top of page
Αναζήτηση
  • Μιχάλης Ρουσινός

Διαλογισμός made simple

Σίγουρα μέχρι τώρα θα έχεις ακούσει πόσο σημαντικός είναι ο διαλογισμός στη καθημερινότητα μας. Όντως, ο διαλογισμός είναι από τις πιο βασικές συνήθειες που μπορούμε να καλλιεργήσουμε μέσα στη μέρα μας. Μας βοηθάει να χαλαρώνουμε, να είμαστε πιο θετικοί, να νιώθουμε ευγνωμοσύνη και να εκτιμάμε τη ζωή. O διαλογισμός μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το άγχος που βιώνουμε σε καθημερινές καταστάσεις, να ρίξουμε την πίεση όταν αυτό αναμένεται να κάνει καλό στην καρδιά μας ενώ μπορεί να μας βοηθήσει και στο να μάθουμε να συγκεντρωνόμαστε καλύτερα και περισσότερο σε αυτό που κάνουμε. Αν το σκεφτείς, αυτό είναι απαραίτητο στην καθημερινότητα μας, καθώς υπάρχουν άπειρα ερεθίσματα που μας αποσπούν την προσοχή.


Μπορεί μάλιστα να έχεις δοκιμάσει κιόλας να καθίσεις, να κλείσεις τα μάτια σου και να προσπαθήσεις να μη σκέφτεσαι τίποτα. Επίσης είμαι σίγουρος ότι δεν τα κατάφερες. Σου ήρθε μία σκέψη και αμέσως είπες ότι "ωπ δεν θα έπρεπε να σκέφτομαι τώρα, πρέπει να αδειάσω το μυαλό μου". Η ουσία του διαλογισμού δεν είναι να μην σκεφτόμαστε τίποτα. Αυτό δεν γίνεται διότι ο εγκέφαλος μας δεν λειτουργεί έτσι. Ο σκοπός του διαλογισμού είναι να μάθουμε να είμαστε συγκεντρωμένοι σε ένα πράγμα και όχι σε χίλια. Είναι να μάθουμε να ζούμε στο παρόν και να μην στεναχωριόμαστε για το παρελθόν, ούτε όμως να αγχωνόμαστε για το μέλλον. Οπότε καταλαβαίνεις ότι, όταν ένας άνθρωπος ζει στο παρόν, τότε διαλογίζεται όλη την μέρα. Πώς θα το καταφέρουμε όμως αυτό;


Σκέψου το μυαλό σου σαν ένα μαϊμουδάκι. Θα έχεις δει πως κάνει μια τρελή μαϊμού. Τρέχει από εδώ και από εκεί δεν κάθεται σε ένα σημείο και ουρλιάζει όλη την ώρα. Εσύ θες να ηρεμήσεις τη μαϊμού, αλλά αν της λες "κάτσε κάτω" ή "έλα εδώ", δεν πρόκειται να τα καταφέρεις με τίποτα. Πρέπει να της δώσεις κάτι να απασχοληθεί και, σαν πανέξυπνος άνθρωπος, της δίνεις μια μπανάνα. Αυτό ήταν, η μαϊμού έχει κάτσει κάτω και απολαμβάνει την μπανάνα της. Άρα πρέπει να βρεις ποια μπανάνα θα δώσεις στον εγκέφαλο σου. Το πιο εύκολο για αρχή είναι η ανάσα σου. Συγκεντρώσου στην αναπνοή σου και, όταν πιάσεις τον εαυτό σου να σκέφτεται κάτι άλλο εκτός από αυτό, τότε θα ξέρεις ότι "τώρα πρέπει να βρω πάλι τις αναπνοές μου".


