top of page
Αναζήτηση
  • a healing tree post

Οι αποφάσεις, λίγο πριν τις γιορτές...

Κάθε χρόνο τις γιορτές οπλιζόμαστε με θάρρος και αποφασιστικότητα, με όρεξη και ελπίδες να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο. Αυτή η δημιουργική εγρήγορση καταλήγει σε μια σειρά από γραπτές αποφάσεις-διαθήκη (resolutions) για το μέλλον, δεσμεύσεις ότι θα πράξουμε την αλλαγή σε μικρά, εφικτά βήματα. Οι ερευνητές της συμπεριφοράς ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα οι αλλαγές δεν έρχονται με τον τρόπο που τις σχεδιάζουμε και ποτέ όλες μαζί, γιατί σύντομα η πεζή πραγματικότητα συνθλίβει την υπεραισιοδοξία που μας πλημμυρίζει τις γιορτές. Για πολλούς ανθρώπους, η μη-τήρηση των συμφωνιών με τον εαυτό τους δημιουργεί επιπρόσθετο άγχος και την αίσθηση της ανικανότητας να εμπλακούν ακόμα και στις πιο υποτυπώδεις διεργασίες ώστε να δουν θετικά αποτελέσματα. Κι όμως, κάθε χρόνο αυτοί συνεχίζουν να πεισμώνουν και να φτιάχνουν λίστες από την αρχή.


Για φέτος έχουμε να σας προτείνουμε μια διαφορετική λίστα αποφάσεων και επιθυμιών, με έμφαση στους άλλους. Τίποτα δεν έχει αξία αν το περιβάλλον στο οποίο ζούμε δεν είναι φροντισμένο, αν δεν λειτουργεί αρμονικά. Μέσα σε κοινότητες που νοιάζονται μπορούμε κι εμείς οι ίδιοι να ανθίσουμε. Συνεπώς, το όφελος είναι διπλό:


  1. Δήλωσε συμμετοχή σε κάποια εθελοντική ομάδα της πόλης σου και ενεργοποιήσου ως προς τη βελτίωσή της.

  2. “Υιοθέτησε” κάποια οικογένεια που έχει ανάγκες επιβίωσης και φρόντισέ τη. Η διακριτική, βοηθητική στάση προς συγκεκριμένα πρόσωπα έρχεται σε αντίθεση με τον απρόσωπο τρόπο της μαζικής φιλανθρωπικής προσφοράς που παίρνει συχνά τη μορφή “να ξεφορτωθούμε ότι μας περισσεύει”.

  3. Μαγείρεψε για κάποιο κοντινό ηλικιωμένο άτομο που χρειάζεται βοήθεια. Κάνε κάποιες δουλειές γι'αυτό: ψώνια, πληρωμές λογαριασμών, πλυντήριο, καθαρισμό σπιτιού.

  4. Δεσμεύσου να επισκέπτεσαι μία φορά την εβδομάδα κάποιο κέντρο στήριξης παιδιών, λειτουργώντας ως έξτρα προσωπικό ή απλώς κάνοντας στα παιδιά παρέα/δημιουργική απασχόληση

  5. Άφησε το facebook για πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που βασίζονται στη φιλοσοφία της αλληλοπροσφοράς, όπως για παράδειγμα το Impossible.com

  6. Υιοθέτησε ένα αδέσποτο αν διαθέτεις το χώρο, την όρεξη και τα χρήματα για κάτι τέτοιο. Εναλλακτικά, δώσε μαζί με τις φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής σου τη μάχη ενάντια στην κακοποίηση και την εγκατάλειψη.

  7. Ξεκίνησε να εκπαιδεύεσαι στις πρώτες βοήθειες. Κάποια μέρα σίγουρα θα χρειαστεί η συνδρομή σου.

  8. Δες πώς θα μπορούσες να αλλάξεις κάποιες παραμέτρους στην εργασία σου έτσι ώστε αυτή να γίνει κοινωνικά ανταποδοτική.

  9. Αγκάλιασε περισσότερους ανθρώπους φέτος. Συγχώρεσε περισσότερους. 'Αφησε πράγματα να πέσουν χάμω. Αγάπησε τους αδύναμους, αγνόησε αυτούς που σε πλήγωσαν – ο θυμός είναι χάσιμο χρόνου και πολύτιμης ενέργειας. Προχώρησε παρακάτω.

  10. Μην αφήνεις τις μέρες να περνούν χωρίς χαμόγελα. Και χωρίς “σ'αγαπώ”, “μου λείπεις”, “σε χρειάζομαι”, “σε θέλω” ή χωρίς “μπράβο” σε όσους αξίζουν το θαυμασμό μας.


Ας φτιάξουμε μαζί την καθημερινότητά μας μαγική.

Καλές γιορτές!


bottom of page