top of page
Αναζήτηση
  • Μιχάλης Ρουσινός

Βάζοντας τον εαυτό μας πρώτο

Η καθημερινότητα μας είναι συνήθως γεμάτη. Γεμάτη καταστάσεις που δεν ελέγχουμε, γεμάτη καταστάσεις που μας επιβάλλονται, γεμάτη δουλειά, άγχος, στρες είτε αυτό είναι οικονομικό είτε ψυχολογικό. Πολλές φορές καταπιέζουμε τα συναισθήματα μας μέχρι να μην μπορούμε άλλο. Λέμε στον εαυτό μας ‘’δεν έχω χρόνο να αντιμετωπίσω το γεγονός ότι δεν μου αρέσει η δουλειά μου και το αφεντικό μου’’, ή ‘’το ξέρω ότι πρέπει να χάσω αυτά τα 5 κιλά για να αισθάνομαι πιο όμορφα αλλά δεν έχω χρόνο τώρα για γυμναστική’’.
Ο περισσότερος κόσμος καταπιέζεται για χρόνια. Αυτά τα συναισθήματα δημιουργούν συνήθειες που δεν μας υπηρετούν. Για παράδειγμα, για να αποφύγουμε κάποια άσχημα σχόλια που μας πληγώνουν αποφεύγουμε καταστάσεις. Για να μην βλέπουμε τα κιλά που έχουμε πάρει, σταματάμε να ζυγιζόμαστε ή αγοράζουμε μεγαλύτερα ρούχα που κρύβουν τα ψωμάκια μας. Αν παθαίνουμε κρίσεις πανικού ή έχουμε κατάθλιψη, δεν κάνουμε κάτι για αυτό. Αντί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, κοιτάμε να το αποφύγουμε, να κρυφτούμε, ελπίζοντας πως αυτό θα διορθωθεί.

Καταλαβαίνουμε όμως ότι, στην τελική, αυτό δεν οδηγεί σε κάποια αλλαγή, δεν οδηγεί σε μία όμορφη, γαλήνια και παραγωγική ζωή. Δεν πρέπει να έχουμε στόχο να επιβιώνουμε ενώ μπορούμε να ευημερήσουμε. Αυτό που κατάλαβα εγώ με τον καιρό είναι ότι πρέπει να πάρουμε δράση. Πρέπει να έχουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε αυτά που μας απασχολούν, αυτά που μας ‘’τρώνε’’. Πρέπει να βάλουμε τον εαυτό μας πρώτο. Πρέπει να βάλουμε τη συναισθηματική και την σωματική μας υγεία πρώτες. Όταν εσύ είσαι καλά, όταν νιώθεις εσύ καλά, όταν έχεις ενέργεια και όρεξη για ζωή, τότε λάμπεις, τότε έχεις αντίκτυπο στον κόσμο. Προσφέρεις χαρά και ελπίδα σε αυτούς δίπλα σου. Έχεις έτσι δύναμη να πας για γυμναστική, να φας καλά, να διαβάσεις περισσότερο, αλλά έχεις και κουράγιο να συμπαρασταθείς σε ένα φίλο σου που περνάει μια δύσκολη κατάσταση. Όταν δεις ότι, βάζοντας τον εαυτό σου πρώτο δημιουργείς ένα πιο χαρούμενο περιβάλλον γύρω σου, θα εθιστείς στη διαδικασία και θα θέλεις να γίνεις ακόμα καλύτερος σε ό,τι κάνεις.


