ήχους και τις καταθέσεις μαρτύρων στα τηλεοπτικά μέσα μπορεί να επιφέρει συμπτώματα άγχους, ικανά να επηρεάσουν την συνολική ποιότητα της ζωής μας.


Τα σημάδια από ένα τραύμα αποτυπώνονται στο σώμα και στην ψυχή. Συναισθήματα ματαίωσης και απελπισίας οδηγούν σε μια βασανιστική καθημερινότητα και σε μια διαστρεβλωμένη εικόνα του εαυτού με χαοτικές σκέψεις και με σταδιακή αποξένωση από ένα περιβάλλον που αισθανόμαστε ότι δεν μπορεί να μας κατανοήσει πια ή στο οποίο πιστεύουμε ότι δεν "χωράμε".


Πολύ συχνά, το άτομο που θρηνεί μια απώλεια εμφανίζει συμπτώματα μετατραυματικής διαταραχής: εκείνης της κατάστασης δηλαδή που δημιουργείται όταν το ίδιο έχει βιώσει ή έχει γίνει μάρτυρας τραυματικού γεγονότος στο οποίο υπήρξε πραγματικός ή επαπειλούμενος θάνατος ή απειλή σωματικής ακεραιότητας. Σε περιπτώσεις συνεχούς έκθεσης σε αποκρουστικά γεγονότα, αρκετές ομάδες βοήθειας (πυροσβέστες, σώματα ασφαλείας, εθελοντές φυσικών καταστροφών) αλλά και παιδιά (μέσω των ΜΜΕ ή μέσω των περιγραφών από συγ