Για να ξεκινήσεις λοιπόν, βρες πρώτα την ώρα. Τι ώρα θες να κάνεις διαλογισμό; Οι καλύτερες ώρες για εμένα είναι ή το πρώτο πράγμα μόλις ξυπνάω ή πριν πέσω το βράδυ για ύπνο. Θέλεις να βρεις μια ώρα που να έχεις ησυχία. Μετά κάθισε κάτω ή σε μία καρέκλα αλλά προσπάθησε να έχεις την σπονδυλική σου όρθια και να μην καμπουριάζεις. Για αρχή ξεκίνα με 5 έως 10 λεπτά. Βάλε ένα timer στο κινητό σου και πάρε απόφαση ότι για τα επόμενα πέντε με δέκα λεπτά θα συγκεντρωθείς στην αναπνοή σου. Μπορείς να μετράς τις αναπνοές που θα κάνεις μέσα στα επόμενα λεπτά ή μπορείς και να μετράς τα δευτερόλεπτα που κάνεις εισπνοή και εκπνοή. Για αρχή θα σου πρότεινα το δεύτερο. Κάνε δηλαδή 6 δευτερόλεπτα εισπνοή, κράτα την ανάσα σου για 3 δευτερόλεπτα, κάνε εκπνοή για 6 δευτερόλεπτα και μέτρα πάλι 3 δευτερόλεπτα πριν την επόμενη εισπνοή. Έτσι θα πάρεις βαθιές ανάσες και θα νιώσεις άλλος άνθρωπος.


Όπως είπα όμως πιο πάνω ο διαλογισμός δεν είναι μόνο αυτό. Θυμήσου διαλογισμός είναι να συγκεντρώνεσαι μόνο σε ένα πράγμα. Άρα μπορείς να κάνεις διαλογισμό κάνοντας stretching. Χρησιμοποιώντας την ανάσα σου. Για παράδειγμα μπαίνεις σε ένα stretch και όσο εκπνέεις βυθίζεσαι πιο βαθιά τεντώνοντας πιο πολύ τους μυς σου. Διαλογισμός είναι και το περπάτημα. Με κάθε βήμα που κάνεις μπορείς να συγκεντρωθείς στην αίσθηση των ποδιών σου όταν ακουμπάνε το έδαφος, μπορείς επίσης κάθε βήμα να το συντονίσεις με την αναπνοή σου και να βρεις ένα ρυθμό. Διαλογισμό μπορείς να κάνεις όταν κάνεις βάρη και είσαι συγκεντρωμένος στο να νιώσεις τους μυς σου να δουλεύουν, διαλογισμό μπορείς να κάνεις όταν κάνεις έρωτα και είσαι 100% παρών στη στιγμή και δεν το κάνεις προσπαθώντας να ξεχαστείς ή να νιώσεις sexy. Άρα καταλαβαίνεις ότι όσο συγκεντρώνεσαι απολύτως σε ένα πράγμα τη φορά και ζεις στο παρόν, τότε διαλογίζεσαι.


Τέλος, μπορείς να κάνεις και ένα guided meditation. Ουσιαστικά έχεις ένα δάσκαλο που σου κατευθύνει τη σκέψη. Σου λέει που να συγκεντρωθείς κάθε φορά. Άλλοι διαλογισμοί έχουν να κάνουν με το σώμα, όπου με κάθε εκπνοή προσπαθείς να νιώσεις ένα κομμάτι του σώματος σου. Άλλοι διαλογισμοί έχουν να κάνουν με την φαντασία, όπου ένας δάσκαλος σε βοηθάει να φανταστείς ένα τοπίο ή μια συναισθηματική κατάσταση που στο τέλος θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις ή να ξεπεράσεις κάποιο φόβο. Τέτοιου είδους διαλογισμούς μπορείς να βρεις σε διάφορες εφαρμογές όπως την ‘’Calm’’, ‘’Inside timer’’ και ‘’Headspace’’, αλλά και δωρεάν στο YouTube. Αν θες να ξεκινήσεις από κάπου, καλό θα ήταν να δεις την σειρά ‘’Kion meditation challenge’’ όπου για 7 μέρες σε καθοδηγούν 5 διαφορετικοί δάσκαλοι και δοκιμάζεις 5 διαφορετικούς τύπους διαλογισμού για να δεις ποιος σου αρέσει πιο πολύ.


* Ο Μιχάλης Ρουσινός είναι εθελοντής content creator στην The Healing Tree community for Mental Health.


Comments


bottom of page