top of page
Αναζήτηση
  • Δέσποινα Λιμνιωτάκη

"Τι θα ήταν η ζωή χωρίς τα βιβλία";

Αυτό ακριβώς αναρωτιέται στον πρόλογο του βιβλιοφιλικού προφίλ της η @crazytourists_books,

η - κατά κόσμον - Αντωνία Βύρκου, που μας βάζει κάθε μήνα στη διαδικασία να ψάξουμε, παραγγείλουμε, σχολιάσουμε και δηλώσουμε συμμετοχή σε ένα σωρό δράσεις γύρω από το αγαπημένο της θέμα που δεν είναι άλλο από τα βιβλία.


Εδώ, μιλάει στην Δέσποινα Λιμνιωτάκη και στην ομάδα του #SheWorks* για το διαδικτυακό της εγχείρημα:


Το @crazytourists_books είναι ένα από ενημερωμένα για βιβλία προφίλ στο Instagram. Ποια ήταν τα πρώτα σου βήματα στο πεδίο του bookstagramming;


Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το bookstagram πριν τρία χρόνια. Ξαφνικά, ένιωσα την επιθυμία ή ανάγκη, δεν ξέρω πώς να το περιγράψω σωστά, να φτιάξω ένα λογαριασμό αποκλειστικά για βιβλία. Να παρουσιάζω τα βιβλία που διαβάζω, είτε μου αρέσουν, είτε όχι, να αλληλεπιδρώ όσο γίνεται με άλλους αναγνώστες, να παίρνω ιδέες. Δεν ξέρω πόσα βήματα έχω κάνει από τότε, ούτε αν είναι πολλά, αλλά ακόμα βρίσκω τη διαδικασία διασκεδαστική και χρήσιμη, οπότε συνεχίζω.


Ποιο είναι το αγαπημένο σου genre;


Είναι δύσκολο να πω ποιος είναι το αγαπημένο μου genre, όπως είναι δύσκολο να πω ποια είναι τα αγαπημένα μου βιβλία. Θα αντιστρεψω λοιπόν την ερώτηση, και θα πω τι δε διαβάζω. Δε διαβάζω για μεγάλους, χαμένους, ανεκπλήρωτους έρωτες και βιβλία τρόμου. Παραδόξως, ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι

η Μεγάλη Χίμαιρα. Ένας μεγάλος, καταστροφικός έρωτας.


Πιστεύεις ότι τα βιβλιοπωλεία ως φυσικοί χώροι αντέχουν στο χρόνο και στις

δυσκολίες της εποχής;


Θεωρώ πως τα βιβλιοπωλεία, ιδίως τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, δέχονται τεράστια πίεση και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Θα ήθελα να πιστεύω ότι είμαστε αρκετοί αυτοί που αγαπάμε πραγματικά τα βιβλία και άρα τα βιβλιοπωλεία και θα τα κρατήσουμε ζωντανά. Άλλωστε, όσο κι αν αγοράζεις βιβλία online - και στις παρούσες συνθήκες το κάνω συχνά - τίποτα δε συγκρίνεται με το να μπαίνεις σε ένα βιβλιοπωλείο, να αγγίζεις και να μυρίζεις τα βιβλία.


Έχεις πάρει πολλές φορές μέρος σε διαδικτυακά ράλι ανάγνωσης – ποιο πιστεύεις ότι είναι το σημαντικότερο όφελος τέτοιων προσπαθειών;


Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει να συμμετέχω σε διαδικτυακά ραλλυ ανάγνωσης και αναγνωστικές προκλήσεις και το κάνω συχνά. Νομίζω οτι δύο πράγματα κερδίζω από αυτές τις συμμετοχές. Το πρώτο είναι πως ελαττώνω το χρόνο που περνάω σερφάροντας στο κινητό μου (χρόνος που συνήθως δεν είναι πολύς αλλά αρκετός για να διαβάσω πράγματα που θα με εκνευρίσουν). Το δεύτερο, και αυτό αφορά κυρίως στις αναγνωστικές προκλήσεις, είναι πως μπαίνω στη διαδικασία να διαβάσω βιβλία που θα με βγάλουν από το λεγόμενο comfort zone μου και αυτό ειναι πάντα κέρδος.


