top of page
Αναζήτηση
  • Πηγή: The British Psychological Society

Εσύ είσαι αληθινός entrepreneur?

"Οι αληθινοί entrepreneurs δεν κινητοποιούνται από τον ανταγωνισμό αλλά από την επιθυμία να είναι αφεντικά του εαυτού τους και να παίρνουν δημιουργικά ρίσκα".


Αυτό είναι το κεντρικό πόρισμα της έρευνας που παρουσιάστηκε στις 12 Ιανουαρίου 2018 στο ετήσιο συνέδριο Ψυχολογίας της Εργασίας της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας στο Stratford-upon-Avon από τον John Hackston, Ψυχολόγο και Head of Thought Leader.


Η έρευνα έλαβε υπόψη της ένα διεθνές δείγμα 800 ατόμων που απασχολούνται σε ένα εύρος επαγγελμάτων και θέσεων εργασίας.


Ενώ το 41% των ατόμων πίστευαν ότι ήταν entrepreneurs, μόνο το 32% είχε στήσει την δική του επιχείρηση ή σε συνεργασία με άλλους (κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας) και πληρούσε επομένως τα κριτήρια για την κατηγορία Επιχειρηματικότητα.


Οι entrepreneurs ήταν σαφώς προσανατολισμένοι στην δημιουργικότητα, την ανάληψη ρίσκου και στην αυτονομία αλλά η έρευνα δεν σημείωσε διαφορές στην ανταγωνιστικότητα ανάμεσα στους επιχειρηματίες και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες που δεν ήταν επιχειρηματίες αλλά απλοί εργαζόμενοι σε μια δουλειά.


Οι entrepreneurs επίσης παρουσίαζαν στοιχεία από την ακόλουθη ομάδα χαρακτηριστικών της κλίμακας MBTΙ (Myers-Briggs Type Indicator Personality Framework):


Ακτιβιστής (Activist) Εξερευνητής (Explorer) Ενορχηστρωτής (Director) Τροφός (Nurturer) Προστάτης/ Συντηρητής (Conserver) Οραματιστής (Visionary) Αναλυτής (Analyst) Ευσυνείδητος (Conscientious)


Η έρευνα καταλήγει στο ότι δεν αρκεί η προσωπικότητα ενός entrepreneur προκειμένου μια επιχείρηση να επιτύχει αλλά μάλλον το κατά πόσο κάποιος μπορεί να βάλει σε εφαρμογή τα παραπάνω χαρακτηριστικά και να τα προσαρμόσει στο στυλ εργασίας και στο προϊόν του. Αυτό οδήγησε σε μια σειρά από συμβουλές προς επιχειρηματίες και στελέχη για την πρακτική εφαρμογή των παραπάνω αξιών. Οι ερευνητές τονίζουν ότι, με τις κατάλληλες τεχνικές, τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους στην δική τους προσωπική κορυφή.

bottom of page