top of page
Αναζήτηση
  • Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος MSc*

Η Ψυχολογία της Αποτελεσματικής Ηγεσίας (ομιλία)


Για πολλά χρόνια, η ηγεσία υπήρξε έννοια και διαδικασία στενά συνυφασμένη με την διοίκηση και το marketing. Ως ηγέτες μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι άνθρωποι που είχαν καταφέρει να αναπτύξουν την δική τους, ιδιότυπη μέθοδο για την καθημερινή λειτουργία μιας επιχείρησης που θα οδηγούσε σε επαγγελματικές κορυφές και απτά οφέλη. Έτσι, η ηγεσία φάνταζε σαν την κατάκτηση ενός μωσαϊκού από δεξιότητες για την βελτίωση της παραγωγικότητας και των οικονομικών αποτελεσμάτων ενός οργανισμού.

Ο πρωτοπόρος των σπουδών πάνω στην ηγεσία, ακαδημαϊκός, συγγραφέας και σύμβουλος επιχειρήσεων Warren Bennis, είχε ορίσει την αποτελεσματική ηγεσία ως την ικανότητα να μεταφράζεις ένα όραμα σε πραγματικότητα. Ωστόσο δεν περιόριζε την ηγεσία σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα ή αντικείμενα – αντιθέτως, η ηγεσία έχει ένα έντονα ψυχολογικό υπόβαθρο που αφορά στην κατανόηση των κινήτρων και της αντίληψης της λειτουργίας του κόσμου από ανθρώπους που μπορούν να συνθέσουν και να βγάλουν νόημα υπό συνθήκες αβεβαιότητας, να διαχειριστούν συγκρούσεις και να αναλάβουν την ευθύνη για τις κινήσεις που θα κάνει η ομάδα τους στο μέλλον. Με αυτή την έννοια, κάθε άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει ηγετικές ικανότητες, εστιάζοντας στα εσωτερικά χαρακτηριστικά που οδηγούν στην προσωπική μας ενδυνάμωση. Έτσι η αποτελεσματική ηγεσία γίνεται εργαλείο αυτογνωσίας και ενσωμάτωσης, αυτοπειθαρχίας και διαχείρισης ομάδας με κατεύθυνση προς ένα κοινό στόχο.

Περισσότερο από διαχειριστές, οι ηγέτες του μέλλοντος θα κληθούν να αποδείξουν ότι μπορούν να λειτουργούν συνθετικά και συνεργατικά, να στέκονται με πυγμή απέναντι στους κλυδωνισμούς των καιρών και να παραμένουν ανοιχτοί στην διαφορετικότητα, την καινοτομία και την αλλαγή.

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 στις 21:00 στην Πανηγυρική Συνεστίαση του Rotary Club Iraklio Candia στο Marin Dream Hotel

Βρείτε περισσότερα εδώ

bottom of page