Πρέπει λοιπόν ξεκινώντας την μέρα σου να βγάλεις ένα σχεδιάγραμμα. Ρώτα "πώς μπορώ να βάλω τον εαυτό μου πρώτο σήμερα"; Πώς μπορώ να δημιουργήσω τα συναισθήματα που θέλω για να έχω μια παραγωγική μέρα; Όπως η καλή εβδομάδα από την Δευτέρα φαίνεται έτσι και η καλή ημέρα από το πρωί ξεκινάει. Τα πέντε τελευταία χρόνια το πρώτο πράγμα που κάνω πριν ξεκινήσω δουλειά, είναι να αφιερώνω 1 ώρα στον εαυτό μου. Αυτή η ώρα περιλαμβάνει νερό, κίνηση και διαλογισμό. Για παράδειγμα, με το που ξυπνήσω πίνω τουλάχιστον μισό λίτρο νερό. Αυτό με βοηθάει να ξυπνήσω και να αναπληρώσω το νερό που χάνω όσο κοιμάμαι. Γρήγορα, γρήγορα ντύνομαι και, πριν προλάβω να πω ότι βαριέμαι ή ότι κρυώνω, έχω βγει για περπάτημα. Μένω δίπλα στη θάλασσα οπότε κάθε πρωί το περπάτημα είναι η αγαπημένη μου ώρα. Απολαμβάνω την ησυχία και την όμορφη θέα. Κάπως έτσι ξεκινάω και τον διαλογισμό μου.


Ο διαλογισμός δεν είναι αναγκαστικά αυτό το βαρετό πράγμα που κάθεσαι κάτω και προσπαθείς να μη σκέφτεσαι. Ο διαλογισμός για εμένα είναι μία σειρά ερωτήσεων. Όλες οι σκέψεις μας είναι μια ερώτηση και μία απάντηση, οπότε πρέπει να κάνουμε καλές ερωτήσεις.

Οι πέντε παρακάτω ερωτήσεις είναι το κλειδί για να ξεκινήσω με ένα θετικό τρόπο σκέψης την ημέρα μου. Για κάθε μία, προσπαθώ να σκεφτώ τουλάχιστον 3 απαντήσεις. Οι ερωτήσεις μου πάνε ως εξής και η πρώτη είναι:


1. ‘’Για ποιο λόγο είμαι ευτυχισμένος σήμερα;’’, ‘’Tι με κάνει ευτυχισμένο σε αυτό;’’, ‘’Πώς με κάνει αυτό να νιώθω;’’


2. ‘’ Για τι είμαι ευγνώμων σήμερα;’’, Τι σε αυτό με κάνει ευγνώμων’’, ‘’Πώς με κάνει αυτό να νιώθω;’’


3. ‘’Γιατί είμαι ενθουσιασμένος σήμερα;’’, ‘’Τι σε αυτό με κάνει ενθουσιασμένο;’’, ‘’Πώς με κάνει αυτό να νιώθω;’’


4. ‘’Τι με κάνει να νιώθω καλά αυτή την περίοδο;’’, ‘’Τι σε αυτό με κάνει να νιώθω τόσο καλά;’’


5. ‘’Ποιόν αγαπάω και ποιος με αγαπάει σήμερα;’’


Κάνοντας το αυτό περπατώντας, δημιουργείται μια πολύ ωραία συνήθεια. Μπαίνεις σε ένα θετικό τρόπο σκέψης ενώ ταυτόχρονα καις θερμίδες και γυμνάζεσαι χωρίς να το καταλάβεις. Μόλις γυρνάω σπίτι, έχω πλέον ξυπνήσει πλήρως και είμαι έτοιμος για να φάω ένα υγιεινό πρωινό. Είναι πλέον αποδεδειγμένο πως, τα φαγητά που τρώμε, επηρεάζουν όχι μόνο την περιφέρεια μας αλλά και την ψυχολογία μας.


Το πρωινό μου αποτελείται πάντα από υγιεινά μη επεξεργασμένα φαγητά υψηλά σε βιταμίνες, πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά για να με κρατήσουν γεμάτο ενέργεια και να μου κόψουν τις λιγούρες. Πόσες φορές έχεις φάει ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης για πρωινό και μετά από μια ώρα πεινάς πάλι; Αυτό συμβαίνει επειδή έφαγες σκέτο υδατάνθρακα χωρίς πρωτεΐνη και λιπαρά. Οπότε την επόμενη φορά κάνε τις απαραίτητες αλλαγές. Αφού τελειώσω το πρωινό μου, οργανώνω την μέρα μου. Γράφω το τι έχω να κάνω. Αυτή την περίοδο προσπαθώ να πάω γυμναστήριο 4 φορές την εβδομάδα, αλλά έστω και με δύο φορές θα δεις ικανοποιητικά αποτελέσματα στη σωματική και την ψυχική σου υγεία.


