top of page
Αναζήτηση
  • powered by #SheWorks

Η θεραπεία μέσα από την μουσική: μια συνέντευξη με την μουσικοπαιδαγωγό Αθηνά Κουμάνταρου

Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς το σημαντικό ρόλο που έπαιξε η μουσική στη ζωή μας κατά την διάρκεια του lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού. Τι έχουν όμως να πουν γι' αυτή την συλλογική εμπειρία οι άνθρωποι του χώρου;


Σήμερα συζητάμε με την Αθηνά Κουμάνταρου για το πώς η μουσική μπορεί να είναι κομμάτι της αυριανής θεραπείας του τραύματος που αφήνει πίσω της η πανδημία.




Τι είναι αυτό που σε κινητοποιεί και σε κάνει να σηκώνεσαι από το κρεβάτι σου κάθε πρωί;


H διάθεση για εξέλιξη σε όλους τους τομείς.


Είναι η μουσική (ψυχο)θεραπευτική; Ποιο ρόλο έπαιξε η μουσική στη ζωή μας κατά τη διάρκεια της καραντίνας εξαιτίας της πανδημίας του COVID19;


Η ευεργετική επίδραση της μουσικής στη ψυχολογία του ατόμου είναι αποδεδειγμένη ενώ, σε συγκεκριμένες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, χρησιμοποιείται και ως θεραπευτικό μέσο (music therapy , art therapy). Λειτουργεί ως αρωγός εξωτερίκευσης συναισθημάτων, κοινωνικοποίησης, διασκέδασης, χαλάρωσης και πνευματικής διεύρυνσης. Ενώνει διαφορετικούς πολιτισμούς παλαιότερους αλλά και σύγχρονους, σε ένα κοινό σημείο αναφοράς. Η μουσική δεν έχει σύνορα. Λειτουργεί λοιπόν παράλληλα ως μέσο κοινωνικής σύγκλισης αλλά και εκμάθησης και κατανόησης της εκάστοτε κουλτούρας, δίνοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους να μοιράζονται και να ανταλλάσσουν πολιτισμικά στοιχεία, είτε βρίσκονται από την πλευρά του δημιουργού, είτε από την πλευρά του ακροατή. Είναι ένας κοινός κώδικας έκφρασης και επικοινωνίας που ενισχύει το αίσθημα της συλλογικότητας. Η μουσική χρωματίζει τη ζωή μας.


Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της δύσκολης περιόδου του εγκλεισμού και της κοινωνικής απομόνωσης που διανύσαμε, θεωρώ ότι η μουσική, αφενός βοήθησε στην ανάδειξη θετικών συναισθημάτων και στη διαχείριση του άγχους που προέκυψε εξαιτίας της συγκυρίας αυτής. Αφετέρου όμως, η έλλειψη των δια ζώσης συναυλιών, παραστάσεων και της διασκέδασης γενικότερα, ήταν έντονα αισθητή και είχε αρνητικές επιπτώσεις στη ψυχολογία όλων.


Ποιο θεωρείς το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς σου;


Το σημαντικότερο για μένα είναι να βοηθήσω τα παιδιά να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματα τους μέσω της τέχνης καθώς και να εξελίξουν τη δημιουργικότητά τους. Εξίσου σημαντική είναι η αλληλεπίδραση που προκύπτει σε κάθε μουσική συνεργασία και όλα όσα προσκομίζουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία.


Μπορούμε να επουλώσουμε συλλογικά τραύματα μέσω της τέχνης;


Πιστεύω ότι, η τέχνη είναι συνυφασμένη με τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες και πολλές φορές οι ίδιες αποτελούν έμπνευση, για τους καλλιτέχνες. Σε κάθε μορφή τέχνης υπάρχει κοινωνικό αποτύπωμα. Η ιστορία έχει δείξει, ότι η τέχνη βοηθάει στην κοινωνική αφύπνιση και συνοχή, πχ το 1969 το Woodstock ήταν ένα μεγάλο μουσικό γεγονός που άλλαξε την ιστορία της μουσικής, σηματοδότησε την απελευθέρωση από τον πουριτανισμό των προηγούμενων χρόνων και βοήθησε σε μια μεγάλη, κοινωνική αλλαγή.


Θεωρώ επίσης, ότι είναι εφικτό να επουλωθούν συλλογικά τραύματα μέσω της τέχνης, της σύνδεσης και της ταύτισης του ακροατή/θεατή με τον καλλιτέχνη, μέσα από το δημιούργημά του.


Ποιο θα είναι το επόμενό σου βήμα;


Πρόσφατα, ξεκίνησε η επαναλειτουργία των καλλιτεχνικών δομών εκπαίδευσης, οπότε σε πρώτη φάση ασχολούμαι με αυτό και παράλληλα με διάφορα μουσικά project, τα οποία θα παρουσιάσουμε όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες.


Πες μας που και πώς μπορούμε να σε βρούμε.


Στη σελίδα μας στο Facebook

Comments


bottom of page