top of page
Αναζήτηση
  • healingtreeproject

Τα 12 καλύτερα "παιχνίδια" όλων των εποχών για μικρά και μεγάλα παιδιά!

Μέσα σε μια κοινωνία που ακόμα δεν έχει πετάξει από πάνω της τις επίπλαστες ανάγκες για υλικά αγαθά, με τα περισσότερα παιδιά να ονειρεύονται ως Χριστουγεννιάτικο δώρο τηλέφωνα, γκάτζετ και άλλα τεχνολογικά θαύματα που όμως τα κρατούν κολλημένα στην οθόνη, παρακάτω παραθέτουμε τα 12 καλύτερα αξεπέραστα "παιχνίδια" για μικρά και μεγάλα παιδιά. Αυτά τα παιχνίδια που συχνά θεωρούμε δεδομένα ή άνευ σημασίας, έχουν μεγαλώσει και έχουν εμπνεύσει όλους μας.



1) Ρολά (κουζίνας, τουαλέτας κ.λ.π)

Γιατί μπορείς να τα μετατρέψεις σε ότι αντικείμενο θέλεις (μολυβοθήκη, ζωάκια, μουσικά όργανα, σπαθιά, φυσερά κ.λ.π)



2) Χαρτόκουτες


Γιατί μπορείς να φυλάξεις πράγματα σε αυτά και ακόμα να τα μετατρέψεις σε σπιτάκια, αυτοκίνητα, πάγκους εργασίας, κουκλόσπιτα, γραμματοκιβώτια, κουμπαράδες, φουρνάκια και ότι άλλο βάλει ο νους σου!



3) Χαρτοσακούλες


Φτερά, διακοσμητικά, μάσκες, κάρτες, κοστούμια κ.λ.π Μπορείς να τους κολλήσεις πράγματα, να τις τσαλακώσεις και να τις κάνεις χαρτοπολτό, να τις ζωγραφίσεις και να τις ψαλιδοκόψεις πανεύκολα!



4) Δέντρα


Δεντρόσπιτα, αγκαλιές, παραμύθια κάτω από τα κλαδιά του, ύπνος το καλοκαιράκι, σκαρφάλωμα, κρυψώνες.



5) Φύλλα

Για να βουτήξεις, να κολυμπήσεις, να πετάξεις, να συλλέξεις, να φτιάξεις φθινοπωρινές κατασκευές, να αφουγκραστείς.



6) Κλαδιά/ Καλάμια


Στρατιώτες στη μάχη, μόμπιλε, φιγούρες κουκλοθεάτρου. Για να σκάψεις, να ψαρέψεις, να ανακατέψεις, να κρατηθείς στα κακοτράχαλα μονοπάτια, να χτίσεις κάστρα και καλαμωτές.



7) Πίδακες νερού


Για τρελό νεροπόλεμο, για να κυλιστείς στις λάσπες, για να φωνάξεις δυνατάααααααααααααα!



8) Χιόνι


Για να κάνεις αγγελάκια από χιόνι, να παίξεις χιονοπόλεμο. να κυλιστείς, να φτιάξεις χιονάνθρωπους, να γλιστρίσεις με ή χωρίς έλκηθρο και σκι, να φτιάξεις igloo.



9) Λουλούδια

Για να μυρίσεις την άνοιξη, να φυτέψεις, να μαζέψεις, να φροντίσεις, να προσφέρεις.



10) Βότσαλα


Για να κάνεις αγώνες στη λιμνούλα ποιο βότσαλο θα πάει πιο μακριά, για να δημιουργήσεις γλυπτά, να καθίσεις, να κάνεις μαξιλάρι, να χτίσεις τοίχο, να χρωματίσεις.


11) Γρασίδι

Κρύψου, κυλήσου, διάβασε πάνω σε αυτό, κάνε ένα πικνικ, σφύριξε με ένα φύλλο, περπάτα με γυμνά πόδια.



12) Ζουζούνια

Μα είναι τα ζουζούνια "παιχνίδια"; Οχι, αλλά μπορείς να τα παρατηρήσεις στο φυσικό τους περιβάλλον και να διδαχθείς από τη στωικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν το έργο τους. Χωρίς να τα πειράξεις ή να διαταράξεις την ησυχία τους, τα ζουζούνια προσφέρονται για ατέλειωτη, ατέλειωτη παρατήρηση αλλά και για ένα ωραίο μάθημα πάνω στο σεβασμό για όλα τα πλάσματα της γης.



Ολα τα παραπάνω "παιχνίδια" είναι δωρεάν, δεν τα βαριέσαι ποτέ, δεν γεμίζουν τα δωμάτια του σπιτιού (αφού ανακυκλώνονται), είναι πάντα διαθέσιμα, είναι εκπαιδευτικά, φιλικά προς το περιβάλλον, ενισχύουν την ομαδικότητα και τη συνεργασία, την ονειροπόληση και τη φαντασία.

Εσείς ακόμα ψάχνετε για ακριβά, δυσκίνητα, χωρίς φαντασία, πλαστικά παιχνίδια για δώρο; Φτιάξτε σήμερα τα δικά σας χειροποίητα και χαρίστε όχι μόνο κάτι χειροπιαστό αλλά και την ιδέα της σπιτικής δημιουργίας!

bottom of page