Αναζήτηση
  • GEA: Gender Equality Assembly

The Pow(d)er Room: η νέα στήλη συνεργασίας της The Healing Tree community με την GEA.

"Εδώ και πολύ καιρό, ήθελα να εμπιστευτώ κάποια κείμενα μου για τα έμφυλα στερεότυπα και τη γυναικεία ενδυνάμωση σε ένα διαδικτυακό τόπο στον οποίο αυτά δεν θα φάνταζαν ως παραφωνία.

Φυσικά υπάρχουν πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες για να στείλεις άρθρα σου αλλά το γοβάκι της συγκεκριμένης θεματολογίας ταιριάζει σε αυτές που δεν ενοχλούνται από τις διαφορετικές φωνές και που είναι πρόθυμες να τις αναδείξουν.


Με την Gea: Gender Equality Assembly ταιριάξαμε τους μήνες του αγώνα ενάντια στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια και, στη συνέχεια, δέσαμε για πολλαπλά project. Σήμερα λοιπόν, εγώ και η ψυχή της GEA Irene Perperidou παρουσιάζουμε τη στήλη


The Pow(d)er Room


ένας τίτλος που ήθελα να χρησιμοποιήσω από καιρό, ένα λεκτικό παιχνίδι που συνδυάζει το The Power Room, το κέντρο λήψης αποφάσεων με το The Powder Room, το μπάνιο στο οποίο καταφεύγουν τα διαλείμματα οι γυναίκες για να πουδράρουν τη μύτη τους και να κάνουν κους κους και lobbying.


Ιδού η συνέντευξη της συνεργασίας μας. Να περιμένετε τα καλύτερα (και τα χειρότερα)".


* της Δέσποινας Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγου και Συνιδρύτριας της Κοιν.Σ.Επ The Healing Tree για την Ψυχική Υγεία, σχετικά με τη συνεργασία με την GEA: Gender Equality AssemblyGEA: Για ποια πράγματα ή καταστάσεις η Δέσποινα θα έλεγε «ευχαριστώ» και «συγγνώμη» στη ζωή της;


ΔΛ: Το “συγνώμη” είναι μια υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους που έχουμε πληγώσει, τις περισσότερες φορές άθελά μας αλλά με σεβασμό στα δικά τους συναισθήματα: συνεπώς η απολογία δεν σηκώνει παζάρια. Πέρα από αυτή τη διαπίστωση όμως και αναγνωρίζοντας τους περιορισμούς και τις ελευθερίες του κοινωνικού περιβάλλοντος στο οποίο ζω, προχωρώ στη ζωή διατηρώντας μια μη απολογητική στάση απέναντι σε αυτά που πάσχισα να γίνω και αυτά στα οποία κατέληξα να πιστεύω, μαθαίνοντας τον εαυτό μου με τα χρόνια. Το “συγνώμη” είναι ισότιμη αναγνώριση αλλά δεν μπορεί να καταλήγει έκπτωση.


Λέω πολύ συχνά ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που με εμπιστεύονται και με τους οποίους κατεβαίνουμε μαζί σε κοινές προσπάθειες. Είμαι ευγνωμονούσα για κάθε μέρα που περνάει με συζητήσεις που μας προχωράνε συλλογικά μπροστά. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο.


GEA: Πώς ξεκίνησε το «The Healing Tree»;


ΔΛ: Ξεκίνησε από την παρατήρηση ότι δεκάδες λήπτες υπηρεσιών υγείας και οι φροντιστές τους έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ολόπλευρη πληροφορία και ανθρώπινο δυναμικό επαγγελματιών που θα σταθούν προσωποποιημένα στη διαδρομή υγείας τους, παρέχοντας λύσεις και εναλλακτικές για τα προβλήματα που αφορούν στην καθημερινότητα της ψυχικής υγείας. Η διαχείριση του τομέα αυτού είναι ψυχιατρικο-κεντρική αλλά από τον πυρήνα της απουσιάζει ο άνθρωπος ως υπόσταση όχι ως ταμπέλα. Δεν είμαστε η νόσος μας. Η ψυχική υγεία έχει μοναξιά και περιθωριοποίηση. Φτιάξαμε ένα “δέντρο” από βοηθούς, από χέρια προσφοράς και αγάπης εκεί που απουσίαζαν οι επίσημες προσπάθειες του κράτους και εκεί που η υποτιθέμενη αποϊδρυματοποίηση τα έκανε θάλασσα: γιατί ποιο το νόημα των ανθρώπων που γερνούν στο περιθώριο, αβοήθητοι και ξεχασμένοι, μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους, αν δεν μπορείς να προχωρήσεις παραπέρα στην συμπερίληψη, την ορατότητα, τις προτάσεις εξόδου από τα δωμάτια-φυλακές;


