Δύο χρόνια, υπόσχεση στον εαυτό μας...

Πλησιάζοντας τη συμπλήρωση των δύο χρόνων από το ξεκίνημα της Κοιν.Σ.Επ Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας The Healing Tree, οι αναρτήσεις μας για όλη την εβδομάδα θα είναι επετειακές!


Να λοιπόν οι πρώτες σκέψεις που μας ένωσαν και που αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία ενός χώρου για την ψυχή στο Ηράκλειο Κρήτης:


Οι ψυχικές νόσοι και η αντιμετώπισή τους - αναγνώριση, έγκαιρη παρέμβαση και φροντίδα των ασθενών και των οικογενειών τους – αποτελούν σημαντικό κομμάτι της γενικότερης συζήτησης για τη δημόσια υγεία.


Επιπλέον, η αύξηση στον αριθμό των περιστατικών ανθρώπων με κατάθλιψη, οι αυτοκτονίες συμπολιτών μας, ο μεγάλος αριθμός ατόμων που παρουσιάζουν προβλήματα εξάρτησης και εθισμού είναι κάτι περισσότερο από μια σειρά από στατιστικά στοιχεία: δείχνουν έναν πληθυσμό που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα όχι μόνο από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, αλλά κυρίως από την αδυναμία όσων πολιτεύονται ή κυβερνούν να τοποθετήσουν το θέμα της ψυχικής υγείας στην πρώτη γραμμή διαβούλευσης και συνεργασιών.


Οι ασθενείς, οι οικογένειές τους, οι συγγενείς και οι φροντιστές, κάνουν ένα πραγματικό αγώνα προκειμένου να βοηθήσουν τα άτομα που υποφέρουν, πέφτοντας συχνά θύματα των ελλείψεων του συστήματος σε προσωπικό και δομές υγείας. Η οικονομική δυσχέρεια έχει αφήσει πολλούς ανθρώπους χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ οι δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας βουλιάζουν υπό το βάρος των αυξημένων αναγκών σε προσωπικό και ολοκληρωμένα προγράμματα ανακουφιστικής βοήθειας.


Περισσότερο όμως από τα υλικά, το στίγμα της νόσου περιθωριοποιεί τα θύματά του σε μια ζωή χωρίς ευκαιρίες και χωρίς δυνατότητα επανασύνδεσης με την κοινότητα.


Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περίπου το ένα τρίτο των παροχών και επιδομάτων αναπηρίας οφείλο