Αναζήτηση
  • Despoina Limniotaki

My vegan week ή πώς μία μη-φυτοφάγος εμπλουτίζει το διατροφικό της πρόγραμμα


Ποτέ στην ζωή μου δεν είχα ασχοληθεί με τη διατροφή.

Προσπαθούσα πάντα να διατηρώ μια ισορροπημένη σειρά γευμάτων χωρίς να χρειάζεται κάποιος να μου το πει και πολύ περισσότερο να μου το «συνταγογραφήσει». Στη ζωή μου δεν είχα προβλήματα με το βάρος και παρόλο που η ηλικία έκανε σταδιακά την εμφάνισή της στο σώμα, εντούτοις η φθορά μπορούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα να χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική με δεδομένο τον πανδαμάτορα χρόνο. Οι καταχρήσεις είναι πολύ μακριά από μένα αλλά μπορώ να πω ότι έχω μια ιδιαίτερη επιθυμία στα γλυκά. Ο χαμηλός αιματοκρίτης σε συνδυασμό με την χρόνια κόπωση με βάζουν στην διαδικασία των μικρών σνακ κάθε μερικές ώρες αλλά αυτό είναι μια κατανοητή και απολύτως ελεγχόμενη διαδικασία. Όλα έβαιναν καλώς μέχρι την στιγμή που ανακάλυψα οργανισμώ-τε-και-σώματι ότι μεγάλωσα υπερβολικά για να μην προσέχω τι καταναλώνω.

Η υγεία δεν μου επέτρεψε να δοκιμάσω δίαιτες, πειραματισμούς με μονοφαγία ή διαλείμματα μακριά από συγκεκριμένες τροφές. Δεν είμαι άνθρωπος της στέρησης, ιδιαίτερα αν η στέρηση έχει να κάνει με μια τόσο σημαντική απόλαυση όπως αυτή του φαγητού. Στον αντίποδα, είμαι οπαδός του fine dining και της βραδύτητας στον τρόπο που βιώνουμε την καθημερινότητα, το λεγόμενο slow living που αγκαλιάζει τον μινιμαλισμό και την ευγνωμοσύνη για όσα προσφέρει η ζωή: εκείνης της επιβράδυνσης που σου επιτρέπει όχι μόνο να κοιτάζεις αλλά πραγματικά να παρατηρείς, όχι απλά να ζεις αλλά να απολαμβάνεις. Ακούγεται εύκολο αλλά υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που όχι απλώς αισθάνονται ότι δεν μπορούν να σταματήσουν να τρέχουν, αλλά επιπλέον ομολογούν ότι κανένας δεν τους έχει δείξει τον τρόπο να μην βιάζονται. Είναι αλήθεια ότι οι προτροπές μας για υγιεινή ζωή έχουν περισσότερο να κάνουν με νουθεσία και πολύ λιγότερο με το να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου σε βαθμό που να αρχίσεις να τον φροντίζεις σαν να έχεις ένα μωρό στην αγκαλιά ενώ η κουλτούρα μας είναι αυτή της βιασύνης και της ολοκλήρωσης σταδίων (ενηλικίωση-σπουδές-οικογενειακή αποκατάσταση = και μετά τι;) πριν ακόμα πατήσεις τα μεσαία σαράντα.

Ξαναγυρίζοντας όμως στην διατροφή συνειδητοποίησα το εξής: δεν είχα ποτέ δοκιμάσει το να εμπλουτίσω το διατροφικό μου πρόγραμμα με τις θαυμάσιες συμβουλές και συνταγές που προσφέρουν οι χορτοφαγικές-φυτοφαγικές δίαιτες, ούτε είχα δώσει μια ευκαιρία στην αποτοξίνωση από το κρέας. Αυτό δεν σημαίνει ότι έφτασα ποτέ στα άκρα και σίγουρα η υγεία μου δεν επιτρέπει την καθολική απαγόρευση. Όμως, σε μεγαλύτερη ηλικία πια, είχε χτυπήσει το καμπανάκι της προσοχής και της ποικιλίας στις τροφές, της ενίσχυσης των γευμάτων με περισσότερες πρασινάδες, καρπούς και φρούτα. Όταν είσαι νέος δεν στέκεσαι εύκολα στην σχέση τροφής-λειτουργικότητας αλλά μεγαλώνοντας χρειάζεται να το ψάξεις αν δεν θέλεις να εξαναγκαστείς να το κάνεις από κάποιον γιατρό που θα διαβάσει τις τσιμπημένες ή τις ισοπεδωμένες εξετάσεις σου.

