top of page

Μήπως είμαι αναβλητική;

  • Εικόνα συγγραφέα: Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος MSc
    Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος MSc
  • 25 Μαΐ
  • διαβάστηκε 3 λεπτά

(Διάβασε επίσης τη συλλογή Γιατί δεν έμαθα ποτέ να είμαι διεκδικητική, Μέρος Ι και Μέρος ΙΙ)


Η αναβλητικότητα είναι μια εσωτερική διεργασία που όλοι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Εκδηλώνεται ως την τάση να καθυστερούμε ή να αποφεύγουμε την εκτέλεση σημαντικών εργασιών, ακόμα και όταν γνωρίζουμε ότι αυτό θα μας προκαλέσει άγχος, πίεση ή ενοχές, στο τέλος. Παρόλο όμως που μπορεί να φαίνεται ως αποτέλεσμα τεμπελιάς, στην πραγματικότητα η αναβλητικότητα συνδέεται συχνά με βαθύτερες ψυχολογικές αιτίες όπως ο φόβος της αποτυχίας, η τελειομανία ή η έλλειψη αυτοεκτίμησης. Ας τις δούμε αναλυτικά:



Φόβος αποτυχίας: Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να ξεκινήσουν κάτι επειδή φοβούνται ότι δεν θα τα καταφέρουν ή δεν θα έχουν το αποτέλεσμα που νομίζουν ότι πρέπει να κυνηγήσουν σε ένα project. Έχουν υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό τους και πολλές φορές δίνουν μεγαλύτερη αξία σε κάτι, ενώ απλά θα πρέπει να το πράξουν ελεύθερα, δίχως σκληρή αυτοκριτική ή συγκεκριμένες προσδοκίες.


Τελειομανία: Η επιθυμία να είναι όλα τέλεια μπορεί να οδηγήσει στην καθυστέρηση της δράσης, γιατί τίποτα δεν φαίνεται αρκετά καλό.


Έλλειψη κινήτρου: Όταν κάτι δεν μας φαίνεται σημαντικό ή ενδιαφέρον, είναι πιο εύκολο να το αναβάλλουμε. Επίσης, πολλές εργασίες είναι πράγματι βαρετές και διεκπεραιωτικές και ροκανίζουν μέρος του χρόνου μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις αποφεύγουμε επ' άπειρο.


Κακή διαχείριση χρόνου: Η αδυναμία να οργανώσουμε σωστά τις υποχρεώσεις μας οδηγεί συχνά στην αναβολή.


Η αντιμετώπιση της αναβλητικότητας απαιτεί αυτογνωσία και πειθαρχία. Δες παρακάτω μερικές καθημερινές στρατηγικές που ίσως σε βοηθήσουν να "ξεκολλήσεις" από το τέλμα:


  1. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

    Αντί να βλέπεις την εργασία ως ένα τεράστιο έργο, χώρισε την σε μικρά, διαχειρίσιμα βήματα. Αυτό κάνει την έναρξη πιο εύκολη και λιγότερο τρομακτική. Ξεκίνα ένα-βήμα-τη-φορά.


  2. Χρησιμοποίησε χρονοδιαγράμματα και υπενθυμίσεις

    Ο προγραμματισμός του χρόνου σου με λίστες και χρονοδιαγράμματα σε βοηθά να παραμένεις οργανωμένος και συγκεντρωμένος.


  3. Αντάμειψε τον εαυτό σου

    Καθιέρωσε μικρές ανταμοιβές όταν ολοκληρώνεις ένα βήμα. Αυτό ενισχύει το κίνητρο και κάνει τη διαδικασία πιο ευχάριστη.


  4. Αναγνώρισε τους λόγους πίσω από την αναβολή

    Ρώτησε τον εαυτό σου γιατί αποφεύγεις μια εργασία. Αν πρόκειται για φόβο ή αμφιβολίες, η επίγνωση μπορεί να βοηθήσει στην υπέρβασή τους.


  5. Απόφυγε τους περισπασμούς

    Δημιούργησε ένα περιβάλλον εργασίας απαλλαγμένο από κινητά, social media και άλλους παράγοντες που σου αποσπούν την προσοχή.


  6. Ζήτησε βοήθεια

    Μίλησε με φίλους, συναδέλφους ή επαγγελματίες αν νιώθεις ότι η αναβλητικότητα σε εμποδίζει σοβαρά. Αν ένα project έχει πολλά μέρη στα οποία κάποιος θα μπορούσε να σε βοηθήσει, μη διστάσεις να του/της το ζητήσεις.


  7. Ακολούθησε την τεχνική 5,4,3,2,1 της Mel Robbins

    Η τεχνική 5-4-3-2-1 της Mel Robbins είναι μια απλή αλλά ισχυρή στρατηγική αυτοπαρακίνησης και διαχείρισης αναβλητικότητας, άγχους ή δισταγμών. Ονομάζεται και "The 5 Second Rule" (δες μια σύντομη παρουσίαση σε βίντεο, στα αγγλικά, εδώ) και βασίζεται στην ιδέα ότι έχεις μόλις 5 δευτερόλεπτα για να δράσεις πριν ο εγκέφαλός σου αρχίσει να δημιουργεί δικαιολογίες και να σε «παγώνει».


    Η Mel Robbins προτείνει το εξής:


    Όταν έχεις μια παρόρμηση να κάνεις κάτι σημαντικό ή χρήσιμο (π.χ. να σηκωθείς από το κρεβάτι, να ξεκινήσεις δουλειά, να πεις τη γνώμη σου), ξεκίνα αμέσως μια αντίστροφη μέτρηση:

    5... 4... 3... 2... 1... ΠΑΜΕ!


    Με το "1", κάνεις κίνηση. Σηκώνεσαι, ξεκινάς, μιλάς, γράφεις – οτιδήποτε.


  8. Ακολούθησε την τεχνική 5-4-3-2-1 (βλέπε παρακάτω)


    Ένας ενσυνείδητος τρόπος για να ξαναβρίσκουμε τον πυρήνα μας
    Ένας ενσυνείδητος τρόπος για να ξαναβρίσκουμε τον πυρήνα μας

    Η αναβλητικότητα δεν είναι ένδειξη αδυναμίας αλλά μια συνήθεια που μπορεί να αλλάξει με επίγνωση και επιμονή. Με σταθερά βήματα και στρατηγικές διαχείρισης, μπορούμε να ενισχύσουμε την παραγωγικότητά μας και να μειώσουμε το άγχος που προκύπτει από την αναβολή. Το πρώτο βήμα για να την ξεπεράσουμε είναι να αναγνωρίσουμε την ύπαρξή της και να πάρουμε την απόφαση να αλλάξουμε.


Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.
    bottom of page