top of page
Αναζήτηση
  • Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος MSc

Συζητώντας με τους ανθρώπους από τους οποίους εξαρτάται το επόμενο εργασιακό σου project (interview)

Πώς να τα καταφέρεις χωρίς άγχος στη συνέντευξη για δουλειά

Οι εργασιακές αλλαγές δεν εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από τις δικές μας επιθυμίες ή προσπάθειες. Τις περισσότερες φορές, χρειάζεται να τα καταφέρουμε μέσα από ομαδικές (δι)εργασίες, περνώντας με επιτυχία μία συνέντευξη για δουλειά ή κατόπιν "έγκρισης¨της υποψηφιότητας μας για μια θέση από ανώτερους στην ιεραρχία μιας επιχείρησης. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, χρειάζεται να ξεσκονίσουμε τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες που, πολλές φορές, βρίσκονται σκουριασμένες επειδή έμειναν ανενεργές για χρόνια. Ενδεχομένως να χρειάζεται να κινητοποιήσουμε τα πιο συναρπαστικά κομμάτια της προσωπικότητας μας προκειμένου να πείσουμε τους συνεντευξιαστές μας ότι αξίζουμε την ευκαιρία. Οι συνεντεύξεις για δουλειά δεν είναι εύκολη υπόθεση - ανεξάρτητα από το αν γίνονται δια ζώσης ή μέσω zoom - δημιουργούν σε πολλούς ανθρώπους άγχος, ακόμα και κρίσεις πανικού. Παρακάτω βρίσκονται μερικές συμβουλές για να διαχειριστούμε την ανησυχία μιας συνέντευξης για δουλειά καλύτερα:


Tip #1 - Κάνε πρόβα μπροστά στον καθρέπτη, τέσταρε τις καλύτερες ατάκες και τη στάση του σώματος σου απέναντι σε κοινό που είναι φιλικό προς εσένα (πχ μέλη της οικογένειας)


Θα εκπλαγείς αν μάθεις ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν ότι όλα θα πάνε καλά τη στιγμή της συνέντευξης, χωρίς να προβάρουν τίποτα εκ των προτέρων. Αρκετοί επιθυμούν να αυτοσχεδιάσουν ή ισχυρίζονται ότι η αδρεναλίνη της αγωνίας, τους κινητοποιεί περισσότερο από οποιαδήποτε προηγούμενη συμβουλή. Πάντα όμως χρειάζεται μια στοιχειώδης προετοιμασία, ακριβώς με τον τρόπο που κάνουν οι πρωταθλητές πριν από ένα μεγάλο αγώνα.


Αποφάσισε σχετικά με τη γλώσσα και το περιεχόμενο που θα χρησιμοποιήσεις στη συνέντευξη, προσάρμοσε τα δεδομένα σου στο είδος της συνέντευξης και στο μέσο (δια ζώσης # διαδικτυακά), διάβασε την ιστορία της εταιρείας στην οποία έχεις κάνει αίτηση για δουλειά, σκέψου το στυλ που θα χρησιμοποιήσεις, τσέκαρε τα εκφραστικά σου μέσα. Η επιτυχία σου, εξαρτάται από τη σοβαρότητα της αντιμετώπισης του "πριν", του "κατά τη διάρκεια" και του "μετά".


Tip #2 - Φρόντισε την εμφάνιση σου ακόμα κι αν το μόνο που φαίνεται στην οθόνη είναι το πρόσωπο σου


Επειδή θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα - θα σε εμψυχώσουν ακόμα και οι γόβες κάτω από το γραφείο! Φρόντισε την εμφάνιση σου, πήγαινε στο κομμωτήριο αν χρειαστεί, βρες τη στάση του σώματος που θα σε κάνει να φαίνεσαι ότι είσαι άνετη, τοποθέτησε τα πόδια σου γερά στο πάτωμα, κάθισε σε όλη την καρέκλα, μη καμπουριάζεις. Φόρεσε κάτι φωτεινό αλλά όχι εμπριμέ (καθαρή, clean cut εικόνα). Χαμογέλασε πλατιά, το' χεις!


Tip #3 - Πάρε βαθειά αναπνοή


Μια τόσο απλή συμβουλή αλλά εξαιρετικά σημαντική. Η ψυχική προετοιμασία για την ημέρα της συνέντευξης είναι ζωτικής (κυριολεκτικά) σημασίας. Όταν ο εγκέφαλος "ξεμείνει" από οξυγόνο (λόγω στρες), ο πανικός εγκαθίσταται. Οι καθαρές, από το διάφραγμα αναπνοές, μας επιτρέπουν να σκεφτόμαστε καθαρά, να διατηρούμε την ψυχραιμία μας, να μην έχουμε διαφορετικά μέρη του σώματος σφιγμένα.


Βρες εδώ τρόπους για να βοηθήσεις την αναπνοή σου. 'Ακουσε εδώ τους τρόπους για να κατευνάσεις το άγχος και να δαμάσεις το φόβο σου.



Comentarios


bottom of page