Αυτό που με απωθούσε στο παρελθόν από το να εντρυφήσω στις παραπάνω κουζίνες, τολμώ να πω ότι ήταν το ηθικοπλαστικό στοιχείο που τις περιέβαλλε, ο ψυχαναγκασμός από τους πιο προβεβλημένους αντιπροσώπους μιας διατροφικής κοινότητας, η αυστηρότητα και η αίσθηση σέχτας που πλανιέται στην ατμόσφαιρα γύρω από τα άτομα που προπαγανδίζουν κάτι που θα έπρεπε να παρουσιάζεται ως μια φυσική, ελεύθερη επιλογή ανάμεσα σε άλλες (και τώρα που γράφω αυτές εδώ τις γραμμές, είμαι σίγουρη ότι θα σηκωθούν μερικά φρύδια). Η διαχείριση της υγείας μας είναι κάτι προσωπικό και προσωποποιημένο ως προσέγγιση ή τρόπος ζωής, κάτι το οποίο δεν μπορείς να εκβιάσεις. Αντιθέτως, ένας από τους λόγους που με τράβηξαν στην αλλαγή ήταν ακριβώς η μεταστροφή ορισμένων από το κήρυγμα στην απλή, καθημερινή παρουσίαση του πώς μπορείς να βελτιώσεις το φαγητό σου και, κατ’ επέκταση, τις συνθήκες με τις οποίες δημιουργείς την ζωή σου. Αυτή η «νέα γενιά» ενθουσιαστών της διατροφής, που ψάχνονται, συζητούν, τολμούν και ανακαλύπτουν, λειτουργούν ενθαρρυντικά και ουχί απορριπτικά, με έκαναν να θέλω να γίνω η καλύτερη βερσιόν της υγείας μου και δυνατότερη σε κάτι που επηρεάζει άμεσα την επιβίωσή μου. Έτσι, βγήκα μαζί τους στο ταξίδι της αναζήτησης για καλύτερη και μεγαλύτερη ποιότητα και το νόημα πίσω από αυτά που προσφέρουμε στον βωμό που ονομάζεται σώμα.

Ζώντας στο πανέμορφο νησί της Κρήτης, μου δίνεται η εντύπωση ότι όλα τα πράγματα που σχετίζονται με την διατροφή είναι απλά ευκολότερα. Και νοστιμότερα! Πάντα λέω ότι οι ντοματούλες και τα αγγούρια έχουν αληθινή γεύση, όχι πλαστική. Οι συνδυασμοί είναι εύγευστοι και προσφέρονται απλόχερα από τη φύση κατευθείαν στο πιάτο μας. Ίσως ο vegan πειραματισμός μου πρέπει να φτάσει σε άλλα λέβελ στο μέλλον, όταν θα μπορώ να αναγνωρίζω τα χορταράκια στην εξοχή και να τα κόβω η ίδια για το τραπέζι, όταν θα έχω καταφέρει το δικό μου μποστανάκι και θα έχω κατακτήσει την διατροφική αυτάρκεια. Αλλά αυτά είναι θέματα για αργότερα, άλλωστε το slow living δίνει την άδεια και τον χρόνο που χρειάζεσαι για να εξελιχθείς και να εξελίξεις. Τώρα είμαστε εδώ και θέλουμε να απολαύσουμε το καλύτερο των δυνατοτήτων που μας προσφέρει η πόλη του Ηρακλείου στην φυτοφαγική κουζίνα. Ξεκινάμε μαζί;

Monday - what is veganism anyway?

