top of page
Αναζήτηση
  • a healing tree community post

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2019

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου ως μια σειρά από δράσεις, ομιλίες και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο που έχουν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν περισσότερα άτομα πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας και να ενημερώσουν ανθρώπους όλων των ηλικιών σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια κρίση, να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις ψυχικές νόσους και να βελτιώσουν την συνολική ποιότητα της ζωής τους.

Η φετινή ημέρα είναι αφιερωμένη στο θέμα της πρόληψης ενάντια στην αυτοκτονία και στον ρόλο που μπορεί να παίξει καθένας από μας για την αποφυγή της.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γύρω στα 800,000 άτομα σε όλο τον κόσμο τερματίζουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, αριθμός που αντιστοιχεί σε ένα άτομο ανά 40 δευτερόλεπτα. Η αυτοκτονία μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία ενός ατόμου και υπολογίζεται ότι για κάθε άτομο που τερματίζει τη ζωή του, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 20 που έχουν προσπαθήσει ή που βασανίζονται από αυτοκτονικό ιδεασμό.

Στην Ελλάδα, στατιστικά στοιχεία του 2013 δείχνουν ότι τα περιστατικά αυτοκτονίας είναι μεγαλύτερα ανάμεσα στους άνδρες 35-54 ετών. Αυτή είναι και η ηλικιακή κατηγορία που βαραίνει περισσότερο τις γυναίκες αλλά σε σημαντικά χαμηλότερους αριθμούς. Ας λάβουμε υπόψη ότι οι αυτοκτονίες μπορεί να είναι περισσότερες αλλά συχνά δεν καταγράφονται ως τέτοιες από την οικογένεια του αυτόχειρα που αισθάνεται ενοχές και ντροπή για τον συγγενή του ή που δεν θέλει να έχει προβλήματα με την επίσημη Εκκλησία και τα έθιμα ταφής. Διαβάστε εδώ την ανάλυση των τελευταίων στοιχείων της Ελ.Στατ. για τις αυτοκτονίες του 2015 όπως παρουσιάζονται μαζί με άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τον Φορέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου για την Αντιμετώπιση του Κοινωνικού Αποκλεισμού, Κλίμακα.

Η αυτοκτονία βαραίνει την οικογένεια και τους συγγενείς του αυτόχειρα και έχει δραματικές επιπτώσεις στις ζωές της τοπικής κοινότητας και της κοινωνίας μας γενικότερα. Ωστόσο, η αυτοκτονία σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι μπορεί να προβλεφθεί με μια σειρά μέτρων που εστιάζουν σε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και προσφορά βοήθειας προς τα άτομα που την έχουν ανάγκη.

Ο οργανισμός Mental Health Foundation έφτιαξε το παρακάτω γράφημα με μερικές απλές συμβουλές για να σταθούμε πιο κοντά σε άτομα που υποφέρουν. Τα πρώτα γράμματα κάθε συμβουλής-παρότρυνσης, σχηματίζουν τη λέξη WAIT που σημαίνει Περίμενε! και συμβολίζει το κρίσιμο κενό ανάμεσα στο νοιάξιμο και στην παροχή βοήθειας:

W Δώσε προσοχή σε σημάδια δυσφορίας και αλλαγών στη συμπεριφορά

A Ρώτα "Κάνεις σκέψεις τερματισμού της ζωής σου";

Ι Θα περάσει - διαβεβαίωσε το αγαπημένο σου άτομο ότι, με βοήθεια, τα αισθήματα και οι σκέψεις που αφορούν στον τερματισμό της ζωής θα διαλυθούν με το χρόνο

Τ Μίλα με άλλους - ενθάρρυνε το αγαπημένο σου πρόσωπο να αναζητήσει βοήθεια από ένα γενικό ιατρό ή άλλο επαγγελματία της υγείας

Φυσικά, το παραπάνω γράφημα δεν συνιστά θεραπευτική μέθοδο, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του. Αυτό που μας διδάσκει είναι το πώς να μένουμε δίπλα σε αυτούς που υποφέρουν, να μην τους αφήνουμε μόνους και αβοήθητους, να έχουμε πάντα ένα αυτί και ένα μάτι έτοιμο για όσους αισθάνονται ότι ο κόσμος δεν τους χωράει ή για όσους περνούν μια δύσκολη περίοδο στη ζωή τους ή έχουν μπει σε περιπέτειες με συμπτώματα ψυχικής νόσου.

Από την άλλη, ο οργανισμός Time to Change επαναλαμβάνει την πολύ επιτυχημένη περσινή του καμπάνια Ask Twice που μας ενθαρρύνει να ρωτάμε και να ξαναρωτάμε τους αγαπημένους μας αν είναι καλά και αν χρειάζονται βοήθεια σε αντίθεση με το να θεωρούμε κάποια πράγματα ως δεδομένα.

Δείτε το στοχευμένο βίντεο που ακολουθεί:

Βρείτε ένα παλαιότερο οδηγό (στα αγγλικά) του οργανισμού Mind σχετικά με τη διαχείριση συναισθημάτων που αφορούν σε ψυχοπαθολογικές περιπτώσεις εδώ

1018 - 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία (με αστική χρέωση)

* Αν ανήκετε σε κάποια ομάδα, σύλλογο, σχολική κοινότητα ή απλά παρέα και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας τις δράσεις και τις δραστηριότητες που διοργανώνετε σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία, γράψτε μας εδώ και εμείς θα αναρτήσουμε τη δράση σας ή απλά ποστάρετε μια σχετική εικόνα στα κοινωνικά δίκτυα με το hashtag #thehealingtreecommunity

bottom of page