top of page
Αναζήτηση
  • Despoina Limniotaki

Η ζωή με το μωρό

Η ζωή του ζευγαριού που μόλις απέκτησε μωρό γίνεται μια γλυκιά περιπέτεια φτιαγμένη από χαμόγελα και αγωνία, από χαρές και απορίες σχετικά με το μεγάλωμά του. 'Ολα τα συναισθήματα, θετικά και αρνητικά, εναλλάσσονται σε ένα τοπίο γεμάτο μωρουδιακά αξεσουάρ, παιχνίδια βρεφικής ηλικίας, πάνες και πετσετάκια απλωμένα παντού. Είναι μια εμπειρία μοναδική, πηγή ικανοποίησης και εσωτερικής πληρότητας. 'Οπως όλες όμως τις ξεχωριστές καταστάσεις κι αυτή συνοδεύεται από πολύ άγχος και ερωτήματα που αφορούν όχι μόνο στο πλάσμα που ήρθε στον κόσμο, αλλά πολύ περισσότερο στους ίδιους τους γονείς και στο δρόμο που θα κληθούν να ακολουθήσουν εφεξής για την ανατροφή του.

Η ζωή με το μωρό είναι μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους μεγαλύτερους φόβους μας. Στο πρόσωπο του μωρού καθρεπτίζονται όλες μας οι ανασφάλειες: θα γίνω καλός γονέας, θα μπορέσω να ανταποκριθώ με επιτυχία στις απαιτήσεις αυτού του νέου ρόλου; Οι αυξημένες ανάγκες των πρώτων μηνών είναι για τους γονείς αγώνας μετ'εμποδίων. Η αμοιβαία προσαρμογή στο πρόγραμμα φροντίδας του μωρού (ποιος θα σηκώνεται το βράδυ και πότε), οι τυχόν πρώτοι κολικοί ή πυρετοί (και τώρα τι κάνουμε;), η κούραση που πολλές φορές δίνει τη θέση της στη δυσθυμία είναι μέρος της νέας πραγματικότητας. Οι χαρές του να βλέπεις το μωρό να περνάει από το ένα στάδιο στο άλλο με επιτυχία βρίσκονται στην άλλη άκρη του νήματος της γκρίνιας για τις αιφνίδιες αλλαγές στην καθημερινότητα του ζευγαριού. Πρόκειται για μια πρόκληση, ένα παιχνίδι αντοχών στο οποίο η υπομονή και η επιμονή αποδεικνύονται τα μεγαλύτερα όπλα.

Είναι όμως εξίσου σημαντικό για το νέο ζευγάρι να φτιάχνει χρόνο για να περνάει μαζί, να μπορεί να διατηρεί τις πιο πολύτιμες στιγμές της δυαδικότητάς του παράλληλα με τη φροντίδα του μωρού. Πολλά ζευγάρια το ξεχνούν αυτό, σε μια φιλότιμη προσπάθεια να γίνουν οι “τέλειοι γονείς” για το αγγελούδι τους. Αφήνουν δηλαδή στην άκρη το ρόλο του συντρόφου και γίνονται αποκλειστικά μαμάδες και μπαμπάδες. 'Ομως τελειότητα δεν υπάρχει και οι άνθρωποι χρειάζεται να μπορούν να αναφέρονται σε πολλά διαφορετικά κομμάτια της προσωπικότητάς τους προκειμένου να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, ισορροπημένοι στο ρόλο τους. Χρειάζεται να είναι γονείς και σύντροφοι και φίλοι και άνθρωποι με ενδιαφέροντα πέρα των στενών ορίων του σπιτιού και εξερευνητές του κόσμου και της ζωής. Και χρειάζεται προσπάθεια προκειμένου αυτοί να μην χάσουν ή να μην ξεχάσουν ότι έχουν και δικές τους ανάγκες που ζητούν ικανοποίηση.

Παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους για να διατηρηθεί η αρμονία στο σπίτι και την κοινή ζωή:

Βρείτε χρόνο κάθε εβδομάδα για να κάνετε κάποια από τα πράγματα που σας άρεσαν ως ζευγάρι, πριν τον ερχομό του μωρού

Μια κοινή έξοδο όπως παλιά, μια επίσκεψη στο θέατρο ή τον κινηματογράφο, δείπνο για δύο ή απλά μια βόλτα στην πόλη για καφέ. Ίσως κάποιοι γονείς να αισθάνονται ότι δεν υπάρχει πια χρόνος για κάτι τέτοιο καθώς οι ανάγκες του μωρού είναι αυξημένες. Όμως τον χρόνο και τις προϋποθέσεις τις δημιουργούμε. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε τη σχέση μας σε ικανοποιητικά επίπεδα και μετά τη γέννηση του παιδιού, να μη ξεχνάμε τα πράγματα που μας έφεραν κοντά.

