Αναζήτηση
  • Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος MSc

#SheWorks - οι συνεντεύξεις συνεχίζονται: Εκάτη Φαϊτάκη

Το #SheWorks ξεκίνησε ως ένας πρώτος οδηγός επιβίωσης για γυναίκες επιχειρηματίες που χρειάζονταν στήριξη και εμψύχωση τις μέρες μετά την άρση του lockdown εξαιτίας του κορονοϊού (φυσικά ακόμα χρειαζόμαστε ενίσχυση για να προχωρήσουμε όλες, γι'αυτό και οι δράσεις του δεν σταματούν εδώ). Περιλαμβάνει συνεντεύξεις από την καθημερινότητα δραστήριων, δημιουργικών επιχειρηματιών, tips, ασκήσεις και χρήσιμες διευθύνσεις για να στηθεί μια επιχειρηματίας στα πόδια της από την αρχή ή να συνεχίσει μια προηγούμενη προετοιμασία που έμεινε στη μέση.

Στη συνέχεια, το #SheWorks έγινε κοινότητα δικτύωσης, συμβουλευτικής στήριξης και συνδιοργάνωσης project επιχειρηματικής δράσης.

Οι συνεντεύξεις συνεχίζονται και ετοιμάζουμε κοινές συναντήσεις σε ένα μέλλον που ευχόμαστε να είναι ευνοϊκότερο για την αγορά και τις προσωπικές μας προσπάθειες.

Σήμερα στην παρέα του #SheWorks φιλοξενούμε την Εκάτη Φαϊτάκη*.

Τι είναι αυτό που σε κινητοποιεί και σε κάνει να σηκώνεσαι από το κρεβάτι σου κάθε πρωί;

Με κινητοποιεί η ίδια η ζωή. Σηκώνομαι κάθε πρωί με ένα χαμόγελο, με μια αίσθηση ότι η μέρα που ξεκινάει δεν έχει κανένα λάθος, είναι μια ολοκαίνουρια μέρα με προοπτικές, κάτι για να ανακαλύψω από την αρχή. Παρόλο που θα σηκωθώ από το κρεβάτι και με το καλημέρα σας θα αρχίσω να τρέχω πέρα δώθε σαν τη τρελή, για να βγάλω τον αξιαγάπητο και πολύ ατίθασο κούταβο βόλτα και μετά να παίξω λίγο μαζί του, έπειτα να ξεκινήσω την εργασία, να καθίσω να γράψω κάτι λίγα αν έχω έμπνευση για επόμενο βιβλίο ή να φτιάξω τα κείμενα για το νέο website μου, να κάνω τις μεταφράσεις μου και στα Γαλλικά. Να κάνω κάποια ραντεβού προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας, να συναντηθώ με τη μητέρα μου ή με φίλες. Όλα αυτά και άλλα πολλά. Μια καθημερινότητα που υπόσχεται πολλά, που υπόσχεται εμπειρίες αλληλεπίδρασης, προσφοράς, με ένα όμορφο δούναι και λαβείν σε πολλά επίπεδα. Σίγουρα δε βαριέμαι. Επιζητώ να νιώθω την ανάγκη να σηκώνομαι το πρωί με την αίσθηση ότι έχω ευθύνη και σκοπό. Να ερευνώ, να εξερευνώ και να ψάχνω απαντήσεις. Να με τοποθετώ ενεργά στο μονοπάτι της δικής μου πρώτα εξέλιξης για να το μοιράζομαι έπειτα μαζί σας.

Ποιο θεωρείς το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς σου;

Όλα τα κομμάτια της δουλειάς μου έχουν τη δική τους σημαντική θέση. Η έρευνα της αλήθειας, η μελέτη, η παρακολούθηση μαθημάτων σεμιναρίων τεχνικών θεραπειών πάνω στην ολιστική προσέγγιση της ψυχικής υγείας, πρώτα για τη δική μου ανάπτυξη μέσα από το βίωμα και εξέλιξη. Έπειτα η μελέτη βιβλίων που θα με βοηθήσουν να συγκρίνω, να κρίνω, να διακρίνω, να τοποθετηθώ, να εμπνευστώ και να γράψω κάποια ιστορία. Όμως αυτό που θεωρώ στο τέλος το πιο σημαντικό είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις με τα άτομα. Όλα όσα μοιράζομαι. Πιστεύω πως αυτά που επιλέγω να μοιραστώ, να επικοινωνήσω, κατέχουν την σημαντικότερη θέση. Όλοι οι άνθρωποι που έρχομαι σε επαφή, είτε αυτή είναι προσωπική είτε όχι. Το πιο σημαντικό κομμάτι σε όλες τις δραστηριότητες και εργασίες μου είναι η επαφή.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε ένα νέο άνθρωπο που θέλει να κάνει κάτι παρόμοιο με αυτό που κάνεις εσύ;

Να το κάνει. Να κάνει αυτό που αγαπάει, να κάνει αυτό που πιστεύει ότι τον εμπνέει. Θα έλεγα στον οποιοδήποτε άνθρωπο να επιλέξει να κάνει κάτι που να είναι σύμφωνο με τις τάσεις του, τις δεξιότητες του. Αρκεί να το υποστηρίζει. Να ψάξει μέσα του να βρει που είναι δημιουργικός και να ενσωματώσει τη δημιουργικότητα του στην εργασία του. Να επιλέξει με σεβασμό στην εσωτερική του φωνή. Πάντα πίστευα ότι υπάρχει μια εσωτερική φωνή που μας μιλάει και μας οδηγεί. Και χρειάζεται να την ακούμε, παρόλο που οι φωνές των άλλων προσπαθούν να την καπακώσουν και να την κάνουν να σωπάσει, να την βάλουν στα γνωστά καλούπια. Είναι καιρός να ξεφύγουμε από το ελληνικό μοτίβο του να κατευθυνόμαστε στα ίδια επαγγέλματα και να φοβόμαστε να βγούμε έξω από τη ζώνη ασφαλείας.

Ποιο θα είναι το επόμενό σου βήμα;

Η πορεία μου είναι λίγο πολύ προκαθορισμένη για αυτή την περίοδο. Γράφω το επόμενο βιβλίο μου οπότε είμαι σε διαρκή έρευνα και διάβασμα. Ετοιμάζω αυτή την περίοδο το website, το instagram και το blog μου για να μπορεί ο κόσμος να έρχεται σε επαφή με τη δουλειά μου. Συνεχίζω την πορεία μου, τις σπουδές μου στις εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους. Έχω πάρει πιστοποίηση στο Theta healing και είμαι Theta Healing Practitioner, ασχολούμαι με την αριθμοσοφία που θεωρώ ότι είναι ένα υπέροχο εργαλείο αυτογνωσίας και κατεύθυνσης, με θεραπευτική ύπνωση και κάποιες άλλες ενεργειακές τεχνικές. Συνεχίζω λοιπόν πάνω σε αυτή τη γραμμή.