GEA: Τι σημαίνει για εσάς «Healing Tree», ποιοι είναι οι στόχοι του και τι προγράμματα προσφέρει;


ΔΛ: Σημαίνει ένα προσωπικό στοίχημα κοινωνικής προσφοράς, έγκυρης ενημέρωσης, συνεργασιών υπέρ της ψυχικής υγείας, ευαισθητοποίησης πολιτών και εμψύχωσης των ληπτών υπηρεσιών υγείας και των οικογενειών τους. Σε αυτούς τους άξονες χτίζουμε αντίστοιχα προγράμματα που βοηθούν κάθε ενδιαφερόμενο να μάθει, να κοινωνικοποιηθεί, να μοιραστεί, να καταλάβει, να βγει στην κοινότητα, να λειτουργήσει ως μέλος ομάδας, να υποστηρίξει και να υποστηριχθεί πάνω σε θέματα που απαντούν στην ψυχή. Να μην μένει μόνος.GEA: Αν το έλλειμμα ισότητας είναι δημοκρατικό έλλειμμα, τότε ποιο είναι το επόμενο συλλογικό μας βήμα; Είστε ικανοποιημένη από τη πρόοδο στα ζητήματα ισότητας; Ποιοι τομείς υστερούν;


ΔΛ: Σαφώς έχουμε προχωρήσει στο κομμάτι της αναγνώρισης, της λεκτικοποίησης των ανισοτήτων και της νομικής διαχείρισης των αδικιών που λαμβάνουν χώρα στην κοινωνία μας.


Δεν έχουμε σημειώσει πρόοδο σε θέματα νοοτροπίας ή μαζικότητας στους αγώνες. Η ανθρωποφαγία των γυναικών στα κοινωνικά δίκτυα εξακολουθεί να “χτυπάει” αρνητικά ως φαινόμενο, τα στερεότυπα θερίζουν, ο ρατσισμός γύρω από τα φύλα μοιάζει σαν χαραγμένος στο dna μας. Λίγοι άνθρωποι επιλέγουν να σπάσουν τους φαύλους κύκλους της τοξικότητας με την οποία αυτόματα απαντά το μυαλό στις προκλήσεις (και λέω “αυτόματα” επειδή οι παλαιότερες γενιές δίδαξαν στα παιδιά τους να ανταποκρίνονται σε πολύ συγκεκριμένα γνωστικά κουτάκια). Στους αγώνες μας είμαστε αριθμητικά λίγες και πολύ λιγότερες βρίσκουν το θάρρος να δεσμευτούν και να εκτεθούν δημόσια απέναντι στην αλλαγή.


GEA: Τι θα συμβουλεύατε με τη σημερινή σας γνώση και εμπειρία τον νεότερό σας εαυτό;


ΔΛ: Να μη φοβάται και να έχει υπομονή. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύουν, είμαι ανυπόμονη και αντισταθμίζω τον τρόμο με ακόμα περισσότερη δουλειά, ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση.


GEA: Ποια ήταν και είναι τα δικά σας γυναικεία πρότυπα;


ΔΛ: Όλες οι γυναίκες που λένε την γνώμη τους, που ανοίγουν δρόμους, που κυνηγούν τα όνειρά τους, που δεν αναρωτιούνται αν “τις αγαπάει” κάποιος και δεν προσαρμόζουν την συμπεριφορά τους για να αρέσουν στα πλήθη. Οι γυναίκες που διαλαλούν την αδικία, που φτιάχνουν γέφυρες για τις λιγότερο προνομιούχες, που γίνονται η φωνή όσων δεν μπορούν να μιλήσουν για οποιονδήποτε σοβαρό λόγο.