Αλλά από πού να ξεκινήσει κανείς το συναρπαστικό ταξίδι της διατροφικής αναζήτησης; Ας ξεκαθαρίσουμε το παρακάτω: ήθελα να βοηθήσω τον οργανισμό μου να βρει ισορροπία σε μια δύσκολη χρονική περίοδο και όχι να αφιερωθώ σε μια διατροφική τάση. Ήθελα να τιμήσω το δικό μου σώμα, αυτό που με έχει βγάλει σε τόσες ακτές μέχρι σήμερα, όχι να πειραματιστώ με κάτι που γνωρίζω καλά ότι δεν είμαι. Χρειάστηκα περισσότερες επιλογές, χωρίς εκπτώσεις σε ποιότητα και γεύση. Απεχθάνομαι την αντικατάσταση (πχ. tofu για κρέας) - με αυτό θέλω να πω ότι ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να αντικαταστήσω το κρέας, μπορώ να ζήσω για λίγο έστω καιρό χωρίς αυτό ή να το μειώσω στην απολύτως απαραίτητη ποσότητα. Θέλησα να εκπλαγώ γευστικά και να διευρύνω τις εμπειρίες μου. Εξαρχής επομένως, απέρριψα τους οδηγούς, τα κινήματα, τους ευαγγελιστές και όσους χρησιμοποιούν την λέξη «πρέπει» για πράγματα που δεν γνωρίζουν πραγματικά, αφού ο οργανισμός του καθενός από μας έχει διαφορετικές ανάγκες. Με ενόχλησε που η ιδεολογία έρχεται on the side με το συνταγολόγιο των σχετικών ιστοσελίδων, σαν να χρειάζεται θρησκευτική προσήλωση σε κάτι με το οποίο θέλεις να «παίξεις» δημιουργικά. Πολλοί λάτρεις της μονοφαγίας νομίζουν ότι ο καθένας μπορεί να ασπαστεί την τάδε ή την δείνα διατροφική τάση αλλά κάνουν λάθος. Σε θέματα υγείας, πολλές φορές είναι η βιολογία που προδιαγράφει τη μοίρα μας. Δεν είναι επομένως θέμα μόδας, ούτε καν ηθικό δίλημμα (για τις ηθικές και τις conscious διαστάσεις του θέματος, θα μιλήσουμε σε κάποιο άλλο αφιέρωμα). Μπορεί να είναι θέμα ιατρικού επείγοντος. Όσο και να χτυπιέται κανείς για το αντίθετο, με βαριά αναιμία και πεσμένες βιταμίνες, χρειάστηκα βοήθεια από όλες τις κουζίνες του κόσμου και όχι debate για την υπεροχή της μιας έναντι κάποιας άλλης.

Τι σημαίνει να είσαι φυτοφάγος; Η φυτοφαγική κοινότητα δίνει τον παρακάτω ορισμό που έχει πολύ μεγαλύτερες προεκτάσεις από το διατροφικό κομμάτι:

Veganism is a way of living which seeks to exclude, as far as is possible and practicable, all forms of exploitation of, and cruelty to, animals for food, clothing or any other purpose.

ή, στα ελληνικά:

Βιγκανισμός είναι μία φιλοσοφία κι ένας τρόπος ζωής που αποσκοπούν στον αποκλεισμό – στο μέτρο του δυνατού και εφικτού – κάθε μορφής εκμετάλλευσης και κακοποίησης των ζώων για την παραγωγή φαγητού, ρουχισμού ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο και κατ’ επέκταση, προάγει την ανάπτυξη και χρήση εναλλακτικών προϊόντων χωρίς ζωικά συστατικά, προς όφελος των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος.”

Επισκέφθηκα επίσης την πολύ κατατοπιστική σελίδα της Brenda de Groot και βρήκα όχι μόνο τον ορισμό αλλά και όλες τις λεπτές αποχρώσεις του φυτοφαγικού τρόπου ζωής (εντάξει, δεν με ενδιαφέρει παρά μόνο εγκυκλοπαιδικά σε αυτή τη φάση, θυμηθείτε ότι ο στόχος μου είναι ο εμπλουτισμός του διατροφικού προγράμματος αλλά γιατί όχι και ο εμπλουτισμός των γνώσεών μου).

