top of page
Αναζήτηση
  • Despoina Limniotaki

Χτίζοντας αντοχές: 21 ημέρες ασκήσεων για έναν τρόπο ζωής χωρίς συναισθηματικά βάρη

Η οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων ετών - που δυστυχώς κάνει την εμφάνισή της μέσα από την ανεργία, την δυσκολία στην επιβίωση και τα εμπόδια που μπαίνουν για ανάπτυξη - δεν προκαλεί μόνο υλικές ζημιές: κυρίως επηρεάζει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, με τους φόβους και την ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα να πρωταγωνιστούν στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα, τον εαυτό μας και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η θλίψη και ο θυμός για όλα όσα έχουμε βιώσει, οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, η επαγγελματική στασιμότητα και η απουσία στόχων (αφού είναι τόσο δύσκολο να προγραμματίσεις οτιδήποτε), γέννησαν εσωτερικές απώλειες. Κι αν δεν μας νοιάζουν τα χρήματα ή νιώθουμε επαρκείς σε αγαθά, γίναμε γρήγορα φτωχότεροι σε άμυνες. Η ψυχολογία μας έχει χτυπήσει το ναδίρ και η δημιουργικότητα - εκείνη η κινητοποιός δύναμη που γυρίζει τους τροχούς της προσωπικής μας ανάπτυξης – μοιάζει να έχει πεθάνει.

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα από ότι νομίζουμε και ενδεχομένως να γίνουν δυσκολότερα. Σε αυτές τις στιγμές, η συμβολή της οικογένειας και της κοινότητας, εφόσον ακόμα υπάρχουν, είναι πολύτιμη. Η αλληλοϋποστήριξη και η αλληλεγγύη προς τους άλλους είναι “θεραπευτικά” μέσα για να κρατήσουμε τα πόδια μας στη γη και την εσωτερική πυξίδα στο κέντρο της καρδιάς.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές πρώτων βοηθειών για τις στιγμές που τα πράγματα γίνονται λιγότερο διαχειρίσιμα:

  • Κλείστε την τηλεόραση, ξεφύγετε από το τριπάκι της “πάση θυσία” ενημέρωσης. Δεν έχει νόημα να ακολουθείτε τους εντατικούς ρυθμούς των πολιτικών διεργασιών αν αυτό κάνει κακό στην υγεία σας.

  • Απαριθμήστε τα πράγματα που μας ενώνουν με το διπλανό μας και όχι τις διαφορές που μπορεί να μας χωρίζουν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Αν μη τι άλλο, σκεφτείτε ότι τα πράγματα είναι εξίσου δραματικά για όλους και ποτέ δεν γνωρίζουμε πραγματικά τα προσωπικά αδιέξοδα που βιώνουν οι άλλοι.

  • Ασχοληθείτε με τα πράγματα που αγαπάτε και δεν κοστίζουν: την επαφή με τα παιδιά, μια βόλτα στην παραλία, την κηπουρική, το διάβασμα βιβλίων ή το κατοικίδιό σας. Η ποιότητα της ζωής έχει στην πραγματικότητα να κάνει με τα ανεκτίμητα.

  • Δείτε τον ελεύθερο χρόνο ως ευκαιρία για να ξεκινήσετε ένα καινούριο χόμπι και μάλιστα μια συνήθεια που να σας κρατάει σε εγρήγορση και όχι καρφωμένους μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή.

  • Ελαττώστε τις ώρες που ξοδεύετε στα κοινωνικά δίκτυα. Βγείτε έξω στην ζωή.

  • Τσεκάρετε την περίπτωση η διατροφή σας να πήρε την κατιούσα, με τις σαλάτες, τα υγρά και τα φρούτα να έχουν μπει στο περιθώριο υπέρ των “αγχολυτικών” υδατανθράκων. Σε αυτή την περίπτωση, ενεργοποιηθείτε άμεσα και αλλάξτε μενού.

  • Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η ερωτική επαφή, το χάδι, η συναισθηματική ένωση των ανθρώπων υπήρξε ο μεγάλος χαμένος των οικονομικοκοινωνικών εξελίξεων. Με την διάθεση στα τάρταρα και χωρίς χρήματα στην τσέπη, οι άνθρωποι απομακρύνονται νομίζοντας ότι τα υλικά αγαθά είναι το μόνο αφροσιδιακό. Αντισταθείτε.

  • Δηλώστε εθελοντής/τρια σε δράσεις που λαμβάνουν χώρα στην πόλη.Ο εθελοντισμός μπορεί να σώσει εκτός από τον κόσμο και τον ευπαθή στις κρίσεις πανικού πληθυσμό. Δουλεύοντας για τους άλλους φροντίζουμε και τον εαυτό μας.

  • Θυμηθείτε τα πράγματα που απολαμβάνατε ως παιδιά. Χορέψτε ξέφρενα, ξαναδείτε παλιές ταινίες, βγείτε με φίλους, φτιάξτε κάστρα στην άμμο μαζί με τα μικρά σας.

  • Αποδεχτείτε ότι η απώλεια είναι μέρος του κύκλου της ζωής.

  • Αν τα πράγματα χειροτερέψουν, επισκεφτείτε κάποιον επαγγελματία. Μην παραμελείτε (άλλο) την ψυχική σας υγεία.

Η κοινότητα του The Healing Tree ξεκινάει ένα πρόγραμμα 21 ημερών με στόχο την ψυχική ενδυνάμωση και την υϊοθέτηση συνηθειών που εμπλουτίζουν την καθημερινότητα και κάνουν καλό στην ψυχική μας υγεία - μείνετε μαζί μας!

bottom of page