top of page
Αναζήτηση
  • Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος MSc

Είσαι από αυτούς που τρέμουν τα οικογενειακά τραπέζια των γιορτών; Διάβασε παρακάτω!

Η ετήσια σύναξη με την οικογένεια γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι δεν είναι πάντα εκείνο το ευχάριστο, φωτογραφικό στιγμιότυπο που θα θέλαμε να κρατήσουμε ως ανάμνηση στο μυαλό. Για πολλούς ανθρώπους, το οικογενειακό τραπέζι γίνεται πεδίο αψιμαχιών και υποτίμησης, ενώ άλλοι μπαίνουν στη διαδικασία μιας βουβής συμμετοχής προκειμένου να μη διαταραχθούν ισορροπίες με τα πιο οξύθυμα μέλη της παρέας. Το θέμα δεν είναι αν εμείς δεχόμαστε τους συγγενείς μας όπως ακριβώς είναι αλλά το αντίθετο: τα πικρόχολα σχόλια για τον τρόπο ζωής και τις επιλογές μας - που προέρχονται από τους άλλους - φτιάχνουν ένα ναρκοπέδιο απογοήτευσης και θυμού για όλα αυτά που χρειάζεται να περνάμε τις χρονιάρες μέρες των εθίμων και των παραδόσεων.


Ερωτήσεις για το πότε θα ανταποκριθούμε στα στάνταρ των θείων και των γιαγιάδων, θα παντρευτούμε ή θα γίνουμε γονείς, πολιτικές συγκρούσεις, περιουσιακά, αξεδιάλυτα θέματα, οικονομικές ατασθαλίες, βαβούρα και άνθρωποι που δεν θα συναντιόντουσαν ποτέ κάτω από την ίδια στέγη αν δεν υπήρχε η αφορμή των τραπεζιών, όλα αυτά μπορεί να απασχολήσουν το μυαλό αρκετών ανθρώπων για μέρες, καταστρέφοντας το πνεύμα της εποχής και βάζοντας τους στη διαδικασία να σκεφτούν ότι τελικά, δεν έχουν οριοθετήσει τη ζωή τους με τον τρόπο που ενδεχομένως θα επιθυμούσαν. Τα οικογενειακά τραπέζια είναι μια πρόκληση των ψυχικών αποθεμάτων και της υπομονής μας. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο καταναλώνεται πολύ μελάνι από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες συμβουλές προετοιμασίας, ισορροπίας και επιτυχίας τέτοιων εκδηλώσεων.


Με λίγη πρακτική εξάσκηση, στο τέλος, όλα θα πάνε καλά.


Βρες παρακάτω μερικές συμβουλές για να προετοιμαστείς καλύτερα για εκείνη τη βραδιά:


Πήγαινε στο οικογενειακό τραπέζι με προδιαγεγραμμένο πλάνο. Αυτό σημαίνει ότι θα έχεις κατά νου τα όρια σου και θα έχεις προαποφασίσει να τα τηρήσεις. Αποφάσισε εκ των προτέρων σε ποιες συζητήσεις θα ήθελες να αναμειχθείς και μέχρι ποιο σημείο. Δεν χρειάζεται να απαντάς σε ερωτήσεις που θεωρείς αδιάκριτες ή που δεν αφορούν την ομήγυρη. Επίλεξε με ποιον θα συναναστραφείς εκ των προτέρων, πρόβαρε κάποιες φράσεις-κλειδιά και προετοίμασε την έξοδο σου σε περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν. Δεν είναι ανάγκη να προσβάλλεις κάποιον αλλά είναι οπωσδήποτε ανάγκη να διατηρήσεις την αυτοκυριαρχία σου και την καλή σου διάθεση εξαρχής.


Πες όχι στις προσκλήσεις που δεν σε ενδιαφέρουν, δεν θα σου προσθέσουν τίποτα περισσότερο στη ζωή, σε αυτές που αποτελούν εφιάλτη για σένα. Μην ξοδεύεσαι, μην έχεις ενοχές για τους άλλους αφήνοντας εκτεθειμένο τον εαυτό σου.


Δες τη φωτεινή πλευρά των οικογενειακών συνάξεων, τη θαλπωρή της στενής ομάδας, την αγάπη που υποβόσκει ακόμα και στους πιο δύσκολους ανθρώπους. Αποδέξου ότι όλες οι οικογενειακές σχέσεις είναι δύσκολες (αρκεί να μην γίνονται τοξικές).

Αγνόησε τα εκνευριστικά σχόλια. Πραγματικά, αποφάσισε ότι δεν θα σε διαπεράσουν φέτος και ότι αυτοί που τα κάνουν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την κακή τους συμπεριφορά (δεν είσαι εσύ υπεύθυνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτοί).


Γράφοντας το παραπάνω να προσθέσουμε και το εξής: μην παίρνεις τα πράγματα προσωπικά. Δεν έχουν να κάνουν με σένα αλλά με τον ασφυκτικό τρόπο που λειτουργούν κάποιες οικογένειες.


Προσφέρσου να βοηθήσεις στην προετοιμασία του τραπεζιού έτσι ώστε να έχεις μια καλή δικαιολογία να πηγαινοέρχεσαι αντί να κάθεσαι στη μέση και να γίνεσαι το επίκεντρο της συζήτησης.Πάρε μαζί σου ένα φίλο/φίλη για υποστήριξη. Βέβαια, πολλές οικογένειες θα πουν οτιδήποτε ακόμη και μπροστά σε αυτούς, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι δεν προσπάθησες!


Χαλάρωσε: είναι μόνο μια φορά τον χρόνο! Εντάξει, δύο. Εντάξει, η οικογένεια σου είναι φαν του τραπεζώματος αλλά βάλε στις αποφάσεις του καινούριου χρόνου να μην παραβρίσκεσαι σε όλα αυτά τα τραπέζια, όλη την ώρα.


Σχεδίασε μια αντισταθμιστική ενέργεια γι'αυτό το τραπέζι, πχ πες στον εαυτό σου «θα πάω στο τραπέζι της θείας αλλά την επόμενη ημέρα έχω ρεβεγιόν στο σπίτι μου με την οικογένεια της καρδιάς μου, δηλαδή τους φίλους που έχω επιλέξει προσωπικά!» Έτσι, θα έχεις πάντα κάτι να περιμένεις.


Συνέχισε να μας διαβάζεις για περισσότερο support…


Comments


bottom of page