top of page
Αναζήτηση
  • συνέντευξη στη Δέσποινα Λιμνιωτάκη

Εκλογές, υποψήφιοι και η σωστή προετοιμασία τους: μια συνέντευξη με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο*

Λίγο πριν την έναρξη ενός σκληρού, προεκλογικού αγώνα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, η Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Κοινωνική Ψυχολόγος, συζητάει με τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, Σύμβουλο Επικοινωνίας και Πολιτικής Διαχείρισης, για τον ρόλο των ειδικών επικοινωνίας στην προπόνηση των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.


Πώς μπορούν οι υποψήφιοι να ενισχύσουν το επικοινωνιακό προφίλ τους, τι πρέπει να προσέξουν και γιατί το κυνήγι του σταυρού απαιτεί από αυτούς να έχουν ολόκληρη ομάδα στήριξης δίπλα τους;


Η συνέντευξη είναι μέρος του θεματικού dossier της The Healing Tree community for Mental Health, για τις Εκλογές 2023.


Δέσποινα Λιμνιωτάκη: Τι γοητευτικότερο έχουν οι εκστρατείες για την αυτοδιοίκηση σε σχέση με άλλους εκλογικούς αγώνες;


Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Αν εξαιρέσουμε τους μεγάλους σε πληθυσμό Δήμους, στις δημοτικές εκλογές συμμετέχουν, όχι καριερίστες ή «επαγγελματίες» πολιτικοί, αλλά ενεργοί πολίτες που διεκδικούν να εκλεγούν δήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι. Σε αυτές τις εκλογές βλέπουμε μεγαλύτερη αμεσότητα, περισσότερο χρόνο και χώρο, ώστε οι υποψήφιοι να παρουσιάσουν την προσωπικότητά τους και το σχέδιό τους συγκριτικά με τις εκστρατείες των βουλευτικών εκλογών. Βλέπουμε υποψηφιότητες που ξεπερνούν τις διαχωριστικές κομματικές γραμμές. Δημοτικές ομάδες με ορεξάτα μέλη, που κατάφεραν να κερδίσουν ισχυρούς αντιπάλους με εμπειρία, αναγνωρισιμότητα, οικονομικές δυνατότητες και στη συνέχεια άλλαξαν προς το καλύτερο τη ζωή στις γειτονιές τους.

Ένας / Μία consultant έχει περισσότερη, πιο ενδιαφέρουσα και πιο γοητευτική δουλειά σε αυτές τις εκστρατείες, στις οποίες μάλιστα δουλεύουν λιγότεροι επαγγελματίες και περισσότεροι εθελοντές. Και επαγγελματίες που δουλεύουν με πάθος εθελοντή. Άλλωστε, και εγώ από εθελοντής σε τοπικές εκλογές ξεκίνησα, πριν να αποφασίσω να σπουδάσω political management στις ΗΠΑ και να ασχοληθώ επαγγελματικά με τέτοιες εκστρατείες.


Δ.Λ.: Σε προηγούμενες δεκαετίες, το να συχνάζει ένας υποψήφιος εκλογών στο τοπικό καφενείο ή να συμμετέχει σε κοινοτικά δρώμενα όπως είναι οι θρησκευτικές τελετές, ήταν σχεδόν αρκετή ως διαδικασία για να πείσει τους κατοίκους μιας περιοχής να τον ψηφίσουν. Στηρίζεται ακόμα το μοντέλο προσέλκυσης ψηφοφόρων στην Ελλάδα στην ίδια εθιμοτυπία ή έχει διαφοροποιηθεί στην εποχή μας;


Δ.Π.: All politics is local! έλεγε ο Αμερικανός πολιτικός του προηγούμενου αιώνα Tip O’Neil και είχε απόλυτο δίκιο. Υπάρχουν Δήμοι και Δημοτικές Κοινότητες, όπου το καφενείο, η εκκλησία, κάποια σωματεία ή κάποιοι εθνικοτοπικοί σύλλογοι είναι ακόμη απαραίτητοι αν θες να κερδίσεις την πλειοψηφία. Υπάρχουν άλλοι όπου οι περισσότεροι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι κατοικούν εκτός του Δήμου, οπότε όλα αυτά έχουν μικρότερη σημασία.

Σε κάθε περίπτωση το κάθε επιτελείο κάνει τη δική του στόχευση ή targeting - που λένε στο χωριό μου - και επιλέγει σε ποιο μέρος του εκλογικού κοινού θα απευθυνθεί. Και το σημαντικότερο: που και πώς θα διαθέσει τα τρία πράγματα που διαχειρίζεται κάθε υποψήφιος/α είτε κατεβαίνει για Πρόεδρος των ΗΠΑ, είτε για κοινοτικός σύμβουλος σε ελληνικό Δήμο: χρόνο, χρήμα και λόγο.


