top of page
Αναζήτηση
  • Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος MSc

Οργανώνοντας ένα support group γυναικών επιχειρηματιών*

Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις εργαζόμενες γυναίκες και πολύ περισσότερο γι' αυτές που είχαν κατά το παρελθόν αποφασίσει να χτίσουν την δική τους επιχείρηση.



Η πανδημία έφερε μαζί της πρωτόγνωρες αλλαγές και δυσκολίες στον τρόπο που μέχρι εκείνη την στιγμή λειτουργούσαμε στην αγορά: τα όρια ανάμεσα στην εργασιακή και στην οικογενειακή ζωή έγιναν θολά με την εξ' αποστάσεως εργασία. Από την άλλη, όσο κι αν κάποιες ήταν προετοιμασμένες να δουλέψουν online λόγω φύσης του επαγγέλματος τους, άλλες δεν μπορούσαν να μεταφέρουν το εύρος των προϊόντων και υπηρεσιών τους διαδικτυακά, για πολλούς λόγους. Αυτή η διπλή πραγματικότητα για διαφορετικούς επαγγελματίες, αποδείχθηκε άδικη ενώ κράτησε πίσω πολλές γυναίκες που είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στο να κάνουν έργο. Ακόμα χειρότερα, οι έρευνες που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της πρώτης καραντίνας, έδειξαν το πώς οι γυναίκες ως κοινωνική ομάδα έπεσαν πρώτες θύματα μαζικών απολύσεων ή περιορισμού εργασιακού ωραρίου, πράγμα που φυσικά είχε παράπλευρες απώλειες στην συνολική οργάνωση της ζωής τους. Αλλά ακόμα και όταν αυτό δεν συνέβαινε, οι απανωτές πιέσεις για να συνδυάσει κανείς τον χρόνο για την φροντίδα της οικογένειας με τις απαιτήσεις μιας δουλειάς, τις κράτησαν πίσω ή έβαλαν πολλές γυναίκες σε διαδικασία να σκεφτούν να παρατήσουν κάτι που είχαν ξεκινήσει ή να παραιτηθούν από το πόστο τους και τα όνειρά τους για επαγγελματική ανεξαρτησία.

Σήμερα που η επιχειρηματικότητα στενάζει μετά τα απανωτά lockdown και με ένα αβέβαιο μέλλον το οποίο είναι αδύνατο να χαρτογραφήσουμε, να οργανώσουμε, πόσο μάλλον να προβλέψουμε, η στήριξη προς τις γυναίκες επιχειρηματίες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων θα έπρεπε να είναι μέρος ενός συνολικότερου στρατηγικού σχεδίου ανάκαμψης και post-COVID19 ανάπτυξης. Όσο κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, η αμέσως επόμενη κίνηση είναι αυτή της αλληλοϋποστήριξης των επιχειρηματιών μεταξύ τους, εξ' ου και ένα τεράστιο κίνημα που ενθαρρύνει τους καταναλωτές να προτιμήσουν τα τοπικά μαγαζιά και τις μικρές επιχειρήσεις έχει επικοινωνηθεί από τους ίδιους τους ανθρώπους της αγοράς, από άκρη ως άκρη της υφηλίου. Ωστόσο, ακόμα και αυτό δεν στέκεται αρκετό να ανακόψει την καθοδική πορεία πολλών επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν τα εργαλεία ή τη γνώση που απαιτεί η εποχή, τους πόρους ή το ανθρώπινο δυναμικό για να προσαρμοστούν στο δύσκολο παρόν που βιώνουμε. Ας λάβουμε υπόψη ότι κανένας δεν υπήρξε προετοιμασμένος για μια πανδημία ενώ επιπλέον απαιτούνται εξειδικευμένες δεξιότητες διαχείρισης της κρίσης που δεν γνωρίζουν ή δεν πρόλαβαν να μάθουν όλοι.


Κάπου εκεί, κατά τη διάρκεια του πρώτου εγκλεισμού στην Ελλάδα, ήρθε η ομάδα στήριξης γυναικών επιχειρηματιών #SheWorks να απαντήσει στις απορίες και να δώσει ιδέες στις γυναίκες επιχειρηματίες που επέμεναν να προσπαθούν και να αγωνίζονται να σώσουν όλα αυτά που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθούν: τον ίδιο μας τον εαυτό μέσα από τις δικές μας πρωτοβουλίες. Ήταν μια αυθόρμητη ενέργεια, μια συζήτηση με φίλες για την αγορά εργασίας που κατέληξε σε μικρά πορτραίτα της δουλειάς μας, μια φωνή δημιουργικής διαμαρτυρίας ενάντια στη φθορά και την απώλεια. Προφανώς, ως ομάδα αυτοβοήθειας, δεν είναι δυνατό να δώσουμε απάντηση σε όλα τα βασανιστικά ερωτήματα που απασχολούν τις επιχειρηματίες σήμερα. Η ομάδα όμως μπορεί να δώσει στήριξη μέσα από το μοίρασμα της εμπειρίας της καθεμιάς. Μπορεί να δώσει ορατότητα μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των γυναικών που συνεχίζουν να μάχονται για το αύριο ακόμα κι όταν δεν γνωρίζουν ποια μορφή αυτό θα πάρει. Μπορεί να δώσει μικρές συμβουλές τόνωσης της αυτοπεποίθησης και του πακέτου υπηρεσιών που αυτές προσφέρουν. Το #SheWorks κατέληξε να παρέχει δωρεάν υλικό οργάνωσης και προώθησης της εργασίας ενώ μελλοντικά στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα ανθρωποδίκτυο ανταλλαγής καλών πρακτικών και έναν ασφαλή χώρο έκφρασης όσων δεν μπορούν να ειπωθούν ανοιχτά.

Η ομάδα που γεννήθηκε στην καραντίνα, σήμερα αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς για να αγκαλιάσει εκείνες τις παρέες γυναικών επιχειρηματιών που χρειάζονται περισσότερη έμπνευση, δημιουργική βοήθεια στην αντιμετώπιση κρίσεων και ενεργητική δικτύωση σε τοπικό επίπεδο. Υπάρχουν πολλές ιδέες για το μέλλον και αυτό είναι η καλή είδηση της περιόδου που διανύουμε, το ότι δηλαδή υπάρχουν ακόμα ιδέες και τολμάμε να προβάλλουμε τον επαγγελματικό εαυτό μας στο μέλλον. Στόχος είναι να μη μείνει καμία χωρίς στήριξη, να μην παραιτηθεί καμιά επιχειρηματίας από το όνειρό της.


Δεν θα το βάλουμε κάτω.


* Η Δέσποινα Λιμνιωτάκη είναι Ψυχολόγος, Συνιδρύτρια της Κοιν.Σ.Επ The Healing Tree για την Ψυχική Υγεία και δημιουργός της ομάδας αλληλοϋποστήριξης γυναικών επιχειρηματιών #SheWorks


Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό EWoman, στις 21/12/2020 με την επιμέλεια της Ιωάννας Γκανέτσα.

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page