top of page
Αναζήτηση
  • Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος MSc

Αναγνωρίζοντας τα σημάδια ψυχικής καταπόνησης στα παιδιά

Αντιμετωπίζουν τα παιδιά προβλήματα που χρίζουν ψυχολογικής βοήθειας;


Το ερώτημα είναι πολύπλευρο και αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα προς ανάλυση: η παιδική ηλικία και η σταδιακή ανάπτυξη των παιδιών φτιάχνουν ένα σωρό στάδια, με τις ιδιαιτερότητες και την μοναδικότητα της κάθε προσωπικότητας. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην αξιολόγηση των θεμάτων που δυσκολεύουν τα παιδιά λαμβάνοντας υπόψη πολλά επιμέρους χαρακτηριστικά με πρώτο και σημαντικότερο το περιβάλλον στο οποίο ζουν και αναπτύσσονται. Ωστόσο και τα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα ψυχολογικής φύσεως - τα στατιστικά στοιχεία στην Αμερική δείχνουν ότι ένα στα πέντε παιδιά αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα και χρειάζεται την βοήθεια επαγγελματία ψυχικής υγείας όμως τα 2/3 από αυτά τα παιδιά δεν λαμβάνουν ποτέ βοήθεια για το πρόβλημά τους (πηγή: Mental Health America).


Τα προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά επηρεάζουν σημαντικά την προσαρμοστικότητα στο σχολείο και το κοινωνικό τους περιβάλλον. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε παραβατική συμπεριφορά ή αυτοκτονία. Οι γονείς και η ευρύτερη οικογένεια είναι οι πρώτοι άνθρωποι που μπορούν να αναγνωρίσουν και να δώσουν στοιχεία στους ειδικούς σχετικά με τις ανησυχίες, την συμπεριφορά και τα παράπονα των παιδιών.


Μερικά από τα «συμπτώματα» που μπορεί να δούμε στα παιδιά είναι:

  • Σταδιακή απώλεια ενδιαφέροντος για τα μαθήματα/κακή επίδοση στο σχολείο παρά τις προσπάθειες για το αντίθετο/κοπάνες ή κακή συμπεριφορά που εμποδίζει την σχολική τάξη να κάνει την δουλειά της

  • Ανησυχία και παράπονα για άγχος

  • Σωματοποιημένο άγχος με πονοκεφάλους, εμετούς, παράπονα για ενοχλήσεις σε διάφορα σημεία του σώματος χωρίς να υπάρχει οργανική βλάβη

  • Κακός ύπνος με εφιάλτες ή αϋπνίες/κακή διατροφή

  • Απόσυρση από δραστηριότητες της ηλικίας

  • Θυμός/επιθετικότητα ή θλίψη

  • Συχνά ξεσπάσματα, φωνές

Η σωστή αξιολόγηση προϋποθέτει την συμβουλευτική υποστήριξη από ειδικό της ψυχικής υγείας. Αυτός θα καθοδηγήσει τους γονείς σχετικά με τον τρόπο που μπορούν να προσεγγίσουν το παιδί και τα θέματα που το απασχολούν με διακριτικότητα, ασφάλεια και σεβασμό.


Διαβάστε ακόμα:





bottom of page