"I pledge to read the written word": η συνέντευξη με τον Αγη Αθανασιάδη
*Ο κ. Άγης Αθανασιάδης είναι δημιουργός ενός από τα πιο παλιά ιστολόγια κριτικής βιβλίου, του Librofilo, a books' aficionado, δεινός αναγνώστης βιβλίων, μέχρι πρόσφατα συνιδιοκτήτης του Booktalks, αλλά πολύ περισσότερο λάτρης του γραπτού λόγου. Διατηρεί ένα από τα πιο επιδραστικά βιβλιοπροφίλ στο facebook και η διαδικτυακή συνάντηση μαζί του υπήρξε - εκτός από πηγή έμπνευσης - διαφωτιστική. Τον ευχαριστούμε για την συνέντευξη.
Δέσποινα Λιμνιωτάκη: Ο γκουρού του marketing και συγγραφέας σχετικών βιβλίων Seth Godin έχει επανειλημμένως ισχυριστεί ότι τα βιβλιοπωλεία μπορούν πλέον να επιβιώσουν ως χώροι γέννησης ιδεών, συνάντησης και επικοινωνίας αλλά όχι ως τοπικά υποκαταστήματα της Amazon. Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα;
'Αγης Αθανασιάδης: Μάλλον εννοείτε τα μικρότερα βιβλιοπωλεία, γιατί τα μεγάλα καταστήματα δεν διαφέρουν και τόσο από τα «τοπικά υποκαταστήματα της Amazon».
Τα βιβλιοπωλεία θα επιβιώσουν ως χώροι πολιτισμού και ανταλλαγής ιδεών, ως σημεία πώλησης ενός αγαθού που μπορεί να μην είναι «ζωτικής ανάγκης» (για τους περισσότερους) αλλά αντιπροσωπεύει μια ανάσα ζωής και συνειδητοποίησης ότι παραμένουμε άνθρωποι ότι κι αν συμβεί. Επίσης κάπου συμφωνώ με τον αφορισμό ότι «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο» και τι πιο όμορφο από το να πιάνεις στα χέρια σου, μια ωραία έκδοση και να μιλάς γι’ αυτήν. Διαφωνώ με τον «γκουρού του μάρκετινγκ», στην χρήση της λέξης «πλέον» που έχει τελεολογική χροιά – δεν αλλάζει τόσο πολύ ο κόσμος, πάντα θα υπάρχουν βιβλιοπωλεία, όπως και το βιβλίο ως είδος, με τον ίδιο τρόπο που πάντα θα υπάρχουν και φούρνοι που θα ψήνουν ψωμί παρότι μπορείς να βρεις ότι ζητάς ακόμα και σε πρατήρια βενζίνης.
Δ.Λ.: Διαβάζουν οι Έλληνες σήμερα;Και αν ναι, ποιο είναι το πιο δημοφιλές genre;
Α.Α.: Δεν διάβαζαν ποτέ ιδιαίτερα οι Έλληνες, δεν είναι στην κουλτούρα μ