top of page
Αναζήτηση
  • APA

Μήπως τελικά "δεν είσαι ο εαυτός σου όταν πεινάς"; Τώρα η εξήγηση βρέθηκε!

Hangry (από τις λέξεις hungry + angry) είναι η λέξη που περιγράφει εκείνη την αντίδραση που βασίζεται σε βιολογικούς, συναισθηματικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και έχει σχέση με τον "θυμό" ή την εσωτερική αναστάτωση που μπορεί να αισθάνεται κανείς όταν πεινάει. Ένας πιθανός παράγοντας αυτού του θυμού είναι η ξαφνική πτώση του επιπέδου της γλυκόζης ("ζάχαρο") στο αίμα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η έρευνα* της Αμερικάνικης Ψυχολογικής Εταιρείας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Emotion

Στόχος της έρευνας ήταν να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ πείνας και συναισθηματικής κατάστασης. Σύμφωνα με την συγγραφέα του άρθρου Jennifer MacCormack, MA, όταν πεινάμε υπάρχουν δύο μεταβλητές που θα καθορίσουν το κατά πόσο θα εκδηλώσουμε αρνητική συμπεριφορά: το γενικό πλαίσιο (context) και η αυτεπίγνωση (self awareness).


Η έρευνα ρίχνει φως στην σχέση εγκεφάλου-σώματος και στο κατά πόσο οι αλλαγές στον οργανισμό επηρεάζουν την αντίληψή μας για τον κόσμο μέσω των συναισθημάτων που γεννούν, της μνήμης που έχουμε από προηγούμενες εμπειρίες και της αξιολόγησης της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε εκείνη την στιγμή. Αυτή η σχέση δεν είναι μόνο σημαντική για την συνολική ψυχική μας υγεία αλλά και για την επίγνωση του εδώ-και-τώρα, της εμπειρίας και της απόλαυσης της καθημερινότητας.


Η συγγραφέας πιστεύει ότι το πόρισμα μπορεί να μελετηθεί σε σχέση και με άλλες καταστάσεις που ταλαιπωρούν τον οργανισμό, όπως την κούραση και την φλεγμονή.


* Article: “Feeling Hangry? When Hunger is Conceptualized as Emotion,” by Jennifer MacCormack, MA, and Kristen Lindquist, PhD, University of North Carolina, Chapel Hill. Emotion, published June 11, 2018.

bottom of page