Συνεχίστε να επικοινωνείτε ανοιχτά με τον/την σύντροφό σας

'Ενα από τα σημεία που πλήττονται περισσότερο στο νέο ζευγάρι, είναι η επικοινωνία. Αυτό συμβαίνει όταν ο ένας γονιός περνάει περισσότερο χρόνο στο σπίτι φροντίζοντας το μωρό ενόσω ο άλλος βρίσκεται έξω για θέματα εργασίας. Πολλές φορές, το θέμα επικοινωνίας που υπερισχύει, είναι αυτό που αφορά στο παιδί. Δυστυχώς, αυτό το λάθος το κάνουν συχνότερα οι γυναίκες. Αφοσιώνονται στην ανατροφή του παιδιού, βάζοντας το σύντροφό τους και την ίδια την κοινωνική ζωή τους σε δεύτερη μοίρα. 'Ετσι δημιουργείται σταδιακά ένα κενό που κινδυνεύει να μετατραπεί σε χάσμα. Να θυμάστε πάντα να μιλάτε για πράγματα που σας ενδιαφέρουν, που σας απασχολούν, πράγματα που ξεφεύγουν από τη μωρουδιακή ρουτίνα.

Καλλιεργήστε ένα χόμπι, μια όμορφη συνήθεια

Μην παραμελείτε τον εαυτό σας. Δώστε του το χρόνο κάθε βδομάδα να γεμίσει μπαταρίες μακριά από τους ήχους της κουδουνίστρας και την αισθητική των πλαστικών παιχνιδιών. Μη διακόψετε τη συνδρομή σε εκείνο το γυμναστήριο, συνεχίστε να συναντιέστε με φίλους έστω και για μία ώρα τη φορά, μην παρατήσετε το χορό, τον εθελοντισμό ή την ενασχόληση με την τέχνη! Διατηρείστε τη μοναδικότητά σας, την δική σας ταυτότητα.

Φροντίστε τη γκαρνταρόμπα και την εξωτερική σας εμφάνιση

Μην πέσετε στην παγίδα των άνετων ρούχων που κρύβουν τυχόν ατέλειες. Φόρμες τσουβαλέ, μονίμως ατημέλητο λουκ, φλατ γούνινες μπότες για τα πόδια που εμφανίζουν σημάδια πρηξίματος – τέρμα! Αναδείξτε την θεά ή τον θεό που κρύβεται μέσα σας σε κάθε εποχή.

Μην αμελείτε τη σεξουαλική σας ζωή

'Ισως να μην περιέχει τόσα ακροβατικά όσα πριν την έλευση του μωρού και μπορεί εκ των υστέρων να θεωρείτε ότι το σεξ υπήρξε υπερεκτιμημένο. Αλλά όχι – συνεχίστε το παιχνίδι, φλερτάρετε με τον/τη σύντροφό σας, αφιερώστε χρόνο στην εκ νέου ανακάλυψη του άλλου. Μη βάλετε φρένο στην επιθυμία και τονώστε τη φαντασία σας με νέα κόλπα.

Μην το παρακάνετε με τις παρέες των μωρομανάδων

Η ανταλλαγή πληροφοριών και το να μοιράζεσαι στιγμιότυπα από την καθημερινότητα με το παιδί, είναι υπέροχα. Ο κύκλος των μωρομανάδων μπορεί να προσφέρει στήριξη, νέες φιλίες, ανακούφιση από το άγχος. Ωστόσο, μπορεί να μονοπωλήσει την καθημερινότητά σας στο βαθμό που το μόνο θέμα για το οποίο να μιλάτε να είναι οι τουρτόπανες και τα γενέθλια της λαλαλούπσι.

Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο: αν νοιώθετε ότι όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο (το πιθανότερο είναι ότι απλά είστε πολύ κουρασμένη και τα βλέπετε όλα μαύρα), μη ψάξετε για ψυχολογική παρηγοριά στο διαδίκτυο και το facebook. Αναζητήστε έναν επαγγελματία της ψυχικής υγείας, μιλήστε με κάποιον ειδικό, ακολουθήστε προσεκτικά βήματα από κάποιον επιστήμονα.

Απολαύστε τη ζωή. Είναι το καλύτερο μάθημα που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας. Την εικόνα και την ουσία ενός ανθρώπου που διατηρεί την αυτοκυριαρχία του, βάζει όρια, δεν χάνει την ιδιαίτερη ταυτότητά του, αγαπάει δυνατά και παραμένει πολυπράγμων!

bottom of page