Τι είναι ψυχική υγεία

Ως ψυχική υγεία ορίζεται η αναζήτηση της ισορροπίας σε ψυχικό, διανοητικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.  Η ψυχική υγεία αφορά σε όλες τις πτυχές του ανθρώπινου βίου και επιπλέον αποδεικνύεται στην προσπάθειά μας να προσαρμοστούμε στις δύσκολες καταστάσεις, να διατηρήσουμε ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις και να αντλήσουμε χαρά από το περιβάλλον μας και τη ζωή. 

Η ψυχοπαθολογία αναφέρεται στη μελέτη των δυσλειτουργικών ψυχικών καταστάσεων που προκύπτουν στο δρόμο αυτής της προσπάθειας.

 

Η εξέλιξη και η πορεία της συμπεριφοράς επηρεάζεται άλλοτε αρνητικά και άλλοτε θετικά από το σχολείο, τους γονείς, τους συνομήλικους και το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο ζούμε.  Η καθημερινή τριβή με πρόσωπα και καταστάσεις μπορεί να δημιουργήσει άγχος. Το άγχος είναι η κατάσταση που δημιουργείται όταν οι αλλαγές σε έναν άνθρωπο ή στο περιβάλλον του, τον οδηγούν να θεωρήσει πως υπάρχει μια διαφωνία (αληθινή ή φανταστική) ανάμεσα στις απαιτήσεις μιας κατάστασης και των ψυχοκοινωνικών ή βιολογικών αποθεμάτων του.  Το άγχος βάζει επιπρόσθετες δυσκολίες στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα και έχει θεωρηθεί συνυπεύθυνος παράγοντας στην εμφάνιση διαταραχών ψυχικής υγείας. 

 

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής, οι διαταραχές προσωπικότητας και η σχιζοφρένεια.  Όταν βιώνουμε μια διαταραχή ψυχικής υγείας, η συμπεριφορά μας ή ο τρόπος που αισθανόμαστε και αντιδράμε απέναντι στους άλλους μπορεί να μας βάλουν σε προβληματισμό ή να μας προκαλέσουν έντονη δυσφορία. 

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους (πηγή: time-to-change.org.uk) σήμερα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας και χρειάζεται βοήθεια.  Πολλοί ωστόσο άνθρωποι αισθάνονται μόνοι και αβοήθητοι, μη μπορώντας να βρουν διέξοδο στις απορίες τους, ένα ανοιχτό, υποστηρικτικό περιβάλλον ή μια κοινότητα ανθρώπων που θα τους καταλαβαίνει επειδή θα μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες.

Η στάση μας απέναντι σε θέματα ψυχικής υγείας, η διάθεση να βοηθήσουμε και να ακούσουμε αυτό που έχει να πει ο διπλανός μας, μπορεί να κάνουν τεράστια διαφορά στον τρόπο που ο κόσμος αντιμετωπίζει τα θέματα ψυχικής υγείας. 

 

Μάθε σήμερα τι μπορείς να κάνεις γι'αυτό - έλα στην κοινότητα του The Healing Tree!

Διάβασε ακόμα:

 

Καταπολεμώντας το στίγμα που συνοδεύει τις ψυχικές νόσους

Προλαμβάνοντας την υποτροπή στα συμπτώματα ψυχικής νόσου