Δ.Λ.: Πιστεύεις ότι ένας/μία υποψήφιος/α μπορεί πλέον να έχει μια επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία χωρίς τη βοήθεια μιας ομάδας συμβούλων;


Δ.Π.: Επιτυχημένη είναι μια εκστρατεία μόνο όταν οδηγεί σε εκλογή. Υπάρχουν υποψήφιοι που κέρδισαν μια εκλογική αναμέτρηση, παρότι έκαναν πολλά λάθη. Είτε γιατί εκκινούσαν από προνομιακή θέση είτε επειδή η άλλη πλευρά έκανε περισσότερα ή μεγαλύτερα λάθη. Συνεπώς ένας υποψήφιος μπορεί να κερδίσει ακόμη και χωρίς τη βοήθεια συμβούλων. Γιατί λοιπόν χρειαζόμαστε τους συμβούλους, αφού ακόμη και η καλύτερη ομάδα συμβούλων δεν εγγυάται τη νίκη ενός υποψηφίου; Αυτό που μπορεί να κάνει μια καλή ομάδα είναι να συμβάλει ώστε ένας ισχυρός υποψήφιος να γίνει ακόμη ισχυρότερος, να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του και να ελαχιστοποιήσει τα λάθη του κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας, αλλά και την επόμενη ημέρα, σε περίπτωση νίκης.


Δ.Λ.: Οι άνδρες ή οι γυναίκες υποψήφιοι απευθύνονται ευκολότερα σε συμβούλους επικοινωνίας; Κι αν υπάρχει διαφορά, γιατί νομίζεις ότι συμβαίνει αυτό;


Δ.Π.: Οι γυναίκες υποψήφιες δήμαρχοι είναι πάρα πολύ λίγες, για αυτό και δεν θα μπορούσα να έχω ασφαλές δείγμα. Οι υποψήφιες δημοτικοί σύμβουλοι, με τις οποίες έχω συνεργαστεί, πρέπει να πω ότι είναι πιο δεκτικές σε συμβουλές σε σχέση με τους άρρενες συνυποψηφίους τους. Επίσης, διαχειρίζονται πολύ καλύτερα τον χρόνο τους.


Δ.Λ.: Ποια είναι τα 3 πιο σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να έχει οποιοσδήποτε διαχειριστής προεκλογικής εκστρατείας (campaign manager);


Δ.Π.: Δύσκολο να πω μόνο τρία. Αλλά για να παίξω με τους κανόνες καταλήγω στα εξής: Έμπνευση - Μεταδοτικότητα - Ψυχραιμία.


Δ.Λ.: Ποια είναι τα 3 πιο σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να έχει οποιοσδήποτε υποψήφιος αυτοδιοικητικών εκλογών;


Δ.Π.: Ο υποψήφιος δήμαρχος διεκδικεί να είναι ηγέτης σε τέσσερα επίπεδα: στον συνδυασμό του, στους συμβούλους του, στους συμπολίτες του και, σε περίπτωση εκλογής, στο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου. Ο τοπικός ηγέτης οφείλει να είναι καλός συζητητής, να είναι δίκαιος και αποτελεσματικός.


Δ.Λ.: Ποιο περιστατικό, από την εμπειρία σου, έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη;


Δ.Π.: Μια οριακή εκλογική ήττα με έκανε να δω πολύ διαφορετικά τις προεκλογικές εκστρατείες και για αυτό δεν πρόκειται να την ξεχάσω ποτέ.


Δ.Λ.: Υπάρχουν περιπτώσεις προεκλογικής εκστρατείας που δεν πηγαίνει καλά εξαρχής; Για να το θέσω αλλιώς, μπορεί κάποιος να προβλέψει την επιτυχία μιας καμπάνιας αν π.χ. τηρηθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές;


Δ.Π.: Υπάρχουν περιπτώσεις που εύκολα μπορείς να προβλέψεις την κατάληξη μιας εκστρατείας και τη θετική και την αρνητική εξετάζοντας κάποιες παραμέτρους. Όσο πιο οργανωμένη είναι μια εκστρατεία και όσο πιο καλά εκπαιδευμένοι είναι οι υποψήφιοι του συνδυασμού τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επίτευξης του εκλογικού στόχου. Και μάλιστα οικοδομώντας μια σχέση εμπιστοσύνης με τους εκλογείς, ώστε να κατανοούν το σχέδιο της δημοτικής αρχής και να στηρίξουν την εφαρμογή των πολιτικών και μετά από την εκλογή.

Αυτό σκεφτήκαμε με τον Αλέξανδρο Σκούρα και ιδρύσαμε το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηγεσίας για να εκπαιδεύσαμε μια σειρά από δημοτικούς συνδυασμούς πριν τις εκλογές του 2019.


