top of page
Αναζήτηση
  • Lean In Greece

Η έκθεση Women In the Workplace 2023, είναι εδώ

(προσαρμογή στα ελληνικά από το δελτίο τύπου του Lean In)


Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023, ο οργανισμός Lean In και η εταιρεία McKinsey & Co. κυκλοφόρησαν την 9η έκδοση του Women in the Workplace , της λεπτομερούς επισκόπησης της προόδου των γυναικών στην αγορά εργασίας, κατά τον τελευταίο χρόνο.


Με μια γρήγορη ματιά, η έκθεση δείχνει σημαντικά ευρήματα όσον αφορά σε θέματα ηγεσίας και προόδου των γυναικών σε όλες τις βαθμίδες της αγοράς. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στα μέσα της διαδρομής, οι πολλαπλές διακοπές στη μέση της καριέρας των γυναικών καθώς και μια επίμονη υποεκπροσώπηση των έγχρωμων γυναικών στην αγορά, δείχνουν ότι η πραγματική ισότητα παραμένει οδυνηρά απρόσιτη.


Η έκθεση καταρρίπτει επίσης τέσσερις μύθους σχετικά με τις εμπειρίες των γυναικών στο χώρο εργασίας και την επαγγελματική ανέλιξη


Μύθος #1: Οι γυναίκες έχουν γίνει λιγότερο φιλόδοξες

Πραγματικότητα: Οι γυναίκες σήμερα είναι πιο φιλόδοξες από όσο υπήρξαν πριν από την πανδημία — και η ευελιξία στην εργασία τροφοδοτεί αυτή τη φιλοδοξία


Σε κάθε στάδιο της αγοράς εργασίας, οι γυναίκες είναι εξίσου αφοσιωμένες στην καριέρα τους και ενδιαφέρονται να προωθηθούν, όσο και οι άνδρες.

Περίπου 8 στις 10 γυναίκες θέλουν να προβιβαστούν στο επόμενο επίπεδο φέτος, σε σύγκριση με 7 στις 10 πριν από την πανδημία.


Οι νέες γυναίκες είναι ιδιαίτερα φιλόδοξες: 9 στις 10 γυναίκες ηλικίας 30 ετών και κάτω θέλουν να προωθηθούν στο επόμενο επίπεδο και 3 στις 4 φιλοδοξούν να γίνουν ηγέτιδες.

Οι γυναίκες που εργάζονται υβριδικά ή εξ αποστάσεως είναι εξίσου φιλόδοξες με τις γυναίκες και τους άνδρες που εργάζονται σε γραφεία. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που επωφελούνται από ευέλικτες επιλογές εργασίας.


Μύθος #2: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την πρόοδο των γυναικών είναι η «γυάλινη οροφή»

Πραγματικότητα: Το «σπασμένο σκαλοπάτι» είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο δρόμο προς την ηγεσία


Για κάθε 100 άντρες που προάγονται από θέση αρχάριου σε θέση μάνατζερ, έχουμε την προαγωγή μόνο 87 γυναικών.


Αυτό το χάσμα μεγαλώνει περισσότερο για τις έγχρωμες γυναίκες: φέτος, 73 έγχρωμες γυναίκες προήχθησαν σε μάνατζερ για κάθε 100 άνδρες, από 82 έγχρωμες γυναίκες πέρυσι.

Η πρόοδος για τις μαύρες γυναίκες στην αρχή της καριέρας τους παραμένει η πιο δύσκολη διαδικασία.


Φέτος, για κάθε 100 άνδρες που προήχθησαν από θέσεις εισαγωγικού επιπέδου σε θέσεις μάνατζερ, είχαμε την προαγωγή μόνο 54 μαύρων γυναικών. Μετά την άνοδο σε 82 το 2020 και 96 το 2021 - πιθανότατα ως απάντηση στην αυξημένη εστίαση στην εξέλιξή τους - το ποσοστό προαγωγής για τις μαύρες γυναίκες σε μάνατζερ έχει υποχωρήσει ξανά σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που ήταν το 2019.


Λόγω του φαινομένου του «σπασμένου σκαλοπατιού», σε μια τυπική εταιρεία, οι άνδρες καταλήγουν να κατέχουν το 60% των θέσεων σε επίπεδο μάνατζερ, ενώ οι γυναίκες κατέχουν μόλις το 40%. Ως αποτέλεσμα του παραπάνω, υπάρχουν εξαρχής λιγότερες γυναίκες για προαγωγή και ο αριθμός των γυναικών μειώνεται σε κάθε επόμενο επίπεδο/ «σκαλοπάτι».


Μύθος #3: Οι δυσφορίες και μικροσυγκρούσεις στο εργασιακό περιβάλλον έχουν «μικρό» αντίκτυπο

Πραγματικότητα: Οι μικροεπιθετικότητες έχουν μεγάλο και διαρκές αντίκτυπο στις γυναίκες

Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να βιώσουν δυσφορία και μιρκοσυγκρούσεις, όπως πχ το να τους διακόπτουν ενόσω αυτές μιλούν ή να ακούν υποτιμητικά σχόλια για τη συναισθηματική τους κατάσταση.


Για τις γυναίκες με παραδοσιακά περιθωριοποιημένες ταυτότητες, αυτές οι ανατροπές συμβαίνουν συχνότερα και είναι πιο εξευτελιστικές. Ως ένα μόνο παράδειγμα, οι Ασιάτισσες έχουν 7 φορές περισσότερες πιθανότητες από τις λευκές γυναίκες και τους άνδρες να παρεξηγηθούν με άτομα της ίδιας φυλής και εθνικότητας.


Οι γυναίκες που βιώνουν μικροεπιθετικότητες αγωνίζονται να νιώσουν ψυχολογικά ασφαλείς και να «ασπαστούν τον εαυτό τους» χαμηλώνοντας τις φωνές τους, αλλάζοντας κωδικούς ή κρύβοντας σημαντικές πτυχές του εαυτού τους. Το άγχος που προκαλείται από όλα αυτά, τις μειώνει βαθιά: αυτές, είναι 4 φορές πιο πιθανό να αισθάνονται σχεδόν πάντα εξαντλημένες και 3 φορές πιο πιθανό να σκεφτούν να εγκαταλείψουν τις εταιρείες τους.


Μύθος #4: Είναι κυρίως γυναίκες που θέλουν - και επωφελούνται από - ευέλικτη εργασία

Πραγματικότητα: Άνδρες και γυναίκες βλέπουν την ευελιξία ως ένα πλεονέκτημα των εργαζομένων και ως ένα σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας της εταιρείας τους


Μεγάλος αριθμός γυναικών και ανδρών συμφωνούν στα ίδια, κύρια οφέλη της εξ αποστάσεως εργασίας: αυξημένη αποδοτικότητα και παραγωγικότητα, καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής και λιγότερη κόπωση και εξάντληση.


Οι μισές γυναίκες και το ένα τρίτο των ανδρών επισημαίνουν ότι οι εταιρείες που «προσφέρουν σημαντική ευελιξία στο πότε και το που εργάζονται οι υπάλληλοι τους», δημιουργούν τον κορυφαίο παράγοντα μελλοντικής επιτυχίας τους.


Διαβάσετε την πλήρη έκθεση του οργανισμού Lean In και της εταιρείας McKinsey & Co., εδώ.


Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερους χώρους εργασίας χωρίς αποκλεισμούς και να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός πιο ισότιμου κόσμου.


bottom of page