top of page
Αναζήτηση
  • Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος MSc

Τι είναι το ecotherapy;

Η θεραπεία στην φύση με την βοήθεια του περιβάλλοντος είναι ευρύτερα γνωστή κάτω από την ομπρέλα θεραπευτικών τεχνικών που ονομάζεται ecotherapy. Πρόκειται για μια σειρά προγραμμάτων που έχουν ως στόχο την πνευματική μας αποφόρτιση από το άγχος και την ψυχική μας καλλιέργεια και ευεξία, μέσα από μια σειρά δράσεων, ασκήσεων και δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στην ύπαιθρο.

Τα προγράμματα αυτά μπορεί να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τις παραδοσιακές θεραπείες σε περιπτώσεις ψυχικής νόσου, να «συνταγογραφηθούν» από τους ειδικούς ψυχικής υγείας για την αποφυγή υποτροπών και την σταθεροποίηση του ασθενούς ή να αποτελέσουν εργαλείο αυτοβοήθειας από ανθρώπους που βιώνουν στρες. Τα προγράμματα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις παραδοσιακές θεραπείες ή τις επισκέψεις σε ψυχολόγο/ψυχίατρο και κάθε απόπειρα συμμετοχής σε αυτά τα προγράμματα πρέπει να σχεδιάζεται με προσοχή, με τη βοήθεια ειδικών.

Τα προγράμματα μπορούν να υλοποιηθούν σε αστικό ή φυσικό/αγροτικό περιβάλλον, σε πάρκα και κήπους ή στην εξοχή, στο βουνό και στην θάλασσα. Κάποιες συνεδρίες ecotherapy είναι δομημένες και ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο και άλλες λειτουργούν αυτοσχέδια. Επίσης, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις ομαδικές και στις ατομικές δράσεις και συνεδρίες. Μερικά από αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνουν:

Τις εξορμήσεις περιπέτειας στην φύση που επικεντρώνονται στην σύσφιξη σχέσεων μέσα σε μια ομάδα, στην ψυχολογική στήριξη και στην καλλιέργεια συλλογικής συνείδησης. Περιλαμβάνουν φυσική άσκηση, συχνά έντονη (ορειβασία, rafting, εξερεύνηση σπηλαίων) και απαιτούν την ύπαρξη και την στήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό από οδηγούς, εκπαιδευτές και θεραπευτές.

Τις παρεμβάσεις με την βοήθεια των ζώων (Animal Assisted Interventions). Λαμβάνουν χώρα συνήθως σε φάρμες στις οποίες μπορούμε να ασχοληθούμε με τα ζώα, φροντίζοντάς τα ή επιτρέποντας την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ μας. Διαφέρουν από την θεραπεία με την βοήθεια των ζώων (Animal Assisted Therapy) ως προς τους στόχους και την μεθοδολογία που ακολουθούμε.

Την εργασία στην ύπαιθρο που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, από την βοήθεια στις γεωργικές καλλιέργειες, μέχρι την φροντίδα κήπων και την παρατήρηση ζώων με την βοήθεια εξειδικευμένων επαγγελματιών.

Την συστηματική παρουσία στην φύση για να φορτίσουμε μπαταρίες, να χαλαρώσουμε, να εμπνευστούμε και να αναπνεύσουμε ελεύθερα.

Η θεραπεία στη φύση έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχική μας υγεία καθώς συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους και της θλίψης ενώ τονώνει την αυτοπεποίθηση και τις ψυχικές αντοχές. Επιπλέον, βοηθάει σε θέματα θυμού, και διαταραχών ύπνου και λήψης τροφής. Το κυριότερο όμως όφελος είναι το ότι παρέχει ένα περιβάλλον μη παρεμβατικό μέσα στο οποίο κάποιος μπορεί να είναι ο εαυτός του χωρίς να χρειάζεται να μιλάει για τα προβλήματά του. Αποτελεί μια αφορμή και μια ευκαιρία για κοινωνικοποίηση, για (επανα)δραστηριοποίηση και για την αναζήτηση του εσωτερικού μας παιδιού.

Μπορώ να κάνω ecotherapy μόνος μου;

Παρακάτω βρίσκονται μερικές ιδέες που μπορούν να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε σε απλούστερα, φυσικά περιβάλλοντα χαμηλώνοντας τους τόνους και απολαμβάνοντας τη ζωή:

Συλλέξτε αναμνηστικά από την φύση όπως βότσαλα από την παραλία, κλαδιά δέντρων, φύλλα ή χώμα, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε project τέχνης.

Φτιάξτε ένα χώρο στο σπίτι αφιερωμένο στο περιβάλλον, ίσως κοντά σε ένα παράθυρο που βλέπει έξω, στο μπαλκόνι ή ακόμα και σε μια ταράτσα που θα έχετε διακοσμήσει με τρόπο που να θυμίζει εξοχή.

Βάλτε περισσότερο πράσινο μέσα κι έξω από το σπίτι, φυτέψτε ότι σας αρέσει ή διακοσμήστε με γλάστρες τον προσωπικό σας χώρο.

Τραβήξτε φωτογραφίες από τοπία και φτιάξτε τον δικό σας mood board, ένα πίνακα έμπνευσης και αναμνήσεων που θα σας βοηθήσει να κρατάτε το ηθικό ακμαίο σε δύσκολες στιγμές.

Προτιμήστε φυσικά υλικά στην διακόσμηση του σπιτιού, οικολογικά υφάσματα και σίγουρα λιγότερες οθόνες – είναι ένας τρόπος για να θυμάστε την σχέση σας με την φύση και το περιβάλλον.

bottom of page