Ημέρα της Μητέρας

Η μητρότητα δεν αρχίζει και τελειώνει με την αναπαραγωγή ενώ απαιτεί ικανότητες που ξεπερνούν αυτή της γέννησης ενός παιδιού. Η μητρότητα από μόνη της δεν είναι προνόμιο: αφορά σε πρόσωπα, ρόλους, κοινωνικές πρακτικές, υποχρεώσεις, απολαύσεις και προσωπικούς αγώνες. Πρόκειται για μια διαρκή διαδικασία και όχι για τίτλο, για αναζήτηση και όχι για κατάκτηση.

Με τα προβλήματα στην Ελλάδα και την υγειονομική κρίση από τον κορωνοϊό, ο κόσμος της μητέρας συρρικνώθηκε σημαντικά. Όλες οι κατακτήσεις προηγούμενων ετών σε επίπεδο εκπαίδευσης και εργασίας της γυναίκας, που βοήθησαν την ίδια να δημιουργήσει ένα περιβάλλον πνευματικής και ψυχολογικής στήριξης για την οικογένειά της, δεν άντεξαν το κόστος. Οικογένεια δεν είναι μόνο η πυρηνική: σε μια χώρα που πλήττεται από ανεργία και ανισότητες, που βουλιάζει στο φόβο και αντικαθιστά το διάλογο με τη βία, ας αναλογιστούμε τη θέση των μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες η μητέρα είναι μοναδική τροφός και φροντιστής των παιδιών της. Με τι όπλα μπορεί αυτή η μητέρα να παλέψει την πιθανότητα να μείνει εκτός εργασίας και ποια ποιότητα διαβίωσης τής επιτρέπεται να ονειρεύεται για τα παιδιά της; ‘Η της μάνας που πρέπει να φροντίσει ένα παιδί που πάσχει από χρόνια ασθένεια. Της άνεργης μητέρας που ανησυχεί για πιθανή κατάρρευση του σπιτικού της. Εκείνης της μητέρας που παλεύει με κάποιο νόσημα ενώ ταυτόχρονα πασχίζει να συντηρήσει οικονομικά και ηθικά την οικογένειά της; Της μάνας που χάνει το σύντροφό της από αιφνίδιο θάνατο; Της μετανάστριας μάνας που φοβάται για πιθανό ρατσιστικό ξέσπασμα εναντίων των μικρών της; Της μητέρας που απλά επιθυμεί να αποκτήσει περισσότερα παιδιά; Άραγε το ποσοστό κινδύνου φτώχειας δεν είναι μεγαλύτερο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δυσκολίες και τα έξοδα για τις παραπάνω περιπτώσεις είναι πολλαπλάσια σε σχέση με αυτά μιας οικογένειας που δεν αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα; Το πρόβλημα λοιπόν είναι η απουσία στήριξης για τις ομάδες εκείνες του πληθυσμού που δίνουν έναν άνισο αγώνα με το κράτος πρόνοιας και την καθημερινότητα. Το πρόβλημα είναι ότι ξαναγυρίσαμε στις εποχές που ο οικογενειακός προϋπολογισμός ήταν έννοια ανήκουστη και που η επιβίωση είχε σε πολλά να κάνει με την τύχη (αυτό που άλλαξε είναι το ότι δεν μιλάμε για δείκτες παιδικής θνησιμότητας πια, αλλά για ποσοστά διαταραχών, ενδοοικογενειακής βίας, ενήλικων αυτοκτονιών). Κι αν μπορούμε ακόμα να εξασφαλίσουμε ένα πιάτο φαΐ, απουσιάζουν η ασφάλεια, η θαλπωρή, η υγεία, η κοινωνική παιδεία, η συλλογική συνείδηση, όλα αυτά που η μάνα πρώτη από όλους καλείται και σήμερα και πάντα να «καλύψει» από το ψυχικό της υστέρημα και μέσα από τον δικό της, προσωπικό αγώνα.

Δίπλα δίπλα με τις ευχές για την Ημέρα της, ας προσφέρουμε στήριξη, σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση για τις επιλογές που έχει η μητέρα στην Ελλάδα του σήμερα. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν μπορεί πλέον να αφήνεται μόνη.