Και, αυτές τις μέρες, οι γυναίκες στην Καμπούλ που διαμαρτύρονται ενάντια στο σκοτάδι των Ταλιμπάν.GEA: Τι σημαίνει για εσάς ενδυνάμωση και πως μπορούμε να ενισχύσουμε τη πίστη στον εαυτό μας;


ΔΛ: Ενδυνάμωση είναι το κουράγιο να ζεις μια ζωή χωρίς ενοχές. Δεν υπάρχει πίστη στον εαυτό μας αν διαρκώς αναρωτιόμαστε τι “πρέπει” να πούμε προκειμένου να μη στεναχωρήσουμε τον τάδε και τον δείνα, προκειμένου όλα γύρω μας να παραμένουν ίδια, ακούνητα, βαλσαμωμένα. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι η πίστη είναι κάτι που χτίζεται με την εμπειρία, την προσωπική αναζήτηση, την δουλειά με τον εαυτό μας και την εμπιστοσύνη στους άγνωστους άλλους. Η πίστη έρχεται βιωματικά, η αυτοπεποίθηση είναι κοινωνική διεργασία.


Επίσης, ενδυνάμωση για μένα θα πει να έχεις σπάσει, κάψει και εξουδετερώσει τον ομφάλιο λώρο με τις προηγούμενες γενιές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζεις και δεν τιμάς τις ρίζες σου αλλά ότι απλώνεις δικές σου ρίζες έχοντας μεταβολίσει όλη τη θετική επιρροή, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προηγούμενους για να τη μεταφέρεις στους επόμενους. Καμία γενιά δεν πρέπει να κάθεται σφιχταγκαλιασμένη με τη σκυτάλη, αρνούμενη να την παραδώσει.


GEA: Πώς το γυναικείο φύλο θα συντελέσει στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας;


ΔΛ: Με συνέργειες και σπάζοντας το στερεότυπο που θέλει τις γυναίκες να μην υποστηρίζουν η μία την άλλη. Με το να πάρουν τη συνειδητή απόφαση να λάμπουν μέσα σε μια αίθουσα αντί να κρύβονται πίσω από άλλους, σε γωνίες.


GEA: Τι ονειρεύεστε για το μέλλον του «The Healing Tree»;


ΔΛ: Να αποτελέσει πρότυπο ενδιάμεσου σπιτιού (intermediate mental health setting) στην Ελλάδα αφού βέβαια πρώτα το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του κάνει την τιμή στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα να την αναγνωρίσει και να την λάβει σοβαρά υπόψη.


Να συμβάλλει στο βαθμό που του αναλογεί στην καταπολέμηση του στίγματος για τις ψυχικές νόσους. Να μεγαλώσει σε αριθμό μελών, να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να φτιάξει παραρτήματα.


GEA: Ποια είναι τα μέσα επικοινωνίας για το «The Healing Tree»;


ΔΛ: Υπάρχει ο ιστότοπος μας www.healingtreecommunity.com καθώς και οΙ λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα σε facebook και Instagram @healingtreecommunity και @healingtreeproject αντίστοιχα.


GEA: Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο βιβλίο που ετοιμάζετε


ΔΛ: Πρόκειται για ένα βιβλίο εργασιών για τις ανθρώπινες σχέσεις και τους τρόπους με τους οποίους συνδεόμαστε συναισθηματικά. Είναι η συνέχεια του bootcamp ενδυνάμωσης που είχε το όνομα Ξαναγράφοντας την Ιστορία της Ζωής σου, του πρώτου βιβλιο-σεμιναρίου για το πώς μπορεί κάποιος να βρει τα δικά του πατήματα για μια δυναμική, θετική αλλαγή στη ζωή. Αυτή η νέα έκδοση εστιάζει στο πώς οικοδομούμε υγιείς σχέσεις αλλά και στο πώς καταρρίπτουμε τυχόν στερεότυπα γύρω από την ερωτική συμπεριφορά. Γι' αυτό και έχει τον υπότιτλο #TheSexAndRelationshipsEdition. Έρχεται τον Οκτώβριο στην κοινότητα του The Healing Tree, μαζί με το επεξηγηματικό εργαστήρι για τις σχέσεις Love Lab. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη θεματολογία τόσο του βιβλίου όσο και του εργαστηρίου και ελπίζουμε πραγματικά να μπορέσουμε να συναντηθούμε δια ζώσης με τους φίλους μας, με προσοχή φυσικά λόγω της πανδημίας.