Οι ώρες του γυμναστηρίου είναι όσο απαραίτητες είναι και ο περιπατητικός διαλογισμός μου. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι με την γυμναστική νιώθουμε καλύτερα ψυχολογικά και όντως, μέσω του γυμναστηρίου, έχω πάρει αρκετά μαθήματα ζωής. Για παράδειγμα όπως και στο γυμναστήριο έτσι και σε οποιονδήποτε στόχο στη ζωή μας, αν δεν έχουμε επιμονή δεν θα τα καταφέρουμε. Όπως το να χάσεις δέκα κιλά απαιτεί να στερηθείς λίγο φαγητό για κάποιον καιρό, έτσι και για να μαζέψεις λίγα λεφτά παραπάνω θα πρέπει να στερηθείς κάτι για κάποιον καιρό. Είναι μέρος της διαδικασίας. Αν θέλεις να νιώθεις καλύτερα αφαιρώντας μια τοξική σχέση από την ζωή σου πρέπει να νιώσεις άβολα για λίγο τώρα και αυτό είναι οκ. Θα περάσει. Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία. Νιώσε τώρα λίγο άβολα για να είσαι σε καλύτερη διάθεση μετά.


Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω τις σχέσεις σου. Κάνοντας τα παραπάνω θα δεις μεγάλη διαφορά αλλά για να νιώσεις πραγματικά καλύτερα πρέπει να διαχειριστείς το περιβάλλον σου. Δεν είναι τυχαία η παροιμία ‘’δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι’’. Είμαστε ο μέσος όρος των 5 ατόμων που κάνουμε παρέα. Αν η παρέα σου, η σχέση σου ή οι γονείς σου είναι μέσα στη αρνητική ενέργεια σίγουρα θα επηρεαστείς και δεν φταις εσύ για αυτό. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης του άλλου. Πολλές φορές έχω προσπαθήσει να πείσω με λογικά επιχειρήματα ένα φίλο μου ότι θα είναι καλύτερα χωρίς την τοξική του σχέση, πολλές φορές έχω γίνει κουραστικός προσπαθώντας να πείσω ένα οικογενειακό πρόσωπο να ξεκινήσει γυμναστική για να νιώθει καλύτερα χωρίς αποτέλεσμα. Τι μπορείς να κάνεις όμως; Μπορείς να θέσεις το παράδειγμα. Ναι, γίνε εσύ ο φάρος που θα τους οδηγεί. Όταν είδε αυτό το οικογενειακό μου πρόσωπο ότι έχασα 30 κιλά και είμαι γεμάτος ενέργεια και αυτοπεποίθηση, ξεκίνησε και αυτός γυμναστική. Όταν είδαν ότι βρήκα μια πολύ καλή δουλειά και ότι πλέον απολαμβάνω να μαθαίνω κάθε μέρα, έτσι και κάποιοι παραιτήθηκαν από την δουλειά που τους ‘’έτρωγε’’.

Βάζοντας τον εαυτό μου, την υγεία μου και τα συναισθήματά μου πρώτα έχασα τριάντα κιλά, πέρασα τα τριάντα μαθήματα που χρωστούσα για πτυχίο σε ένα έτος και έκοψα το κάπνισμα. Έφτιαξα την καθημερινότητα μου γύρω από το πώς θα νιώθω εγώ καλά για να μπορώ να κάνω και τους γύρω μου να νιώθουν καλά. Εύχομαι να βρεις το θάρρος να το κάνεις κι εσύ, γιατί εσύ είσαι ο δημιουργός της πραγματικότητας σου.

Καλή αρχή,

Μιχάλης Ρουσινός


* Ο Μιχάλης Ρουσινός είναι εθελοντής content creator στην The Healing Tree community for Mental Health


Comentarios


bottom of page