Δ.Λ.: Κάποιοι έχουν γράψει ότι αυτές οι χρονιές που διανύουμε είναι χρονιές αφιερωμένες στις «γυναικείες υποψηφιότητες». Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η ανάδειξη γυναικών στην πολιτική;


Δ.Π.: Είναι δύσκολη η ανάδειξη γυναικών στην κεντρική πολιτική σκηνή και αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Για αυτό όλα τα κόμματα αναζητούν γυναίκες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αλλά και τρόπους για να βοηθήσουν στην εκλογή τους. Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε για παράδειγμα, από πέρσι τον Ιούνιο 4 ισχυρές γυναικείες υποψηφιότητες: τη Δόμνα Μιχαηλίδου, τη Μαρία Συρεγγέλα, τη Σοφία Ζαχαράκη και τη Σοφία Νικολάου, ώστε να έχουν τον χρόνο να διεκδικήσουν την εκλογή τους.

Στην αυτοδιοίκηση τα πράγματα είναι καλύτερα. Πολλές γυναίκες εκλέγονται στα συμβούλια και είναι πολλές αυτές που γίνονται επιτυχημένες Αντιδήμαρχοι και Πρόεδροι Νομικών Προσώπων. Το γεγονός ότι λίγες γυναίκες τολμούν να κάνουν το επόμενο βήμα και να διεκδικήσουν Δημαρχίες δείχνει ότι το πρόβλημα της ανάδειξης δεν είναι μόνο των κομμάτων.


Δ.Λ.: Ποιος ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων σε μια προεκλογική εκστρατεία σε δήμο ή περιφέρεια; Πιστεύεις ότι σύντομα θα δούμε εκλεγμένους και εκλεγμένες tik tokers?


Δ.Π.: Το tik tok είναι πολύ δημοφιλές στο νεανικό κοινό αυτά τα χρόνια. Σε αυτό το κοινό όμως παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά αποχής. Πρόσφατα βρέθηκα σε μια ενημέρωση της πλατφόρμας, όπου μας ενημέρωσαν ότι οι teenagers της προηγούμενης δεκαετίας παραμένουν πιστοί σε αυτό το μέσο. Τώρα, για να απαντήσω σε αυτό που με ρωτάς πρέπει να ξέρω αν το tik tok θα συνεχίσει να είναι εξίσου δημοφιλές και στις επόμενες «φουρνιές» νέων. Δεν ξέρω αν θα είναι υποψήφιοι οι tiktokers, αλλά σίγουρα κάποιοι πολιτικοί θα γίνουν ενεργότεροι στην πλατφόρμα. Στις γαλλικές προεδρικές εκλογές οι υποψήφιοι την αξιοποίησαν επιτυχώς.


Δ.Λ.: Είναι οι Έλληνες υποψήφιοι ανοιχτοί σε ιδέες και προτάσεις ή στο τέλος καταλήγουν σε πατροπαράδοτα μοτίβα διεκδίκησης της εκλογικής νίκης;


Δ.Π.: Οι υποψήφιοι θα σε ακούσουν με προσοχή όταν τους πεις ότι μπορεί να πετύχουν περισσότερα, επενδύοντας λιγότερο χρήμα και χρόνο. Η νίκη έρχεται πιο εύκολα όταν επιστρατεύονται και παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες μέθοδοι στην κατάλληλη αναλογία και στα κατάλληλα εκλογικά κοινά.

Να φέρω ένα παράδειγμα; Καλό το διαδίκτυο και τα social media. Καλό είναι το πρόγραμμα να υπάρχει στο διαδίκτυο και να μην καταστρέφουμε δάση ολόκληρα για εκτυπώσεις, αλλά αν δεν έχεις ένα φυλλάδιο με μεγάλα γράμματα και φωτογραφίες που θα πάει σε σπίτια, παραδοσιακά καφενεία, ΚΑΠΗ και δημόσιες υπηρεσίες πως θα προσεγγίσεις τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους; Δεν θα μάθουν καν ότι είσαι υποψήφιος!


Δ.Λ.: Ποια θα είναι η προεκλογική «τάση» του 2023;


Δ.Π.: Το 2023 αναμένεται να έχουμε δύο φορές εθνικές κάλπες ως το καλοκαίρι και εκλογές για Περιφέρειες και Δήμους τον Οκτώβριο. Πιστεύω ότι όσο περνούν τα χρόνια γίνεται σημαντικότερη η επιρροή του προγραμματικού λόγου. Και πιστεύω ακόμη, αλλά περισσότερο ελπίζω, ότι η συζήτηση για προγραμματικές θέσεις θα είναι η τάση αυτής της χρονιάς, αρχικά στις βουλευτικές και στη συνέχεια στις αυτοδιοικητικές εκλογές.



* Ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι Σύμβουλος Επικοινωνίας και Πολιτικής Διαχείρισης.

bottom of page