top of page
Αναζήτηση
  • Μιχάλης Παπουτσάκης

Αλφαβητάρι της yoga

Στην σημερινή στήλη των #talesinyoga, ο Μιχάλης Παπουτσάκης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και υπεύθυνος για την διαμόρφωση των προγραμμάτων που ακολουθούμε στην κοινότητα του The Healing Tree, μας δίνει τα βασικά της yoga έτσι ώστε οι αρχάριοι να μπορέσουν να αισθανθούν άνετα με την φιλοσοφία πίσω από τον συγκεκριμένο τύπο άσκησης.

Στο The Healing Tree community πιστεύουμε στο μονοπάτι εκείνο που συναντά τον καθένα από εμάς και του δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξει τις δικές του μοναδικές δυνάμεις - είτε αυτές είναι πνευματικές, είτε ψυχολογικές, είτε νοητικές ή σωματικές. Γι’αυτό φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα βασισμένο στις αρχές της Integral Yoga. Μας ενδιαφέρει ο καθένας/καθεμία να ενσωματώσει τη yoga στο καθημερινό του πρόγραμμα και στο στυλ ζωής που ακολουθεί αντί να έχουμε την απαίτηση ο μαθητής να προσαρμοστεί στις αρχές και στην ρουτίνα της άσκησης.

Πόσο διαρκεί ένα μάθημα yoga?

Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα, το μάθημα για τους αρχάριους διαρκεί 45 περίπου λεπτά ενώ για τους προχωρημένους 75 περίπου λεπτά.

Αν φυσικά κάποιος είναι δεινός yogi ή yogini (γυναίκες) μπορεί να λειτουργήσει για περισσότερη ώρα, όμως καλό είναι να θυμόμαστε ότι η yoga δεν είναι αγώνας αντοχής αλλά συνάντηση με τον εαυτό μας και τα όριά του.

Τι είναι το Pranayama?

Eίναι οι αναπνευστικές τεχνικές που συνδυάζονται με τις asanas (στάσεις του σώματος) Το πρώτο μάθημα έχει να κάνει πάντα με την αναπνοή και κανένα μάθημα δεν μας διδάσκει περισσότερα από το πιο σημαντικό μήνυμα: φτάνω εκεί που μπορώ. Δεν ανταγωνίζομαι και δεν μιμούμαι κάποιον άλλο. Είμαι ο εαυτός μου. Η yoga είναι η δέσμευση προς τον εαυτό μου.

Ποια είναι τα στυλ της yoga που συναντάμε περισσότερο;

Στην Ελλάδα συναντάμε την Hatha Yoga μια αλληλουχία ασκήσεων που έχουν ως στόχο την εναρμόνιση του σώματος με το γύρω περιβάλλον με τη βοήθεια της αναπνοής. Από εκεί ξεκινούν όλα τα υπόλοιπα είδη. Η Hatha διδάσκει προσπάθεια και επιμονή αλλά όχι στείρα χρήση του σώματος. Αντιθέτως, μιλάμε για προσπάθεια της ζωής και στοχοθέτηση.

Το πιο συνηθισμένο όμως είδος είναι η Ashtanga Yoga που στοχεύει στην ενδυνάμωση και βοηθάει στην ενίσχυση της αυτοσυγκέντρωσης και των νοητικών διεργασιών επειδή δίνει μεγάλη βαρύτητα σε αυτά.

Υπάρχει ακόμα η Vinyasa που σημαίνει «τοποθέτηση του σώματος σε στάση εκκίνησης της πρακτικής». Πρόκειται ξανά για μια αλληλουχία κινήσεων - από asana σε asana - με έναν αρμονικό, αβίαστο τρόπο σαν εσωτερικό κύμα του σώματος.

Τι είναι η community yoga?

Η πρακτική της yoga χρησιμοποιείται σήμερα σε πολλά περιβάλλοντα: σχολεία, φυλακές και στρατιωτικές σχολές προκειμένου να εκπαιδεύσει και να λειτουργήσει ανακουφιστικά από το άγχος και την πίεση των ευθυνών ή του τρόπου συμβίωσης με τους άλλους. Η yoga συνεπώς συνδέεται με τον ακτιβισμό. Η yoga για την κοινότητα είναι μέρος ενός γενικότερου προγράμματος που λειτουργεί ανταποδοτικά προς το περιβάλλον που ζούμε και μεγαλώνουμε. Η κοινότητα του The Healing Tree συχνά εφαρμόζει εργαστήρια που συνδυάζουν τις τεχνικές της yoga με πράξεις αγάπης και αλληλεγγύης.

Τι σημαίνει om?

Το om είναι ο ήχος του σύμπαντος, η δόνηση που εμπεριέχει το σώμα και το φυσικό περιβάλλον, η αναγνώριση ότι ολόκληρο το σύμπαν βρίσκεται σε διαδικασία κίνησης και καθημερινών αλλαγών.

Namaste*

(*αναγνωρίζω τον εαυτό μου σε σένα κι εσύ αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε μένα)

Μείνετε συντονισμένοι στην στήλη #talesinyoga του Μιχάλη Παπουτσάκη για περισσότερα νέα!

bottom of page