Πόσες διαφορετικές επιλογές βιγκανισμού υπάρχουν;

Just Vegan

Whole Foods, Plant-based Vegan

Raw Vegan

Raw Till 4

High Carb Low Fat Vegan

The Starch Solution Vegan

Fruitarian

Paleo Vegan/ Pegan

Gluten Free Vegan

Low FODMAP Vegan

Freegans

Mono-islands

Καλύτερα να σταματήσω εδώ πριν ναυαγήσει εντελώς το διατροφικό σχέδιό μου και βρεθώ σε άλλα μονοπάτια αναζήτησης.

Tuesday - educate yourself

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, βούτηξα ακόμα πιο βαθιά στον ξένο, ηλεκτρονικό τύπο, όχι όμως προτού επισκεφτώ τις εκπληκτικές συνεργασίες στο χώρο της διατροφής που κάναμε στην κοινότητα του The Healing Tree, (π.χ.με την Εμμανουέλα Λεουνάκη που επαναπροσδιορίζει την σχέση με τον εαυτό μας και τις κάθε λογής δίαιτες, βρείτε τη συνέντευξή της εδώ).

Πέρα όμως από τους ανθρώπους που κατά καιρούς φιλοξενούμε στο The Healing Tree (θα συναντήσουμε περισσότερους παρακάτω), βρήκα πολλούς που ξεκίνησαν την διαδρομή τους «από μέσα» ζώντας έξω, δηλαδή στο εξωτερικό. Αυτοί οι άνθρωποι ξεκίνησαν από την ψυχική τους υγεία, από μια restorative (=αυτό που έχει την δυνατότητα αποκατάστασης, επούλωσης των αρχικών πληγών) θέση (λατρεύω που η λέξη restorative έχει ως πρώτο συνθετικό το resto- γιατί μου θυμίζει το restau- των αγαπημένων εστιατορίων). Έδωσαν έμφαση στο βήμα-βήμα: από την εσωτερική ανάγκη στο χτίσιμο του κατάλληλου προγράμματος και από την εξερεύνηση των υλικών στην τελική τους προετοιμασία. Αλλά και ξεκίνησαν από την συνειδητοποίηση της ανάγκης για αλλαγή, του εσωτερικού προγράμματος που χρειάζεται να φτιάξεις για να διατηρηθείς ειλικρινής, συνεπής και αποτελεσματικός στην δουλειά που θέλεις να κάνεις. Δες για παράδειγμα το pdf που έφτιαξε για το κοινό της η δημιουργός του blog Pick Up Limes, ένα από τα πιο κατατοπιστικά ιστολόγια για το θέμα ή διάβασε όλες τις δικαιολογίες και τις αυτόματες εκλογικεύσεις της επιδρομής μας στο ψυγείο, που ετοιμάσαμε σε μια κάρτα για σένα παρακάτω και σε pdf εδώ

page 1

page 2

Wednesday - explore and discover

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα έπρεπε να φροντίσω ήταν η γνωριμία με τα υλικά. Είχα ένα σωρό απορίες και ανησυχίες, δεν είχα δοκιμάσει vegan συνταγές, έπρεπε όμως πρώτα να εξοικειωθώ με την πληροφορία, να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερα γι’ αυτό που θα χρησιμοποιούσα. Μην το θεωρείτε μικρό το βήμα, πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην βίγκαν κουζίνα, τι επιτρέπεται να καταναλώσεις και τι όχι. Και επειδή είμαι δημιουργικός τύπος, έφτιαξα μια πρόχειρη λίστα με τα ανάλογα ψώνια από την αγορά, εμπνευσμένη από άλλο ένα χρήσιμο blog που ανακάλυψα, το ilovevegan.com που μπορείτε κι εσείς να εκτυπώσετε και να χρησιμοποιήσετε στις πρώτες σας μέρες γνωριμίας με την διατροφή (Προσοχή! η λίστα είναι ενδεικτική και δεν εξαντλεί τις επιλογές που υπάρχουν). Βρείτε την και σε pdf.