top of page
Αναζήτηση
  • healingtreeproject

Adeste… σε ένα φεστιβάλ ενάντια στην απομόνωση


Ένα διήμερο εκδηλώσεων για την απομόνωση, το Adeste festival, διοργανώνει το θέατρο “Ομμα Στούντιο”, στο Ηράκλειο Κρήτης, το Σάββατο 3 στις 5.30 το απόγευμα και την Κυριακή 4 Νοεμβρίου από τις 10 το πρωί.

«Αντέστε» στην κρητική διάλεκτο σημαίνει «Ελάτε! Πάμε!», είναι μια προτροπή για να κάνει κανείς κάτι, μια παρακίνηση για συμμετοχή.

Αντέστε όλοι λοιπόν, να δούμε με μια άλλη ματιά ανθρώπους ή συλλογικότητες… Αντέστε να ακούσουμε προσωπικές ιστορίες… Να φτιάξουμε γέφυρες ανάμεσα στους πολιτισμούς και να γνωρίσουμε πώς είναι να ζει κανείς στην… απομόνωση’’ τονίζουν οι διοργανωτές.

Το φεστιβάλ επικεντρώνεται στο ζήτημα της κοινωνικής / συναισθηματικής απομόνωσης.

Εκτός από την ευκαιρία να συναντηθούν απομονωμένες – περιθωριοποιημένες ομάδες, άνθρωποι (ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, μετανάστες, Ρομά κ.ά.) και να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, βασικός στόχος είναι να χτιστούν γέφυρες ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες, έτσι ώστε όλες οι κοινότητες να μπορούν να εκφράζονται χωρίς προκαταλήψεις, αλλά και δοθούν ερεθίσματα, για καλύτερη ενσωμάτωση στην κοινωνία, των πολιτών που αισθάνονται απομονωμένοι.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 - Πολύκεντρο νεολαίας Δήμου Ηρακλείου

17.30 – 17.45 Καλωσόρισμα. Εισήγηση για το τι είναι το Tandem Fryslan και το Αντέστε πρότζεκτ.

17.45 – 18.10 Παρουσίαση από το καλλιτεχνικό σχολείο Ηρακλείου.

18.10 – 18.30 “Κοινωνία και μοναξιά». Εισήγηση από τον καθηγητή πανεπιστημίου Γ. Νικολακάκη.

18.30 – 19.00 Καλλιτεχνική παρέμβαση από την θεατρική ομάδα των φοιτητών Πανεπιστημίου Ηρακλείου και εισήγηση από τον Γιώργο Αντωνάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Δήμου Ηρακλείου.

19.00 – 19.20 «Πώς μπορεί η Τέχνη να σπάσει την απομόνωση; Τα «Barters» του θεάτρου Οντίν, εισήγηση από την Κορίνα Αποστολοπούλου, ηθοποιό – θεατρολόγο.

19.30 – 19.50 Μικρό διάλειμμα. Διαδραστική παρέμβαση από το The_projectGR , με θέμα τη διακωμώδηση των διακρίσεων στο βιομηχανικό design.

19.50 – 20.05 Παρουσίαση του Συλλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα «The_projectGR»

20.05 – 20.15 “Reach out”. Στερεότυπα και περιθωριοποίηση στον χώρο της ψυχικής υγείας, Δέσποινα Λιμνιωτάκη, ψυχολόγος, πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. “The Healing Tree”.

20.15 – 21.00 Προσωπικές ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι σε κάποιο σημείο της ζωής τους βίωσαν την απομόνωση. Θα συμμετέχουν ηλικιωμένοι, μετανάστες, μέλη του συλλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα «The_projectGR”, άνθρωποι με αναπηρία, Ρομά.

21.00 – 22.00 Προβολή μέρους της ταινίας – έρευνας για τους Ρομά, της Ευαγγελίας Γούλα. Εισήγηση από τον Πρόεδρο του καταυλισμού Ρομά Αλικαρνασσού.

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 - Καταυλισμός των Ρομά, Αλικαρνασσός, Ηράκλειο.

Καθ’ όλη την ημέρα, στον καταυλισμό, θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με έργα του Άρη Βεϊσάκη, μέλος του συλλόγουThe_projectGR και της σχεδιαστικής ομάδας Spir.To

10.00 – 12.00 Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά. «Ποιο το χρώμα της απομόνωσης;»

12.00 – 14.00 Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά και ενήλικες από τους ηθοποιούς του θεάτρου ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ με τίτλο «Στην απομόνωση. Πώς νιώθει κανείς;»

12.00 – 14.00 (Παράλληλη δράση) «Food stories. Human recipies». Άνθρωποι του Κόσμου μαγειρεύουν ξεχασμένες συνταγές και αφηγούνται προσωπικές ιστορίες.

14.00 – 16.00 Διάλειμμα. Τρώμε όλοι μαζί.

16.00 – 18.00 «Αν εσύ ήσουν εγώ». Οι γυναίκες επισκέπτριες γίνονται Ρομά για μια μέρα (οι γυναίκες του καταυλισμού θα τους δώσουν ρούχα, θα τους φτιάξουν τα μαλλιά, θα τους βάψουν…)

18.00 – 19.00 Δρώμενο (site-specific) από τους νέους του καταυλισμού.

19.00 Πάρτυ. Μουσική και χορός.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα Tandem Fryslan αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της πόλης Leeuwarden – Fryslan (LF2018), Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2018, σε συνεργασία με το European Cultural Foundation και το Mitost. Έχοντας ως θέμα τις «Ανοιχτές Κοινότητες», η LF2018 εστιάζει σε πολιτιστικές παρεμβάσεις και πρωτοποριακές λύσεις, δημιουργώντας συνεργασίες με πολιτιστικούς πράκτορες και οργανισμούς που εδρεύουν, από τη μία, στην περιοχή της βόρειας Ολλανδίας (Fryslan) και στην υπόλοιπη Ευρώπη, από την άλλη.

Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν το θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ και το κοινωνικο-πολιτιστικό κέντρο «It Koartling» (Buitenpost, Ολλανδία).

Η κοινή αίτηση των δύο οργανισμών που επιλέχθηκε ανάμεσα σε πολλές άλλες , περιλαμβάνει ένα φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί και στις δύο χώρες με τίτλο «Adeste/Kom Erbij/Come on”.

«Αντέστε» στην κρητική διάλεκτο σημαίνει «Ελάτε! Πάμε!», είναι μια προτροπή για να κάνει κανείς κάτι, μια παρακίνηση για συμμετοχή.

Το φεστιβάλ για φέτος επικεντρώνεται στο ζήτημα της κοινωνικής/συναισθηματικής απομόνωσης. Εκτός από την ευκαιρία να συναντηθούν απομονωμένες –περιθωριοποιημένες ομάδες, άνθρωποι (ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες κ.ά.) και να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, βασικός στόχος είναι να χτιστούν γέφυρες ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες, έτσι ώστε όλες οι κοινότητες να μπορούν να εκφράζονται χωρίς προκαταλήψεις, αλλά και δοθούν ερεθίσματα, για καλύτερη ενσωμάτωση στην κοινωνία, των πολιτών που αισθάνονται απομονωμένοι .

Το φεστιβάλ «KomErbij” στο Buitenpost, Ολλανδία, πραγματοποιήθηκε στις 21-22 Σεπτεμβρίου 2018, ενώ το φεστιβάλ “Αντέστε» στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2018.


bottom of page