Αυτοτραυματισμός

Η πρώτη Μαρτίου είναι αφιερωμένη στον αυτοτραυματισμό (Self Harm Awareness Day) και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει περισσότερα άτομα απέναντι σε αυτή τη διαταραχή που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη συνολική υγεία ενός ανθρώπου και στη ζωή της οικογένειάς του.Ο αυτοτραυματισμός είναι η ηθελημένη κακοποίηση του σώματος με διάφορους τρόπους, με συνηθέστερο σκοπό την πρόκληση πόνου που θα λειτουργήσει ως «ανακούφιση» απέναντι στον ψυχικό πόνο. Στον αυτοτραυματισμό παρατηρούμε γδαρσίματα, γρατζουνιές, κάψιμο από τσιγάρο / βραστό νερό ή χαρακιές από ξυράφι και ξερίζωμα μαλλιών αλλά και σοβαρότερες συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο, όπως την κατάποση τοξικών ουσιών ή την πρόκληση καυγάδων με σκοπό την άσκηση βίας. Η αυτοκτονία δεν είναι απαραίτητα ο στόχος παρόλο που, συνδυαστικά με άλλα συμπτώματα, ο αυτοτραυματισμός σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε αυτή.


Ο αυτοτραυματισμός είναι περισσότερο συχνός ανάμεσα στους εφήβους και στους νεαρούς ενήλικες (15-25 ετών, πηγή Rethink Mental Illness). Υποδηλώνει πρόβλημα, παρόλο που αυτό δεν είναι απαραίτητα ψυχιατρικό. Πολλά παιδιά ξεκινούν τον αυτοτραυματισμό σαν ένα είδος «μόδας διαμαρτυρίας» απέναντι στα προβλήματα της ηλικίας τους. Ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους για να κάνει κάτι τέτοιο στο σώμα του, με συνηθέστερους λόγους να εμφανίζονται το συναισθηματικό μπλοκάρισμα, η κοινωνική απομόνωση, η έλλειψη επικοινωνίας – κατανόησης του εαυτού και των άλλων και η μοναξιά.


Οι εξαρτήσεις στην εφηβεία (αλκοόλ, ναρκωτικά) μπορεί να οδηγήσουν στον αυτοτραυματισμό, αν λειτουργήσουν ως «παυσίπονο» στη θλίψη και στα προβλήματα. Το προφίλ των ανθρώπων που οδηγούνται στον αυτοτραυματισμό μιλάει για περισσότερες γυναίκες ως πιθανές να κακοποιήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Τα επιπλέον προβλήματα υγείας, η αρνητική εικόνα του εαυτού, το bullying, τα προβλήματα στο σπίτι, οι μαθησιακές δυσκολίες και η παραβατική συμπεριφορά εντείνουν το πρόβλημα. Ο αυτοτραυματισμός πρέπει να εξετ