top of page
Αναζήτηση
  • Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος MSc

Μόνη στο Γυμναστήριο; Ποτέ ξανά!


Λένε πως τα σκυλιά υιοθετούν την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη τους. Γιατί λοιπόν να μη καθρεπτίζουν το στρες και τις ανησυχίες του επίσης; Έρευνες δείχνουν πως οι τετράποδοι φίλοι μας μπορούν να παρουσιάσουν πολλά συμπτώματα ψυχολογικής φύσεως παρόμοια με αυτά που βασανίζουν τους αγχωμένους ιδιοκτήτες τους, όπως αϋπνία, ευερεθιστότητα, επιθετικότητα από τη μια, ή θλίψη, απάθεια και έλλειψη ενδιαφέροντος για κάθε δραστηριότητα, από την άλλη. Ίσως γι’αυτό το λόγο υπάρχει η doga που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα συνδυασμό των λέξεων dog + yoga, δηλαδή γιόγκα για σκύλους. Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ότι παίρνω το σκύλο μου μαζί στο μάθημα της γιόγκα και τον αφήνω να παρακολουθεί τους τρόπους με τους οποίους απελευθερώνω την αναπνοή, χαλαρώνω και ευθυγραμμίζω το σώμα ή διαλογίζομαι.


Σταδιακά, το σκυλί μιμείται πολλές από τις asanas (στάσεις που παίρνει το σώμα) και γυμνάζεται με τον πιο φυσικό τρόπο, χωρίς να δέχεται διαταγές από εκπαιδευτές ή να βαριέται κυνηγώντας μπαλάκια όλη την ώρα. Ακούγεται δύσκολο; Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η doga δεν ωφελεί μόνο τα σκυλιά, μαθαίνοντάς τα να είναι πιο παρατηρητικά, να διαχειρίζονται τη δύναμή τους και να κατεβάζουν τους τόνους, αλλά και τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι νοιώθουν δυο φορές καλύτερα μετά το πέρας του μαθήματος: ξέρουμε πως η συναναστροφή με τα σκυλιά από μόνη της χαλαρώνει, επιβραδύνει τους ρυθμούς τους σώματος, βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης – πόσο μάλλον αν όλα αυτά συνδυαστούν με το μάθημα της γιόγκα! Και αν αυτή η ιδέα κάνει μερικούς δύσπιστους να γελάνε αποδοκιμαστικά, η παρακάτω διαπίστωση θα τους κάνει να το ξανασκεφτούν: η doga είναι ο πιο φυσικός τρόπος για να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου σε θέματα όπως η τουαλέτα, το ανεξέλεγκτο μασούλημα αντικειμένων, η γκρίνια (υπερβολικό γάβγισμα), η ζήλεια για άλλα πρόσωπα (π.χ. μικρά παιδιά) κ.λ.π, ενώ είναι μια ευχάριστη αλλαγή από την καθημερινή ρουτίνα που θέλει το σκύλο να περνάει ατέλειωτες ώρες μέσα σε κλειστούς χώρους, περιμένοντας πότε θα έρθει η ώρα για να τον πάει ο ιδιοκτήτης του λίγο βόλτα να ξεμουδιάσει.


Όσοι κάνουν yoga με τα τετράποδά τους, εμφανίζονται ενθουσιασμένοι με τη διαδικασία και ισχυρίζονται ότι τα σκυλιά τους παρουσιάζουν βελτιωμένη συμπεριφορά, από το πρώτο κιόλας μάθημα. Η τάση αυτή δεν θα αργήσει πολύ να έρθει και στην Ελλάδα, αφού ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τα προβλήματά του, έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να στραφούν σε εναλλακτικές μορφές άσκησης. Σε αναμονή, λοιπόν, για να δούμε τα αποτελέσματά της.


bottom of page