top of page
Αναζήτηση
  • healingtreeproject

Οι "θεραπείες" μεταστροφής και το ψευδο-επιχείρημα της συναίνεσης

Στην Ελλάδα, πολύ πρόσφατα ψηφίστηκε η ημι-απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής, αυτών των ψευδοεπιστημονικών, επικίνδυνων και κακοποιητικών πρακτικών, μέσα από το παραθυράκι της "συναίνεσης" σε αυτές, εκεί που οι πρακτικές θα έπρεπε να είχαν αμετάκλητα καταδικαστεί, απαγορευτεί και εξαφανιστεί από προσώπου γης. Μία τέτοια κατάληξη επουδενί μπορεί να μας χαροποιήσει ως χώρα αφενός επειδή είναι εύκολο για κάποιους να αποσπάσουν "συναίνεση" μέσω coercive control ή άλλου τύπου χειραγώγηση, πολύ περισσότερο επειδή δεν γίνεται ξεκάθαρο ότι οι εν λόγω"θεραπείες" είναι κομπογιαννιτισμός με επικίνδυνες προεκτάσεις για την ψυχική υγεία ατόμου και συνόλου. Πιο συγκεκριμένα, αν έχεις τη δυνατότητα να "συναινέσεις", τότε μπορείς να μπεις σε τέτοιου είδους "θεραπεία": το πρόβλημα όμως είναι ότι τέτοιου είδους "θεραπείες" δεν θα έπρεπε να εφαρμόζονται καν ή να υπάρχουν! Η συναίνεση είναι ένα ψευδοεπιχείρημα για να συνεχίσουν ανενόχλητοι κάποιοι να κάνουν τα πειράματα τους στην ανθρώπινη ψυχή και στον τρόπο με τον οποίο επιβάλλονται σε κάποιες κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον, είναι ένα κλείσιμο του ματιού σε "ειδικούς"πάσης φύσεως που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, να συνεχίσουν να το πράττουν, αφού η "ανάγκη" της μεταστροφής, θα συνεχίσει να υπάρχει μέσω της συναίνεσης.


Η The Healing Tree community for Mental Health κάνει ένα αφιέρωμα στο θέμα μέσα από κείμενα και ντοκιμαντέρ που εξηγούν τη βία και την κακοποίηση από αυτές τις επικίνδυνες πρακτικές.


Ο επιστημονικός φορέας για την εξειδικευμένη φροντίδα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων Orlando LGBT+ πραγματοποίησε την πρώτη ανεξάρτητη έρευνα για τις θεραπείες μεταστροφής, οι οποίες, δυστυχώς, πραγματοποιούνται ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα. Βρείτε την έρευνα εδώ καθώς και λεπτομέρειες για την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα για το θέμα.


Βρείτε τη σχετική με το θέμα ταινία του Netflix καθώς και το άρθρο που μιλάει για αυτή εδώ και παρακάτω:


Δείτε το ντοκιμαντέρ Conversion εδώ καθώς και μια σειρά από βίντεο-μαρτυρίες στο YouTube, εδώ





bottom of page