Ποια βιβλία έχεις αυτή τη στιγμή στο κομοδίνο σου;


Στο κομοδίνο μου αυτή τη στιγμή έχω μόνο ένα βιβλίο, το "The Conductor" της Sarah Quigley. Δυστυχώς δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά και λέω δυστυχώς γιατί, παρότι δεν το έχω τελειώσει ακόμα, μου έχει δημιουργήσει την αίσθηση πως πρόκειται για ένα διαμαντάκι. Γενικά, δεn διαβάζω πολλά βιβλία μαζί, συνήθως ένα, το πολύ δύο (το ένα σε μορφή ebook).


Πόσο μεγάλη είναι η λίστα των βιβλίων που έχεις προσεχώς για διάβασμα;


Ας μιλήσω για τη φυσική λίστα των βιβλίων που θέλω να διαβάσω σύντομα, τα βιβλία που ήδη έχω αγοράσει (δυστυχώς οι βιβλιοθήκες στην Αγγλία που ζω είναι ακόμα κλειστές). Αυτή τη στιγμή λοιπόν στα ράφια των βιβλιοθηκών του σπιτιού, με περιμένουν περίπου 55 βιβλία. Ο στόχος μου για φέτος είναι να διαβάσω τουλάχιστον τα 30 από αυτά.


Ποιο βιβλίο θα πρότεινες για την περίοδο που διανύουμε;


Νομίζω πως δεν είμαι πολύ καλή στο να ταιριάζω βιβλία με καταστάσεις, οπότε θα προτείνω κάποια βιβλία που αγαπώ και που διάβασα (ή ξαναδιάβασα, στην περίπτωση του Μάρκες) τα τελευταία χρόνια : "Αστερισμός ζωτικών φαινομένων", "Confiteor", "Έθιμα ταφής", "Εκατό χρόνια μοναξιά", "Ηπειρώτικο Μοιρολόι", "Κέρμα στον αέρα" "Το μονόγραμμα" και για όσους διαβάζουν και στα αγγλικά "Homegoing", "The namesake", "10 minutes 38 seconds in this strange world", "Questions I am asked about the holocaust". Ειναι ομως πολλά ακόμα.


Έχεις κάποιο project στα σκαριά;


Δεν έχω κάποιο project στο μυαλό μου, το μόνο που θέλω να κάνω είναι να διαβάσω ωραία βιβλια, να ταξιδέψω μέσα στις σελίδες. Να μείνω sane που λένε κι εδώ (η Αντωνία ζει στην Αγγλία).


Που μπορούμε να σε βρούμε;Η αλήθεια είναι πως το βιβλιοφιλικό προφίλ μου στο instagram δεν το έχω συνδέσει με κάποιο blog (έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που σταμάτησα να είμαι Blogger) ούτε με κάποια σελίδα στο Facebook. Έχω όμως προφίλ στο goodreads το οποίο ενημερώνω συχνότατα και τον τελευταίο καιρό άρχισα να χρησιμοποιώ και το TheStorygraph. Και στα δύο μπορείτε να με βρείτε ως crazytourists_books


* Ένα από τα πιο σημαντικά project της μετά-COVID19 εποχής, το #SheWorks βρίσκει τον χώρο του σιγά-σιγά, μεγαλώνει και αναπτύσσεται συνεργατικά για να αγκαλιάσει εκείνες τις παρέες γυναικών δημιουργών που χρειάζονται περισσότερη έμπνευση, βοήθεια στην αντιμετώπιση κρίσεων και ενεργητική δικτύωση.

Βρείτε μας και στο Instagram.


Η κοινότητα του The Healing Tree ευχαριστεί θερμά την Αντωνία Βύρκου για την συνέντευξη.コメント


bottom of page