top of page
Αναζήτηση
  • Δέσποινα Λιμνιωτάκη

Αθήνα Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2018


"23 Απριλίου 2018 - 22 Απριλίου 2019: μια ολόκληρη χρονιά γεμάτη βιβλία, ανάγνωση, πολιτισμό και δράσεις που προωθούν την γνώση. Στόχος είναι να φέρουμε τα βιβλία σε κάθε γειτονιά..."

Βρείτε την κεντρική ιστοσελίδα από την

Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα βιβλίου εδώ


Η κοινότητα του The Healing Tree συμμετέχει στην γιορτή με αφιερώματα στο βιβλίο και στις εκδόσεις που προωθούν το μήνυμα για την ψυχική υγεία και την καταπολέμηση του στίγματος που την συνοδεύει. Μείνετε συντονισμένοι στο blog μας και απολαύστε μια βουτιά στα πιο αγαπημένα σας αναγνώσματα!


 

Children and Books*


Τίποτα δεν είναι καλύτερο για να εξοικειώσει τα παιδιά με τις αλλαγές της ζωής από ένα καλό βιβλίο.


Όλα τα θέματα που μας απασχολούν μπορούν να παρουσιαστούν, να μελετηθούν και να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας και ανάλυσης για τις μικρότερες ηλικίες.


Τα βιβλία αποτελούν ένα ασφαλές μέσο παρουσίασης ιστοριών. Οι ιστορίες έχουν σαφή σχέση με την δύσκολη πραγματικότητα αλλά ο έμμεσος τρόπος που αυτή δίνεται στα παιδιά τούς επιτρέπει να αντιμετωπίσουν την αλήθεια με λιγότερο φόβο.


Ο συμβολισμός, οι ήρωες που πάσχουν μαζί με τα παιδιά, το πρόβλημα και η αναζήτηση λύσεων μέσα από την αφήγηση, το καλό και το κακό που εναλλάσσονται, η τελική κάθαρση και τα συμπεράσματα που προκύπτουν στη διαδρομή, όλα αποτελούν αφόρμηση για ανάγνωση, συζήτηση και ανάλυση/επεξεργασία μαζί με τα παιδιά.


  • Τα βιβλία συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση των ορίων του παιδιού και τον καθορισμό του ρόλου του στην κοινωνία.

  • Στα τέλη του 1970 και τις αρχές του 1980 η βία, η απώλεια, ο θάνατος, η επώδυνη πλευρά της ζωής εμφανίζονται και πάλι στην παιδική λογοτεχνία μετά από χρόνια απουσίας υπέρ μιας «ανώδυνης» ή «ψυχαγωγικής» θεματολογίας.

  • Το καλό βιβλίο εξοικειώνει τα παιδιά με τις δυσάρεστες εμπειρίες μέσα από τις οποίες διδάσκεται τον κύκλο της ζωής.

  • Το παιδί μαθαίνει τον εαυτό του μέσα από το ταξίδι της αναζήτησης ενώ καλλιεργεί δεξιότητες για την εξεύρεση λύσεων σε δύσκολες καταστάσεις.

  • Το βιβλίο βοηθάει το παιδί να αποδεχτεί την ιδέα του θανάτου και της κοινής μοίρας και να συμφιλιωθεί με τη φθορά και τον αφανισμό.

* Η Δέσποινα Λιμνιωτάκη είναι Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας και Ψυχολόγος MSc, συνιδρύτρια και Πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ The Healing Tree. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Ζήτημα Ζωής και Θανάτου από τις εκδόσεις Ίτανος (2008).


bottom of page