top of page
Αναζήτηση
  • Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος MSc

Οι Incels και το οργανωμένο διαδικτυακό μίσος ενάντια στις γυναίκες

Τον Αύγουστο του 2021, ένας άγνωστος άνδρας στο Plymouth της Αγγλίας άνοιξε πυρ στο πάρκο της γειτονιάς του, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η μητέρα του, προτού τελικά στρέψει το όπλο στον εαυτό του για να αυτοκτονήσει και ο ίδιος.


Το τραγικό αυτό γεγονός - ως προς τα κίνητρα του δράστη - θα μπορούσε να αποδοθεί σε οποιοδήποτε σκοτεινό παρελθόν παραβατικότητας αυτός είχε, αν η έρευνα της αστυνομίας δεν έριχνε φως σε ένα μέχρι πρότινος υποτιμημένο από τις αρχές για τη σοβαρότητα της διαδικτυακής του δράσης κίνημα: τους Involuntary Celibate Men (Incels). Καθώς φάνηκε, ο δράστης δεν είχε μόνο αλληλεπίδραση με το κίνημα αλλά στην πραγματικότητα αυτό «ενέπνευσε» την δολοφονική του πράξη.

Οι Incels είναι μια παγκόσμια, διαρκώς αυξανόμενη σε μέλη σκοτεινή, διαδικτυακή κοινότητα ανδρών που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να συνάψουν σχέση με γυναίκα αν και θα το ήθελαν, εξαιτίας της χειραφέτησης των γυναικών και των μοντέρνων φεμινιστικών θεωριών που, κατά την γνώμη τους, τις έκαναν να σηκώσουν κεφάλι. Οι Incels ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες υπάρχουν για να τους εκμεταλλεύονται, να παίζουν μαζί τους και να τους παρατούν. Τα μέλη αυτής της κοινότητας ανταλλάζουν μισογυνιστικά σχόλια, βλέπουν τις γυναίκες ως αντικείμενα που θα έπρεπε να χαρίζονται ως δημόσιο αγαθό στους άνδρες από το κράτος και ως σεξουαλικά βοηθήματα προορισμένα για την απόλαυση των ανδρών. Κάποιοι από αυτούς πιστεύουν στο «μαύρο χάπι» (ως αναφορά από την ταινία Matrix στην οποία ο πρωταγωνιστής καταπίνει ένα κόκκινο χάπι που εξασφαλίζει την είσοδο του σε ένα χωρίς-ψευδαισθήσεις, πραγματικό κόσμο δυνατοτήτων): ένα βιολογικό ντετερμινισμό που λέει ότι, αν δεν έχεις γεννηθεί ωραίος και δυνατός, είσαι καταδικασμένος στο να μη σου δίνουν οι γυναίκες σημασία και αυτό είναι μη αναστρέψιμο.


Οι Incels κάνουν αναφορές σε ακροδεξιές θεωρίες, τάσσονται φανερά υπέρ της βίας που στρέφεται σε γυναίκες, αποθεώνουν τους βιαστές και δολοφόνους γυναικών αφού πιστεύουν ότι πρέπει να διεκδικείς το σεξ με το ζόρι. Χωρίζουν τις γυναίκες σε κατηγορίες σχετικά με τον βαθμό στον οποίο αυτές είναι «τσούλες», όπως γράφουν. Πρόκειται για ένα κλαμπ εξτρεμιστών που επιπλέον στρατολογούν νεαρής ηλικίας άτομα τα οποία περνούν ώρες μπροστά από τον υπολογιστή τους για οποιοδήποτε λόγο (πχ παίζουν από κοινού με άλλους χρήστες διάφορα παιχνίδια). Το κίνημα δεν είναι νεοσύστατο, είναι όμως αυξανόμενης επικινδυνότητας τα τελευταία χρόνια.


Οι ειδικοί είναι διχασμένοι ως προς το εάν αυτό το κίνημα έχει χαρακτηριστικά τρομοκρατικής οργάνωσης και οι Incels πρέπει να αντιμετωπιστούν ως επίδοξοι τρομοκράτες ή αν αυτοί νοσούν βαριά. Ο Jacob Ware, ερευνητής τρομοκρατικών ενεργειών, δηλώνει ότι σίγουρα οι Incel εμφανίζουν συμπτώματα που συνδέονται με ψυχικές νόσους και έχουν παρελθόν κακοποίησης ή bullying από το περιβάλλον τους. Τα σημειώματα αυτοκτονίας που αφήνουν είναι γεμάτα θυμό, ασυναρτησίες, χολή και νοητικά άλματα. Από την άλλη, δολοφονικές ενέργειες όπως η επίθεση του 1989 που σκότωσε 14 φοιτήτριες στην Πολυτεχνική Σχολή του Μόντρεαλ από έναν άνδρα που άφησε μισογυνιστικό μανιφέστο, η επίθεση στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια το 2014 που στοίχισε τη ζωή σε έξι άτομα και τραυμάτισε 14 ακόμα ή η δολοφονία μίας δικαστή από δικηγόρο που – εκ πεποιθήσεως - στρεφόταν ενάντια στις γυναίκες το 2020 και άλλες πάμπολλες σκοτεινές δράσεις απειλών και εκβιασμών σε γυναίκες από μέλη των Incel, δεν αφήνουν όμως περιθώρια στο να υποτιμήσουμε άλλο τη μαζικότητα της κατάστασης, όπως αναφέρει ο Alex DiBranco, διευθυντής στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Ανδρική Υπεροχή.


Δυστυχώς, το κίνημα των Incel παίρνει ιδεολογικές διαστάσεις και στρέφεται με γρήγορη ταχύτητα εναντίων πολιτών. Βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες κοινότητες και στοχεύει στο να ξυπνήσει τον τρόμο στις γυναίκες μέσα κι έξω από το διαδίκτυο. Κάνει τα νέα, μοναχικά άτομα πιο επιρρεπή στην έκφραση ρητορικής μίσους. Για όλους τους παραπάνω λόγους και για πολύ περισσότερους, χρειάζεται να ερευνηθεί σε βάθος.Σχετικές αναρτήσεις

Comments


bottom of page