Θεραπευτικές μαγειρικές και μια γλυκιά συνέντευξη κατά του άγχους


Ο Γιώργος Γιαννέλος Γκανιάτσας δηλώνει foodie από κούνια και συνεχίζει στο επιτυχημένο του blog kserotiefages

"... Μανιακός γλυκατζής. Γκουρμεδιάρης και ταυτόχρονα φανατικός του street food. Λάτρης του καλού κρασιού. Έχω φετίχ με τα κουζινικά είδη, και αγαπώ πολύ τους τροφαντούς ανθρώπους με χιούμορ!..."

Κατά την διάρκεια της καραντίνας, πολλοί άνθρωποι στράφηκαν στην κουζίνα και καταπιάστηκαν με την μαγειρική. Έχει η μαγειρική ένα στοιχείο διαχείρισης του άγχους που βιώνουμε στην ζωή μας;

Η μαγειρική είναι ισχυρό αγχολυτικό ανέκαθεν και σε πολλές κουλτούρες στον πλανήτη μας. Το μαγείρεμα είναι μια διαδικασία που βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώνουν, να συγκεντρώνονται κάπου και να γίνονται δημιουργικοί. Άκουγα σαν μικρό παιδί τη γιαγιά μου να απαντάει ενθουσιασμένη πόσο της αρέσει να μαγειρεύει στην ερώτηση αν κουράζεται να φτιάχνει φαγητό για όλη την οικογένεια.

Ωστόσο δεν είναι μόνο η διαδικασία του μαγειρέματος που μας χαλαρώνει, αλλά και οι τροφές που λαμβάνουμε. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Β-12 που λαμβάνουμε από αυγά, γάλα αγελαδινό, μοσχάρι, τόνο, γάλα σόγιας, είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία και ακεραιότητα του νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος, δηλαδή κυριολεκτικά δρα σαν αγχολυτικό. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το ρύζι που περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην ηρεμία.

Στην Αμερική έχει γεννηθεί το «κίνημα» του culinary therapy δηλαδή της ανακούφισης μέσα από δραστηριότητες που εστιάζουν στην κουζίνα και την μαγειρική. Βλέπετε αυτή την τάση να έρχεται στην χώρα μας σύντομα;

Γνωρίζω ήδη μικρές επιχειρήσεις στην περιοχή μου που βοηθούν στην απασχόληση Ατόμων ΜΕΑ, οι οποίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρέχουν υπηρεσίες μαγειρικής ασχολίας.

Η χαρά των ατόμων αυτών δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια όταν συμβάλλουν στην διαδικασία μαγειρέματος και δημιουργούν τα δικά τους μπισκότα, κουλουράκια, κέικ κτλ.

Εάν κάτι τόσο απλό όπως το μαγείρεμα μπορεί να επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό την ψυχολογία ενός τόσο “δύσκολου” κοινού, δεν θεωρώ απίθανο να επικρατήσει η τάση στο μέλλον και σε ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Τι θεωρείτε εσείς ως comfort food?

Η Αχίλλειος πτέρνα μου είναι τα γλυκά.

Λατρεύω τα αμερικάνικα κούκις και πάντα όταν φτιάχνω διπλασιάζω την ποσότητα και τα κρατάω στην κατάψυξη για τις ξαφνικές λιγούρες, ξέρεις , αυτές που θέλεις γλυκό ΤΩΡΑ και δεν μπορείς να περιμένεις ούτε 10 λεπτά.

Θέλεις να σου δώσω συνταγάρα;

Ορίστε η συνταγή μου για τα Μπισκότα “Βελζεβούλ” με Καρύδι και Σοκολάτα από το μπλογκ μαγειρικής μου (βρες την συνταγή εδώ):

Προετοιμασία 15 minutes