top of page
Αναζήτηση
  • Despoina Limniotaki

Η θλίψη των γιορτών

Ο Δεκέμβριος είναι μήνας αυξημένης επισκεψιμότητας στους ψυχολόγους.

Από τη γιορτή της Αικατερίνης της Μεγαλομάρτυρος στις 25 του Νοέμβρη και μέχρι τα Θεοφάνεια, οι αίθουσες αναμονής γεμίζουν από ανθρώπους που τους έχει κυριεύσει το άγχος. Ανέκαθεν συνέβαινε. Δεν υπάρχει τίποτα πιο καταπιεστικό από το να χρειάζεται να προσποιείσαι ότι όλα πάνε καλά τουλάχιστον δυο μεγάλες φορές το χρόνο (Χριστούγεννα και στις καλοκαιρινές διακοπές).

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, βιώνουν συναισθήματα αβοηθησίας, μισώντας κάθε δευτερόλεπτο της επίπλαστης χαράς που προάγει η βιομηχανία της κατανάλωσης και τα ΜΜΕ. Για φέτος, τα πράγματα δυστυχώς προβλέπονται να γίνουν ακόμα πιο σκληρά στην Ελλάδα της κρίσης.

Μικρές ή μεγαλύτερες οικογενειακές τραγωδίες μεγαλώνουν την απόσταση ανάμεσα σε αυτό που αισθανόμαστε και τη λάμψη από τα χρωματιστά φώτα μιας γιορτής που μάς θέλει ορεξάτους και αισιόδοξους για το μέλλον. Για όλους εμάς που βιώνουμε καθημερινές απώλειες - είτε σε ανθρώπινο δυναμικό, είτε σε ηθικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο – οι εορτασμοί είναι περισσότερο παραφωνία και λιγότερο ευχάριστο διάλειμμα από τις υποχρεώσεις που εκκρεμούν.

Η θλίψη των Χριστουγέννων, γνωστή και ως Christmas Blues, είναι μια προέκταση του συνδρόμου εποχιακής κατάθλιψης που χτυπάει αρκετούς συνανθρώπους μας. Την ίδια περίοδο παρατηρείται μια αύξηση στα ποσοστά ανθρώπων που επιχειρούν να δώσουν ένα τέλος στη ζωή τους. Ο λόγος είναι προφανής: η γιορτή μεγεθύνει τη στενοχώρια ενώ οι αυξημένες οικονομικές ανάγκες και το ψυχικό ξόδεμα μάς αφήνουν φτωχότερους σε πόρους και δυνάμεις.

Ο θεσμός της οικογένειας περνάει τέτοια κρίση που για ορισμένους είναι προτιμότερο να απομονωθούν στο σπίτι, από το να χρειαστεί να συναναστραφούν συγγενείς γύρω από ένα τραπέζι. Η Αμερικάνικη Ψυχολογική Εταιρεία μάς δίνει ένα ολιγόλεπτο βίντεο συμβουλών για να γλιτώσουμε τις δύσκολες στιγμές γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Βρείτε το εδώ.

Η κρίση δεν έχει χτυπήσει μόνο τα πορτοφόλια μας, αλλά ακόμα χειρότερα τη διάθεση για ζωή και τις χαρές της. Έτσι για κάποιους, ο Αη Βασίλης δεν είναι παρά ο θεραπευτής τους, αυτός που θα τους βοηθήσει πραγματικά να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, αντί να περιορίζονται σε ευχολόγια. Ωστόσο, η ευτυχία επουδενί είναι ουρανοκατέβατη. Είναι συνδυασμός προγράμματος και σκληρής δουλειάς.

Βρείτε εδώ μια διαφορετική λίστα αποφάσεων και επιθυμιών, με έμφαση στους άλλους.

Θέλετε πραγματικά να συνδεθείτε με ανθρώπους που το χρειάζονται; Τότε γιατί δεν δηλώνετε συμμετοχή στον Ταχυδρόμο των Χριστουγέννων;

Περάστε από την διαδικτυακή μας κοινότητα και αφήστε το δικό σας ενθαρρυντικό μήνυμα σε αυτούς που το χρειάζονται - απλά πατήστε πάνω στο σήμα + του τοίχου και ανεβάστε τις ευχές σας! Περάστε από τον "τοίχο" μας!

Εμείς όλοι στην κοινότητα του The Healing Tree σας ευχόμαστε (ψυχική) υγεία.

Χρόνια σας καλά!

bottom of page