Η ελευθερία ανθίζει μέσα από αποσαφηνισμένα όρια

Δυστυχώς, τα στοιχεία που έρχονται διαρκώς στη δημοσιότητα από όλο τον κόσμο είναι ανησυχητικά και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.


40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.


500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
Ως αστυνομικός, έχω συχνά εκπαιδευτεί – ενημερωθεί σε θέματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Είναι ένα φαινόμενο μεγαθήριο, το οποίο απαιτεί τη σύμπραξη πολλών φορέων, σε πολλά στάδιά του, για να μπορέσει να μειωθεί. Ένας τέτοιος φορέας, σημαντικός σε κάθε βήμα διαχείρισης και αντιμετώπισης της βίας, είναι η ψυχολογία. Αφορμής δοθείσης της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, συζητάμε με την ψυχολόγο Δέσποινα Λιμνιωτάκη, προτρέποντας - κάθε μία από τη δικής επαγγελματική πλευρά - τις γυναίκες να μιλήσουν. Είναι δικαίωμά τους.


Ιωάννα Γκανέτσα: Η έμφυλη βία είναι καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο και περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη, κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται. Ωστόσο, εκτός των προφανών (λεκτική, σωματική κτλ βία) υπάρχουν μορφές που δεν είναι ίσως εμφανείς με την πρώτη ματιά, παρόλο που προκαλούν δυσφορία στο άτομο που τις βιώνει. Δώστε μας κάποια τέτοια παραδείγματα.